Mąka migdałowa - z zaletami migdałów, bez wad pszenicy
Mąka migdałowa - z zaletami migdałów, bez wad pszenicy

Mąka migdałowa - z zaletami migdałów, bez wad pszenicy

Słodki, migdałowy, lekki biały proszek z zaletami! Bogate źródło jednonasyconych i wielonasyconych kwasów tłuszczowych, mało węglowodanów, dużo błonnika, witaminy i minerały. Mąka migdałowa ma mnóstwo zalet a wynikają one bezpośrednio ze świetnych właściwości samych migdałów. Przyjrzyjmy się bliżej temu zamiennikowi zwykłej mąki.

Jak otrzymać mąkę migdałową?

Najprościej kupić w dobrym sklepie. Przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład. Najlepsza mąka migdałowa to ta, w której 100% składu stanowią migdały, bez żadnych domieszek. Drugi sposób to własny wyrób. Do domowej produkcji mąki migdałowej potrzebujemy migdałów w dowolnej postaci i blendera bądź ręcznego młynka. Najlepiej użyć migdałów zblanszowanych, czyli pozbawionych brązowej łupinki. Mąka będzie miała delikatniejszy smak. Możemy też użyć migdałów w łupinkach - mąka zyska trochę gorzkiego smaku - albo samodzielnie zblanszować migdały. Wystarczy kilkuminutowa kąpiel we wrzątku a łupinka da się w prosty sposób oddzielić od migdała. Ważne! Migdały muszą być suche a przy blendowaniu musimy robić częste przerwy. W przeciwnym razie zamiast mąki uzyskamy masło migdałowe. Tak zrobiona mąką raczej nie będzie wyglądała jak zwykła, pszenna mąka ale wszystkie wartości odżywcze zostaną oczywiście zachowane.

Właściwości migdałów - przypomnienie

Mąka z migdałów zachowuje wszystkie cechy samych migdałów, a migdały to bardzo pożądany element prawie każdej zdrowej diety. Jednonasycone kwasy tłuszczowe zawarte w migdałach zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Są też odpowiedzialne za obniżanie poziomu cholesterolu we krwi. Antyoksydanty chronią nasz organizm przed wolnymi rodnikami, mają więc działanie antyrakotwórcze. Antyoksydanty obniżają także ciśnienie krwi. Stosowanie migdałów w diecie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę, a u osób chorych na cukrzycę poprawia obniża cukru we krwi. Migdały nie zawierają glutenu.

Zwykła mąka, czy mąka z migdałów?

Zwykła mąka pozbawiona jest prawie całkowicie witamin oraz minerałów. Używając maki migdałowej jako zamiennika wprowadzamy do diety dużo witamin (zwłaszcza E i B) oraz magnez, selen, wapń. Kolejna zaleta to niska zawartość węglowodanów. W zwykłej pszennej mące 75% to węglowodany. Mąka ziemniaczana prawie w całości składa się z węglowodanów, podczas gdy mąka migdałowa zawiera ich zaledwie 20% z czego połowa to cenny błonnik. Prócz tego znajdziemy w niej białko ale nie znajdziemy silnie uczulającego glutenu!

Mąka migdałowa w różnych rodzajach diety

Może być ona stosowana do wypieku chleba w diecie PALEO. Można ją stosować w diecie ketogennej. Jest także dozwolona w niektórych, „lżejszych” odmianach diety SCD, w małych ilościach można jej używać w diecie FODMAP, ale tutaj może powodować problemy gastryczne. Ze względu na brak glutenu może być używana w diecie bezglutenowej.

Dieta PALEO to, w dużym skrócie, powrót do natury, do nawyków żywieniowych i zachowania ludzi z epoki paleolitu. Bez współczesnych „wynalazków”, suplementów, „cudownej” chemii. Odmianą diety PALEO jest dieta specyficznych węglowodanów, nazwana od angielskich słów SCD (specific carbohydrates diet). Dieta opracowana zostało bardzo dawno i ma służyć poprawie jakości życia osób z m.in. celiakią, nieswoistym zapaleniem jelit, muskowiscydozy.

Kolejna dieta, w której warto wykorzystywać mąkę migdałową to dieta ketogenna. I znów w dużym skrócie. W tej diecie chodzi o naśladowanie stanu metabolicznego, w którym znajduje się organizm podczas głodówki. Jako źródło energii organizm wykorzystuje wtedy tłuszcze zmagazynowane w ciele. Stosowanie tej diety zalecane jest u osób dotkniętych padaczką. Z kolei dietę FODMAP stosują osoby z zespołem jelita drażliwego. Polega ona na wyeliminowaniu niektórych węglowodanów, zawartych m.in. w roślinach strączkowych, pszenicy, życie, owocach.

Mąka z migdałów w kuchni

Zwykłą mąkę możemy w kuchni zastąpić mąką migdałową w stosunku 1:1 ale trzeba pamiętać, że wypieki będą mniej pulchne. Szklanka zwykłej mąki waży ok. 14 dag, ta sama ilość mąki migdałowej waży zaledwie 10 dag. Mąka migdałowa świetnie sprawdzi się przy wypieku ciast, ciastek i ciasteczek, można zrobić z niej spód do pizzy, nadaje się do wypieku naleśników, racuchów, gofrów. Można stosować ją przy wypieku domowego chleba.

Mąka migdałowa


Wybrana mąka migdałowa z naszej oferty:

Mąka migdałowa mielone migdały 500g Swojska Piwniczka

Mąka migdałowa mielone migdały 500g Swojska Piwniczka


Mąka migdałowa mielone migdały  1kg  Swojska Piwni

Mąka migdałowa mielone migdały 1kg Swojska Piwni


Mąka migdałowa 12,5 KG [HURT] [CENA ZA 1KG]

Mąka migdałowa 12,5 KG [HURT] [CENA ZA 1KG]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium