
Mąka ryżowa
Mąką, która w ostatnim czasie odniosła niewątpliwy sukces, jest mąka ryżowa. Gdzie kupić opakowanie takiej mąki? Oczywiście na Swojskapiwniczka.pl - oferujemy mąkę ryżową najwyższej jakości, wytwarzaną z drobno zmielonych ziaren ryżu. Oprócz tradycyjnej mąki pszennej, do naleśników, deserów i słodkich wypieków, doskonale nadaje się właśnie mąka ryżowa. Cena kilogramowego opakowania mąki ryżowej jest stosunkowo niewielka - nie przekracza 10 złotych. Warto więc spróbować dań z mąki ryżowej. No właśnie - jakich dań?
Mąka ryżowa - do czego ją wykorzystać?
Mąka ryżowa bezglutenowa znalazła swoje zastosowanie w kuchni azjatyckiej. To przy jej pomocy powstaje makaron ryżowy czy lekkie ryżowe pieczywo. W Azji używa się jej także do wielu ciast i deserów. Ponieważ nie zawiera glutenu, nie klei się tak mocno, jak inne mąki, dlatego ciasta na jej bazie mogą się kruszyć i łamać. Jeśli nie polubisz mąki ryżowej w wypiekach, zawsze możesz wykorzystać ją do zagęszczania sosów i zup - beszamel, do którego przygotowuje się zasmażkę, świetnie komponuje się właśnie z mąką ryżową. Można również użyć jej do panierowania drobiu, ryb, kotletów mięsnych - nadają im chrupkości. Przepisy, które tradycyjnie wymagają wykorzystania mąki pszennej, można zamienić na mąkę ryżową - zawsze używamy jej odrobinę mniej, około ¾ porcji. Mąka ryżowa posiada średniej wielkości indeks glikemiczny, który wynosi 40.