Menu
Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

nerkowce połówki

Opcje przeglądania

 Spis Treści:

Śliwki suszone

Śliwki suszone to jedna z form bardzo popularnego w polskich sadach owocu – śliwki (Prunus sp.). Na półkach najczęściej można spotkać tzw. suszoną śliwkę kalifornijską, która jest świetnym dodatkiem do dań wytrawnych i deserów: sosów do mięs, bigosu, ciast czy nalewki (śliwowicy). Suszona śliwka pasuje również do owsianki czy jaglanki, a poza tym doskonale smakuje jako samodzielna przekąska.

Owoc ten nie tylko wyróżnia się pysznym smakiem, ale także pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. To niedoceniony skład w kuchni polskiej, który posiada szereg właściwości odżywczych. Śliwka poddana procesowi suszenia zmienia swoją konsystencję - jest pomarszczona, słodka i rozpływa się w ustach – dzięki czemu znajduje zdecydowanie szersze zastosowanie niż surowy, klasyczny owoc.

Ile kalorii mają suszone śliwki?

Suszone śliwki są wysokokaloryczne, podobnie jak inne suszone owoce. W 100 g mają ok. 300 kilokalorii (dla porównania: kaloryczność świeżych śliwek to ok. 50 kcal/100 g). Nie jest to jednak powód do ich ostawienia, bowiem niosą za sobą szereg witamin i składników mineralnych, które usprawniają pracę całego organizmu. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego zapewniają dłuższe uczucie sytości po posiłku, regulują perystaltykę jelit i wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Pamiętaj, że tuczy nadmiar kalorii, a nie konkretny produkt spożywczy, dlatego z powodzeniem możesz je jeść w diecie redukcyjnej.

Poza tym owoce te mają średni indeks glikemiczny (IG). Nie powodują gwałtownego wzrostu (a następnie spadku) poziomu cukru we krwi, a co za tym idzie – zmniejszają napady tzw. „wilczego głodu”. Najlepiej wybieraj niesiarkowane śliwki suszone.

Śliwki suszone i ich wartości odżywcze

W porównaniu ze świeżymi owocami - śliwki suszone zawierają dużo więcej błonnika (aż 7 razy, czyli 9,8 g/100g) oraz witaminy A (5 razy). Poza tym w suszonych śliwkach znajdziesz:

  • witaminy (B6, K, E i C),
  • minerały (np. potas, fosfor, magnez, wapń, cynk),
  • przeciwutleniacze (kwasy fenolowe, flawonole, flawanole, antocyjany).

Śliwka suszona usprawnia pracę układu pokarmowego, pozytywnie wpływa na poziom cholesterolu, zapobiega cukrzycy i otyłości. Suszone śliwki są źródłem łatwo rozpuszczalnego błonnika, który pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Poleca się je zatem po posiłku, ponieważ dają poczucie nasycenia i zapobiegają podjadaniu. Co więcej, w śliwkach suszonych znajdziesz beta-karoten, który chroni komórki, poprawia nastrój i działa przeciwstarzeniowo.

Suszone śliwki – wpływ na zdrowie

Suszone śliwki powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie osób z podwyższonym cholesterolem oraz tych, narażonych na choroby wieńcowe (np. cierpiące na miażdżycę, nadciśnienie i otyłość). Zgodnie z badaniami prowadzonymi przez 6 tygodni na uczestnikach spożywających te owoce, całkowity poziom cholesterolu uległ u nich obniżeniu o 10%, a frakcji LDL – o 15%.

Ponadto suszone śliwki mają następujące właściwości:

  • regulują ciśnienie krwi,
  • korzystnie wpływają na kondycję kości,
  • hamują procesy miażdżycowe,
  • pomagają na zaparcia (m.in. dzięki zawartości sorbitolu, alkoholu cukrowego o działaniu przeczyszczającym).

Jak stosować suszone śliwki na zaparcia?

Z suszonych śliwek można zrobić mus albo kompot (z dodatkiem przypraw takich jak goździki, skórka pomarańczowa i cytrynowa czy laska wanilii), a także udusić je z wodą i sokiem pomarańczowym. Jednak najlepsze efekty przynosi moczenie 10 suszonych śliwek w wodzie przez 8-12 godzin. Przed śniadaniem miękkie śliwki należy zjeść, a wodę pozostałą po ich moczeniu wypić (z tego względu, że część cennych składników odżywczych zawartych w śliwkach została w niej rozpuszczona).

Suszone śliwki na zaparcia (najlepiej w formie musu dodawanego np. do kaszki) można podawać już niemowlętom, które ukończyły 8. miesiąc. To również dobra metoda na problemy z wypróżnianiem w ciąży. Ważne, aby przyszłe mamy nie zjadały więcej niż 100 g suszonych śliwek dziennie, ponieważ ich nadmiar powoduje wzdęcia.

Suszone śliwki można śmiało dodawać do kompotu, musli, także do staropolskiego bigosu jako nadzienie do schabu lub po prostu zajadać prosto z opakowania. Cena takiego kilogramowego opakowania śliwek suszonych oscyluje w granicach trzydziestu złotych, więc warto zaopatrzyć się w takowe, a gwarantujemy, że zniknie w mgnieniu oka!  Zgłodniałeś? Zapoznaj się już teraz z suszonymi śliwkami w sklepie Swojska Piwniczka!

Jeśli masz ochotę na smaczną i zdrową przekąskę, czas spróbować suszonych śliwek. Nasz sklep z suszonymi śliwkami ma szeroki wybór suszonych śliwek dostępnych online i w sklepie, w tym opcje bezpestkowe, aromatyzowane i organiczne. Ale co sprawia, że suszone śliwki to doskonała przekąska? Po pierwsze, są naturalnie słodkie i pełne smaku, co czyni je satysfakcjonującym przysmakiem o każdej porze dnia. Ponadto mają dużo błonnika i są bogate w przeciwutleniacze, które wspomagają zdrowy układ odpornościowy i sprawiają, że czujesz się najlepiej. Nie zapominajmy też o wszechstronności suszonych śliwek - można je spożywać samodzielnie, dodawać do owsianki lub jogurtu, albo stosować jako smaczny dodatek do ciasteczek i ciast. Nie przegap więc tej smacznej i pożywnej przekąski. Udaj się do naszego sklepu z suszonymi śliwkami lub zrób zakupy online już dziś, aby spróbować ich dla siebie. Twoje kubki smakowe (i Twoje ciało) będą Ci wdzięczne.

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium