Naturalne antybiotyki - co działa jak antybiotyk?
Naturalne antybiotyki - co działa jak antybiotyk?

Okres jesienno - zimowy to okres obniżonej odporności naszego organizmu. Wraz ze wzrostem świadomości wpływu antybiotyków na organizm, coraz częściej sięgamy po naturalne metody, które wspierają nasz układ odpornościowy. Naturalne antybiotyki mają taką przewagę, że nie mają skutków ubocznych (jeśli oczywiście nie przesadzimy i pod warunkiem, że nie mamy alergii na któryś produkt) oraz, że bakterie nie uodparniają się na konkretny produkt.
Przygotowaliśmy listę 10 naturalnych antybiotyków, które pozwolą na przeżycie tego trudnego okresu dla naszego organizmu.

Czosnek - zwalcza infekcje, hamuje rozwój bakterii

Czosnek wzmacnia odporność naszego organizmu. Związki siarki posiadają silne właściwości przeciwwirusowe oraz antybakteryjne. Zgromadzone w czosnku selen, cynk, miedź, mangan, witamina C, kwercetyna oraz antocyjany chronią przed wolnymi rodnikami. Warto włączyć go do diety i jest to stosunkowo proste, ponieważ czosnek podbija smak wielu potraw i ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni - pasuje w zasadzie do wszystkiego.

Cebula na odporność

Cebula wzmacnia układ odpornościowy, korzystnie wpływa na przemianę materii, działa przeciwzapalnie, przeciwalergicznie i przeciwbakteryjnie. Cebula ceniona jest szczególnie za zgromadzone w niej bogactwo witaminy C. Popularnym wykorzystaniem cebuli w okresie jesiennym jest syrop z cebuli. Ma działanie przeciwzapalne, łagodzące kaszel i dezynfekujące. Dodatkowo, cebula korzystnie wpływa na układ trawienny - dzięki wysokiej zawartości błonnika probiotycznego ma korzystne działanie na florę jelitową.

Imbir - na przeziębienie i infekcje

Imbir znany jest w kuchni azjatyckiej i stanowi jej bardzo ważny składnik. Przypuszcza się, że może właśnie dzięki niemu ludzie z tamtego rejonu geograficznego bardzo ładnie się starzeją. Imbir działa przeciwzapalnie oraz przeciwwirusowo. Dodatkowo łagodzi zapalenia i działa przeciwobrzękowo, więc doskonale sprawdzi się przy infekcji gardła. Warto włączyć go do diety i na przykład dodawać do herbaty lub do popularnych “szotów”, czy złotego mleka. Imbir dodatkowo działa rozgrzewająco, a więc idealnie sprawdzi się w okresie jesienno-zimowym.

Olejek z oregano - sposób na kaszel

Olejek z oregano jest bardzo ceniony w zwalczaniu drobnoustrojów, ma działanie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze. Stosuje się go przy przeziębieniach, nie tylko w formie kropli, ale także można używać go do inhalacji. Aromat olejku pomaga udrożnić drogi oddechowe oraz odetkać nos. Olejek z oregano pomaga nie tylko w lekkich przeziębieniach, ale także przy zapaleniu zatok.

Miód, pyłek pszczeli i propolis

Miód ma właściwości bakteriobójcze dzięki enzymom, które wydzielają gruczoły ślinowe pszczół. W nektarze możemy natomiast znaleźć lizozym oraz apidycynę, które mają działanie podobne do antybiotyku. To dlatego stanowi on dobre naturalne lekarstwo w walce z uporczywym przeziębieniem. Miód szczególnie poleca się na bolące gardło - można dodawać go do herbaty, mleka lub jeść prosto ze słoika. Jedna łyżeczka miodu przed snem pozwoli także lepiej przespać noc. Poprzez spożywanie miodu dostarczamy do swojego organizmu wiele wartościowych składników, takich jak: fosfor, potas, żelazo, wapń, magnez, witaminy z grupy B, A oraz C.
Pyłek pszczeli określa się bombą witaminową. To źródło aminokwasów, flawonoidów, kwasów nasyconych i nienasyconych. Szczególnie polecany jest w okresie jesienno-zimowym, ponieważ korzystnie wpływa na układ odpornościowy, dzięki temu, że zwiększa ilość przeciwciał.
Propolis natomiast to lepka i gęsta żywica, która wytwarzana jest przez pszczoły ze składników, które wytwarzają rośliny. W skład propolisu wchodzi m.in.: żywica, olejki eteryczne, wosk, pyłek kwiatowy oraz bardzo cenne wydzieliny pszczele. To najsilniejszy naturalny antybiotyk na świecie. Pomaga on skutecznie walczyć z infekcjami zarówno wirusowymi jak i bakteryjnymi - poleca się go na przeziębienie, grypę, ból gardła oraz zakażenia górnych dróg oddechowych.

Kurkuma przeciw bakteriom i wirusom

Kurkuma posiada w sobie kurkuminę, która działa jak naturalny antybiotyk. Ma działanie przeciwzapalne, a niektóre badania wykazują, że hamuje proces zapalny w podobny sposób jak nurofen. Ponadto, kurkuma wykazuje przeciwdziałanie chorobotwórczym bakteriom. W kurkumie znaleźć można naturalne olejki eteryczne, które wzmacniają działanie kurkuminy. Kurkuma szczególnie polecana jest jako profilaktyka przed przeziębieniami i infekcjami, ale także sprawdzi się bardzo dobrze w trakcie choroby. Kurkumę można spożywać w formie złotego mleka (mleko, pieprz, imbir, cynamon, kurkuma, miód), jako szoty (sok z pomarańczy i/lub cytryny, imbir, kurkuma) lub na przykład w formie napoju na bazie soku z marchewki (sok z marchewki, kurkuma, kilka kropel oleju lnianego).

Dzika róża - polecana przy infekcjach i grypie

Działanie dzikiej róży to nie tylko wspomaganie pracy serca, niedokrwistości czy nadciśnienia. Dzika róża również sprawdzi się przy łagodnych infekcjach jak przeziębienie lub grypa z uwagi na jej właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, wzmacniające i immunomodulujące. Dziką różę można spożywać na wiele sposobów, m.in. pić w formie soku, herbatek, naparów, konfitur. Owoc dzikiej róży warto włączyć do swojej diety z uwagi na dużą zawartość witaminy C - dzika róża posiada dużo lepiej przyswajalną witaminę C od popularnego kwasu askorbinowego.

Cytryna - wspomaga pracę układu odporonościowego

Cytryna to też świetny i skuteczny naturalny antybiotyk. Nie tylko wzmacnia odporność, poprawia działanie systemu immunologicznego, ale także sprawdzi się doskonale przy przeziębieniach. Zapobiega infekcjom, a stosowana w czasie choroby przyczynia się do szybszego powrotu do zdrowia. Kwaśny smak cytryny sprawia, że owoc ten wykazuje silne działanie bakteriobójcze, a tym samym wzmacnia układ odpornościowy. Cytrynę można dodawać do herbaty, robić z niej tzw. “szoty” lub spożywać z ciepłą wodą i miodem.

Żurawina - polecana przy przeziębieniach i anginie

Żurawina jest bogata w witaminę A, B oraz C. Szczególnie polecana jest przy infekcjach dróg moczowych. Owoce żurawiny sprawdzą się także w przypadku przeziębienia czy anginy. Żurawinę można spożywać pod różnymi postaciami: świeżą, suszoną, liofilizowaną, w formie soku, konfitury czy jako dodatek do herbaty.

Chrzan - najlepszy sposób na katar

Świeży chrzan działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo, a także wykrztuśnie. Sprawdzi się świetnie przy zapaleniu zatok, gardła, a także pomoże przy zmaganiu się z katarem. Chrzan można także stosować w postaci naparu - olejki z chrzanu pomagają udrożnić zatkany nos.

Mając do wyboru tak wiele produktów, które pomogą nam w profilaktyce przeziębień i infekcji, a także jeśli już zachorujemy przyspieszą leczenie choroby warto skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości.

 

[product id="285, 18749, 2988, 1571, 724,17999,"]

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium