Kategorie
Promocja
Olej rzepakowy - jak wysoka jest cena jego cennych właściwości?
Olej z rzepaku na włosy, czyli sposób na zdrowe końcówki!
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
Olej rzepakowy
Olej rzepakowy tłoczony na zimno to jeden z najzdrowszych olejów na świecie! Co więcej - jest stosunkowo tani i uniwersalny w kuchni, dlatego też z powodzeniem używają go w kuchni zarówno początkujący, jak i zaawansowani kucharze i gospodarze.
Olej rzepakowy nierafinowany jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają pozytywny wpływ na serce i nerki, a olej z oznaczeniem "rafinowany" świetnie nadaje się do smażenia. Co jeszcze wyróżnia olej rzepakowy wśród innych olejów?
Olej rzepakowy - jak wysoka jest cena jego cennych właściwości?
Za olej tego typu nie zapłacisz więcej niż 30 złotych, a jego zdrowotne korzyści mogą być naprawdę imponujące. Olej rzepakowy opóźnia proces starzenia się organizmu, obniża poziom złego cholesterolu poprzez regulację gospodarki tłuszczowej i wzmacnia odporność. Co ciekawe, może mieć również działania antydepresyjne. Nie pozostaje nic innego, jak włożyć go do koszyka i cieszyć się jego cennymi właściwościami!
Olej z rzepaku na włosy, czyli sposób na zdrowe końcówki!
Olej rzepakowy może stać się najlepszym przyjacielem wszystkich, którzy marzą o zdrowych i lśniących włosach. Metoda olejowania włosów ma zbawienny wpływ nie tylko na zniszczone końcówki, ale także elastyczność i miękkość wszystkich włosów! Olej rzepakowy, dzięki swojej konsystencji, posiada właściwości domykające łuskę włosa, co sprawia, że staje się gładka i lśniąca! Pierwsze spektakularne efekty można zauważyć już po pierwszym nałożeniu oleju rzepakowego na włosy.
Zastosowanie olej rzepakowy
Olej rzepakowy tłoczony jest jednym z najbardziej uniwersalnych olejów w kuchni. Jego formuła i sposób pozyskiwania sprawia, że z powodzeniem wykorzystać go można do smażenia mięsa (np. kotletów), tworzenia sosów, dań rybnych, do podsmażania cebuli i warzyw. Ze względu na wysoką temperaturę dymienia świetnie sprawdzi się do pieczenia - również w przepisach cukierniczych.
Olej rzepakowy rafinowany czy nierafinowany?
W tym rankingu wygrywa nierafinowany olej rzepakowy, który posiada znacznie więcej składników odżywczych. Przyjęło się więc, że ten tym oleju jest zdrowszy i posiada więcej cennych właściwości dla naszego organizmu. Warto pamiętać, że olej, który nie podlega rafinacji ma niższy próg palenia. W przypadku oleju rzepakowego mowa o temperaturze 110⁰C, co warto uwzględnić podczas prac kulinarnych. Przekroczenie tej temperatury prowadzi do powstawania rakotwórczych substancji – akrylamidu i furanu.
Olej rzepakowy do smażenia
Naturalny olej rzepakowy tłoczony jest jednym z najchętniej wykorzystywanych olejów do smażenia. Jego wysoka temperatura dymienia przyczynia się do jego popularności. Podobnie jak niska cena, dzięki której olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia stał się przyjacielem niemalże każdej miłośniczki gotowania.
Olej rzepakowy cena to koszt około 10 zł za 1l produktu. Tak duża butelka z powodzeniem starczy na wiele tygodni kulinarnych podbojów, dzięki czemu ten typ oleju klasyfikuje się jako jeden z najstarszych na spożywczym rynku.
Olej lniany cena w Swojej Piwniczce jest na tyle atrakcyjna, że z powodzeniem możesz włączyć go do swojej diety. Już za około 20 zł zyskasz buteleczkę, która starczy Ci na wiele tygodni zdrowego odżywiania.