Odkryj fascynujący świat ryżu czerwonego! Ten unikalny gatunek nie tylko zachwyca swoim intensywnym kolorem, ale również obfituje w składniki odżywcze. Dowiedz się, dlaczego ryż czerwony jest uznawany za superfood i jak może wspierać Twoje zdrowie. Przekonaj się, jak wzbogacić swoją dietę o tę wartościową alternatywę dla tradycyjnego białego ryżu!
Przyszła jesień, a wraz z nią - jak co roku - przeziębienia. Zmieniająca się jak w kalejdoskopie pogoda, a także obniżona odporność organizmu przyczyniają się do sezonu zachorowań. Coraz krótsze dni, deszcz i pierwsze przymrozki dodatkowo mogą powodować spadek naszego samopoczucia, co często określa się jesienną chandrą. Wiele osób podczas tego okresu sięga po suplementację lekami, co jest zrozumiałe, jednak należy robić to z głową.
Okres jesienno - zimowy to okres obniżonej odporności naszego organizmu. Wraz ze wzrostem świadomości wpływu antybiotyków na organizm, coraz częściej sięgamy po naturalne metody, które wspierają nasz układ odpornościowy. Naturalne antybiotyki mają taką przewagę, że nie mają skutków ubocznych (jeśli oczywiście nie przesadzimy i pod warunkiem, że nie mamy alergii na któryś produkt) oraz, że bakterie nie uodparniają się na konkretny produkt. Przygotowaliśmy listę 10 naturalnych antybiotyków, które pozwolą na przeżycie tego trudnego okresu dla naszego organizmu.
Jedzenie świeżych, surowych owoców ma kluczowe znaczenie dla naszego zdrowia – to świetne źródło witamin i cennych wartości odżywczych. Niestety, smakiem i prozdrowotnymi właściwościami niektórych owoców można się cieszyć zaledwie przez kilka tygodni w roku, dlatego też pojawiło się wiele sposobów na ich konserwację. Kandyzowanie, suszenie i liofilizacja to zaledwie 3 z wielu metod. Która z nich jest najlepsza i na którą warto postawić, podczas komponowania codziennego jadłospisu?
Drożdże to źródło wielu cennych składników dla zdrowia i urody. Zawierają witaminy z grupy B, które wpływają na lepsze samopoczucie, regulują procesy metaboliczne. Zawarta w nich biotyna korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Oprócz witamin z grupy B i biotyny, drożdże są bogate także w potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń, który przyczynia się do budowania kości, oraz magnez, który szczególnie potrzebny jest w walce ze stresem.
W ostatnim czasie bubble tea to jedna z “najmodniejszych” herbat - chętnie sięgamy po nią latem, kiedy zimowe herbaty odchodzą w zapomnienie. Nic dziwnego - bubble tea wyróżnia nie tylko smak, ale także malutkie kulki, które stanowią świetny dodatek do napoju.
Szafran - najbardziej znany z tego ile kosztuje? Jest to najdroższa przyprawa na świecie. Szafran jest wytwarzany ze słupków znamionowych krokusa uprawnego. Znany jest blisko od 3 tysięcy lat, głównie rosnący naturalnie na terenach Azji południowo - wschodniej, jego uprawy zapoczątkowali Grecy, natomiast potentatem w obecnych czasach jest Iran, produkuje on ponad połowę zasobów światowego szafranu.
Wanilia pięknie pachnąca przyprawa szeroko używana w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym, kojarzy się z przyjemnym słodkim aromatem.
Sól - znana i używana w każdej kuchni, podstawowa przyprawa wielu dań. Niegdyś nazywana “białym złotem”, a już od zarania dziejów stosowano ją jako konserwant, który chronił od zepsucia. Również stosowana do wszelkiego rodzaju przetworów. Rodzajów soli jest przynajmniej kilka: od białej drobnej, poprzez sole morskie, po różowe i czarne sole himalajskie. Najlepszym wyborem jednak, jeśli chodzi o przetwory jest sól kłodawska niejodowana.
Amarantus, znany także pod nazwą szarłat, uprawiany jest głównie w Ameryce Północnej, Ameryce Południowej, Azji i Afryce, w Polsce natomiast 90% upraw tego ziarna znajduje się na lubelszczyźnie. Szarłat znany jest już od wielu wieków, ale dopiero w wieku XXI zyskał na popularności.
Babka jajowata to niewielka roślina o podłużnych liściach pokrytych drobnymi włoskami i kwiatostanem przypominającym kłos. Najwięcej drogocennych składników skrywają jej nasiona oraz łuska. Uwielbia nasłonecznione miejsca o dużej wilgotności powietrza.
Mąka z bananów to świetna alternatywa dla osób zmagających się z celiakią oraz cukrzycą. Warto rozważyć włączenie jej do swojej diety również ze względu na bogactwo potasu, błonnika i skrobi. Ma neutralny smak, dlatego śmiało może być stosowana zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnie.
Ksylitol i erytrol - alternatywy dla białego cukru
Te dwie alternatywy dla białego cukru zyskują ostatnio coraz bardziej na popularności. Nic dziwnego - są zdecydowanie zdrowsze niż popularny biały cukier - sacharoza. Cechują się nie tylko mniejszą wartością kaloryczną, ale także mniejszym indeksem glikemicznym i posiadają dodatkowe właściwości wpływające pozytywnie na organizm.
Wybierając produkty spożywcze, bardzo często zwracamy uwagę na ilość znajdujących się w nich kalorii czy też zawartość witamin oraz minerałów. Niestety przeważnie zapominamy o tym, że do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebne jest nam także chociażby białko. Ten aminokwas stanowi przecież podstawowy składnik budulcowy wielu tkanek. O jego odpowiednią ilość w diecie powinni zadbać przede wszystkim sportowcy.
Pektyna - Tajemnicza nazwa?
Sama nazwa może i brzmi sztucznie, jednak pektyny to naturalne substancje żelujące. Ich nazwa pochodzi od greckiego słowa “pectos” czyli “krzepnąć”, “twardnieć” i wskazuje na ich właściwości fizykochemiczne. Rola pektyny w kuchni opiera się na jej trzech podstawowych właściwościach...
Czym są płatki drożdżowe?
To drożdże, które są nieaktywne, czyli mówiąc prościej - nie fermentują. Dzięki temu nie powodują wzdęć i uczucia pełności, jak dzieje się to często po spożyciu drożdży aktywnych. Są źródłem witamin z grupy B oraz minerałów. W kuchni wykorzystać je można w formie surowej lub poddając obróbce termicznej.
Tukmaria, sabja, falooda, selasi - pod takimi nazwami możemy spotkać te drobne nasiona o cudownych właściwościach. Pochodzą z Azji, Afryki oraz Ameryki Południowej i szybko zostały zaliczone do żywności zwanej superfoods - podobnie jak nasiona amarantusa, goji czy chia - i z tymi ostatnimi mają wiele wspólnego. Nasiona słodkiej bazylii z wyglądu bardzo przypominają nasiona chia i przygotowuje się je w podobny sposób.
Kasza gryczana niepalona, kasza krakowska oraz ryż to wspaniałe dodatki do obiadu, które mogą idealnie zastąpić owiane nieco złą sławą ziemniaki. Produkty te są bowiem bogate w substancje odżywcze, witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy. Dodatkowo cudownie komponują się ze wszelkiego rodzaju sosami oraz daniami mięsnymi. Część z nas zadaje sobie jednak często pytanie, co lepsze – kasza czy ryż? W dzisiejszym artykule postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat. Dodatkowo podpowiemy, ile kalorii ma ugotowany ryż oraz kasza. Jeśli jesteście zainteresowani, serdecznie zapraszamy do lektury naszego artykułu!
Kasza gryczana prażona lub niepalona to wspaniały składnik, który powinien na stałe zagościć w naszym menu. Znajdziemy w nim bowiem wiele cennych witamin oraz minerałów. Jest również bogatym źródłem sycącego błonnika. W sklepach znajdziemy go w dwóch podstawowych wersjach. Będzie to kasza krakowska oraz kasza gryczana niepalona.