Kategorie
Promocja
Spis treści:
- Żurawina
- Żurawina suszona właściwości
- Żurawina liofilizowana - co to znaczy?
- Żurawina niesiarkowana w Swojska Piwniczka
Żurawina
Żurawina dawniej nazywana była rośliną z rodzin wrzosowatych. Dopiero w latach 80-tych XX wieku zaczęto klasyfikować ją jako podrodzaj borówki.
Bez względu na grupowanie - od dawna cieszy się ogromną popularnością - zwłaszcza w klasycznej polskiej kuchni, która chętnie wykorzystuje ją jako dodatek do mięs i deserów. W tym pierwszym przypadku najlepiej sprawdza się w duecie z dziczyzną - np. jako dodatek do marynary lub uzupełnienie pieczonego pasztetu. Często spotkamy ją również w bułkach i chlebie, a także jako uzupełnienie ciastek, owsianek, granoli i batoników zbożowych.
W sklepie Swojska Piwniczka znajdziesz aromatyczne, intensywne w smaku i atrakcyjne cenowo suszone owoce żurawiny.
Żurawina suszona właściwości
Jeśli jesteś fanem słodko-kwaśnych smaków - koniecznie wprowadź do swojego menu żurawinę. Wraz z wyjątkowym aromatem, w parzę idą także prozdrowotne właściwości, dzięki którym zadbasz o swój układ moczowy. Od lat wiadomo bowiem, że żurawina zapobiega infekcjom dróg moczowych, wspierając tym samym pracę nerek i ograniczając tworzenie złogów wapniowych, które mogą przyczynić się do stanów zapalnych lub powstawania kamieni. Ponadto suszona żurawina lub syrop żurawinowy hamuje rozwój komórek nowotworowych, zmniejszając stany zapalne i infekcje bakteryjne. Lekarze namawiają zatem, aby jeść kilka żurawin dziennie - zwłaszcza w okresie jesiennym i zimowym, kiedy to istnieje większe ryzyko wystąpienia grypy lub infekcji górnych dróg oddechowych. Ponadto, żurawina działa oczyszczająco na jamę ustną i gardło, a także działa silnie odkażająco, np. zwalczając toczącą się infekcję bakteryjną w układzie moczowym (działając moczopędnie). Dodatkowo wyroby i przetwory, a zwłaszcza suszona żurawina, wspiera układ trawienny, zmniejszając uporczywe objawy wrzodów żołądka. Ponadto, w składzie znajdziemy szereg witamin - głównie C i E, które działają przeciwzapalnie i przy okazji wzmacniają układ odpornościowy. Właściwości te uzupełnia kwercetyna, która chroni oczy przed zaćmą i działa przeciwalergicznie.
Nic więc dziwnego, że dietetycy i lekarze zalecają regularne spożywanie żurawiny - zarówno młodszym, jak i starszym pacjentom.
Żurawina liofilizowana - co to znaczy?
Mianem żurawiny liofilizowanej nazywamy żurawinę naturalną, która nie posiada substancji słodzących oraz konserwantów. Ten rodzaj oraz "surowa" żurawina cięta posiada najbardziej wyrazisty i naturalny smak, który klasyfikowany jest jako lekko kwaskowaty. Sam proces liofilizacji polega na usunięciu wody z danego składnika, jednocześnie nie wpływając negatywnie na wartości odżywcze i zawarte witaminy. To właśnie tego typu żurawina doskonale sprawdzi się w owsiankach, jaglankach, domowych batonikach, granoli. To je wykorzystuje się w pieczeniu ciast, ciasteczek kruchych lub maślanych, jako dodatek do pieczonych mięs i pasztetów.
Klasyczna suszona żurawina dużo lepiej sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do zimowych, rozgrzewających herbat - np. z towarzystwem imbiru i plasterka świeżej pomarańczy.
Żurawina niesiarkowana w Swojska Piwniczka
W Swojskiej Piwniczce kładziemy duży nacisk na jakość i wyrazisty smak. Dlatego też dostępna w naszej ofercie żurawina wyróżnia się cudownym aromatem, który docenią wielbiciele kulinarnych wyczynów i kwaskowatych smaków. Oferujemy wyłącznie naturalne, pozbawione szkodliwych dodatków produkty, potwierdzając, że naprawdę jesteś "tym, co jesz". Nie wierzymy w półśrodki, dlatego przedstawiamy wyłącznie sprawdzone, wyselekcjonowane produkty od zaufanych producentów. Skosztuj ich i wprowadź do swojego menu nieco zdrowia, wybierając nasze produkty!
Jeśli szukasz smacznej i zdrowej przekąski lub składnika, żurawina powinna być na szczycie Twojej listy. Nasz sklep z żurawinami posiada szeroki wybór żurawin dostępnych zarówno online, jak i w sklepie, w tym opcje świeże, mrożone i suszone. Ale co sprawia, że żurawina jest tak wspaniałym wyborem?
Na początek, żurawina składa się z przeciwutleniaczy i innych składników odżywczych, które mogą wspierać zdrowy układ odpornościowy i powodować ogólne dobre samopoczucie. Są również dobrym źródłem błonnika, który pomaga utrzymać uczucie sytości i zadowolenia. Nie zapominajmy też o wszechstronności żurawiny – wykorzystywana jest zarówno w słodkich wypiekach jak i słonych daniach obiadowych.