Płatki drożdżowe

Płatki drożdżowe - właściwości i zastosowanie

Wegański parmezan, naturalny wzmacniacz smaku, a może sypkie umami? Każda z tych nazw oddaje płatkom drożdżowym sprawiedliwość. Przyprawa ta jest neutralna dla żołądka, a jednocześnie pozwala zdecydowanie poprawić smak potraw. Do tego ma mnóstwo składników odżywczych – zwłaszcza witaminy B!

Co to są płatki drożdżowe?

Mówiąc najprościej, to drożdże, które nie mogą fermentować – a więc nieaktywne biologicznie. To ogromnie ważne! W stanie aktywnym, spożycie drożdży może powodować wzdęcia czy nieprzyjemne uczucie pełności. Jednak produkt, który nie będzie fermentował w żołądku i jelitach, nie grozi takimi problemami.

Jeśli chodzi o konsystencję, płatki są suche, a wyglądem przypominają bułkę tartą o żółtym kolorze. Mają charakterystyczną teksturę i łatwo się je sypie.

Płatki drożdżowe

Jak smakują płatki i w jakim celu się je stosuje?

Jak smakują płatki drożdżowe? Mówi się, że płatki drożdżowe mają smak umami – określany jako mięsny, pozostawiający długi posmak na języku. Kojarzymy go najczęściej z glutaminianem sodu, po części trafnie, ponieważ to właśnie kwas glutaminowy jest jego źródłem. Opisywana przez nas przyprawa nie zawiera jednak w swoim składzie sodu, dzięki czemu jest nie tylko znacznie zdrowsza, ale także bezpieczna dla osób z nadciśnieniem. Wykorzystane w potrawach, płatki drożdżowe nadają im smakowitej nuty serowej.

Przyprawa ta jest świetnym zagęszczaczem do zup i sosów – sprawdza się znacznie lepiej, niż mąka. Można także użyć jej jako panierki, zarówno samą, jak i z wymieszaną z innymi produktami, chociażby wiórkami kokosowymi. Witaminy B zawarte w płatkach drożdżowych są dość odporne na wysoką temperaturę, a ich ilość jest tak znaczna, że nawet po smażeniu pozostanie ich w produkcie bardzo dużo. Niestraszne tej przyprawie jest też pieczenie, więc można po nią sięgnąć, by wzbogacić smak pasztetów i pieczeni. Ponieważ płatki drożdżowe można jeść „na surowo”, czyli bez obróbki termicznej, warto hojnie dosypywać je do sałatek i surówek.

Czy można je jeść, cierpiąc na celiakię, gdy nie trawi się laktozy lub przy diecie wegańskiej?

Jeśli musimy unikać glutenu, należy bardzo dokładnie sprawdzić skład kupowanego produktu – zdarza się, że w płatkach drożdżowych znajdują się śladowe ilości słodu jęczmiennego czy mąki pszennej.

Dobrą wiadomość mamy dla osób na diecie bezmlecznej. Produkt jest całkowicie bezpieczny, nie zawiera laktozy i nie powoduje problemów żołądkowych. Co więcej, dzięki swojemu serowemu posmakowi może stanowić ogromne wzbogacenie posiłków. Wiele osób, które nie mogą spożywać produktów nabiałowych, właśnie w płatkach drożdżowych odkryło smak, jakiego na co dzień brakuje w ich diecie.

Jeśli chodzi o osoby, które zrezygnowały z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego - nie bez powodu tę przyprawę nazywa się parmezanem wegan. Warto do płatków drożdżowych dodać sproszkowanych migdałów czy orzechów nerkowca i taką mieszanką posypać ulubioną potrawę. Bogatszy smak i aromatyczny zapach – gwarantowane!

Czy płatki drożdżowe uczulają? Nie. Dzięki procesowi dezaktywacji płatki drożdżowe nie są alergenem. Co więcej - ta forma nie ulega fermentacji, przez co nie wywołuje wzdęć i problemów żołądkowych. Bez problemu mogą je więc spożywać osoby z grzybicą układu pokarmowego, alergiami lub tendencją do powstawania uczuleń.Tu więc od razu nasuwa się drugie pytanie - czy dzieci mogą jeść płatki drożdżowe? Oczywiście, że tak. Płatki możesz przygotowywać swoim pociechom, zwłaszcza, jeśli ich dieta jest uboga a magnez i żelazo.

Zamiast soli?

Ponieważ przyprawa wzmacnia smak potraw, warto rozważyć zastąpienie nią soli. Dlaczego? Ponieważ jest tak samo uniwersalna jak sól, ale przy tym zdrowsza i pozbawiona sodu. Nie ma właściwie ograniczeń, do czego można ją dosypać – poprawi i zupę, i sos, i kanapki czy pizzę. Do tego można wymieszać ją z płatkami kukurydzianymi czy wiórkami kokosowymi, i w ten sposób uzyskać podwójnie zdrowy i smaczny dodatek do dań.

Płatki drożdżowe - właściwości i zalety

Czy płatki drożdżowe są zdrowe? Spożywanie drożdży jest zalecane, ponieważ produkt ten nie tylko ma wiele witamin i minerałów, ale jest także bardzo odżywczy przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu. Jak wspomniano wcześniej, przyprawa ta jest bardzo bogata w witaminy z grupy B – odpowiedzialne za stan włosów, skóry i paznokci oraz o pozytywnym działaniu na układ nerwowy. Warto po nią sięgnąć, gdy prowadzimy nerwowy, napięty tryb życia, jak również gdy chcemy poprawić swoją koncentrację. Przyprawa może pomóc także na bezsenność!

Oprócz witamin, płatki drożdżowe mają wiele cennych minerałów: miedzi, żelaza, magnezu, cynku, wapnia i chromu. Taki kompleks składników wspiera organizm na wiele sposobów: poprawia metabolizm, ogranicza łaknienie (zwłaszcza na słodycze), wspiera pracę serca i mózgu. Jest również nieobojętny dla kości – w końcu wapń jest ich głównym składnikiem budulcowym.

Dodatkowo w płatkach znajdziemy także sporo aminokwasów. To właśnie z nich zbudowane jest DNA oraz wszystkie komórki ciała. Związków tych organizm człowieka nie może wyprodukować sam, dlatego tak ważne jest, by dostarczać je wraz z pożywieniem. Ich wagę doceniają szczególnie sportowcy – aminokwasy wspierają mięśnie i umożliwiają ich rozbudowę, mogą być również zamieniane na energię, gdy trenujemy szczególnie intensywnie i długo. 

Uwzględniając powyższe wartości możemy odpowiedzieć na pytanie: na co są dobre płatki drożdżowe? Na anemię i niedokrwistość, spowodowaną niedoborem witaminy B12. To także idealny produkt dla wegan, którzy martwią się, że nie uzupełnią witamin, znajdujących się w produktach odzwierzęcych. Ze względu na dużą zawartość błonnika pomagają także z zaparciami, przy okazji działając przeciwwirusowo i antybakteryjnie. 

Płatki drożdżowe – dlaczego warto!

Podsumowując, przyprawa ta:

  • ma serowy posmak, a potrawom nadaje smaku umami,
  • jest bogata w witaminę B, a także wartościowe minerały, na przykład żelazo, wapń i magnez,
  • może być spożywana także przez osoby na diecie bezmlecznej,
  • pasuje do pieczeni, makaronów, zup i sosów, można wykorzystać ją jako panierkę i do zrobienia parmezanu wegańskiego.

[product id="2427, 18638, 2428"]

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium