Menu
Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

nerkowce połówki

Opcje przeglądania

 Spis Treści:

Owoce kandyzowane

Z dzieciństwa na pewno pamiętasz smak, jaki mają owoce kandyzowane. To je zabierałeś do szkoły w ramach słodkich przekąsek, to one były doskonałym i zdrowym zamiennikiem dla drożdżówek i lodów. To nimi posypywałeś ciepłe muffinki i to na nie czekałeś, wgryzając się w keks. Ich wyrazisty, słodki smak i miękka, soczysta formuła nie tylko pobudza kubki smakowe, ale także dostarcza witamin i właściwości prozdrowotnych, stając się tym doskonałą alternatywą dla "klasycznych" owoców.

Sklep Swojskapiwniczka.pl ma w asortymencie najwyższej jakości owoce kandyzowane, które świetnie sprawdzają się zarówno do różnego rodzaju wypieków, jak i herbat. Oczywiście, wszyscy uwielbiamy je jeść również w podstawowej formie jako pyszny smakołyk i przekąska między głównymi posiłkami! W naszej ofercie znajdziesz zarówno przepyszne mieszanki, jak i duże saszetki przepełnione wyłącznie jednym rodzajem kandyzowanych owoców. To dzięki nim stworzysz najpyszniejsze desery i najcudowniejsze, zdrowe przekąski. Zobacz, które z nich możesz kupić w sklepie Swojska Piwniczka!

Co to są kandyzowane owoce?

Owoce kandyzowane konserwuje się poprzez wielokrotne smażenie w słodkim, gęstym syropie. W ten sposób kandyzować można zarówno kwiaty i łodygi, jak i całe owoce - bez względu na ich rozmiar i ciężar. Wielokrotne zanurzanie w syropie powoduje, że owoce staja się smakowitym dodatkiem do ciast i deserów - głównie dlatego, że w procesie kandyzacji nasącza się je w cukrze i syropie złożonym z sacharozy i glukozy. W procesie tym stosuje się coraz większe stężenie i zmienną temperaturę, dzięki czemu owoce kandyzowane wyróżniają się wyjątkową konsystencją i formułą. Producenci stosują trzy, różne określenia, które warto poznać jeszcze przed wrzuceniem produktu do koszyka. Klasyczne owoce kandyzowane posiadają matową powłokę z drobnego cukru. Owoce glazurowane wyróżniają się szklistą, gładką powłoką z karmelu i cukru, a karmelizowane często określa się "suchą konfiturą".

Kandyzowanie owoców - z języka angielskiego i francuskiego - przetłumaczyć można na "słodkości". Sam proces polega na smażeniu ich w syropie powstałym na bazie mieszanki wody i cukru, a później na dokładnym suszeniu i hermetycznym zamykaniu. Kandyzowane owoce to najczęściej morele, wiśnie, pomarańcze, cytryny i banany - zazwyczaj występują w formie kostek, paseczków lub plasterków. Te pierwsze idealnie sprawdzą się jako forma dekoracji ciasteczek, a drugie stosować można do keksa lub zimowych, rozgrzewających naparów.

Owoce kandyzowane to owoce, które są poddawane procesowi konserwowania, dzięki czemu nie pleśnieją i nie tracą na świeżości tak szybko, jak klasyczne jabłka, banany czy wiśnie. Kandyzowane owoce możemy jeść niezależnie od pory roku - zawsze wtedy, kiedy mamy ochotę i z uwzględnieniem cennych składników odżywczych.

Właściwości i zastosowanie owoców kandyzowanych?

Jak można wykorzystać owoce kandyzowane? Słodkie mieszanki to idealna propozycja do dań mięsnych - np. podczas pieczenia świątecznego schabu. Wiele gospodyń dodaje je także do pieczonego kurczaka lub indyka, jako uzupełnienie słodkiej marynaty na bazie np. miodu.

Niemniej jednak owoce kandyzowane do ciasta są chyba najpopularniejszą propozycją - upiększają wszystkie wypieki i dodają im wyjątkowego charakteru. Tak oto imbir kandyzowany może być nie tylko przyprawą, ale także dodatkiem do świątecznej herbaty. Stosuje się je także do owsianek i zupek mlecznych, jako słodka propozycja na pożywne, rozgrzewające i smakowite śniadanie. Hibiskus kandyzowany to pyszna przekąska, a kandyzowana skórka pomarańczowa jest powszechnie stosowana jako posypka na pączki, rogale świętomarcińskie, mazurki i inne wypieki. Kupowane lub domowe owoce kandyzowane to także idealna przekąska do pracy lub szkoły, jako uzupełnienie granoli, batoników muslie lub mieszanek z bakaliami. Warto połączyć je także z kisielem lub galaretkami owocowymi, tworząc tym samym pyszny i szybki deser. Ich ogromną zaletą jest fakt, że nie pleśnieją, nie tracą barwy i nie psują się, dzięki czemu zachowują dłużej świeżość.

Tak wiele możliwości i wyjątkowy smak idzie w parze z drogocennymi właściwościami. Wbrew panującym mitom - kandyzowane owoce niosą za sobą wiele prozdrowotnych cech, uzupełniając zbilansowaną dietę. W ich składzie znajdziesz ogrom witaminy A, która nazywana jest witaminą młodości. To ona dba o prawidłową pracę układu krwionośnego, leczy miażdżycę i wspomaga walkę z niedokrwistością. Zaletą kandyzowanych owoców jest obecność wapnia, żelazu, potasu i magnezu. To także idealny sposób na dostarczenie błonnika, który wspomaga pracę układu trawiennego.

Bilans wartości odżywczych i witamin uzależniony jest oczywiście od typu owoców. Przykładowo więc wiśnie posiadają mnóstwo witaminy C i żelaza, który pozwala walczyć z anemią i niedokrwistością. Z kolei ananas wzbogacony jest o tiaminę i kwas pantotenowy, wspomagając regenerację tkanek, a także przyśpieszając proces leczenia i rekonwalescencji po przebytych chorobach. Szczególnie drogocenny jest wspomniany już imbir, który poprzez pobudzanie soku żołądkowego ułatwia trawienie.

Ze względu na sporą obecność cukru i kalorii – owoce powinny stanowić jako uzupełnienie zbilansowanych, smakowitych dań. Pamiętaj, że kluczem do zdrowia jest starannie skompletowany jadłospis, który opiera się na węglowodanach, białkach, tłuszczu i witaminach.

Owoce kandyzowane cena

Kandyzowane owoce to doskonała, tania przekąska, która w przeliczeniu na cena/kilogramy wypada dużo atrakcyjniej, niż klasyczne batony na bazie czekolady i karmelu. W zależności od firmy, pojemności i rodzaju owoców - przyjdzie ci za nie zapłacić od kilku do kilkudziesięciu złotych. Nieco tańsze są popularne, całoroczne owoce - tj. pomarańcze, imbir czy banan, a droższe są owoce egzotyczne i sezonowe - np. wiśnie czy ananas.

Jeśli uwielbiasz smak słodkich owoców i w kuchni wykorzystujesz je do wielu, popisowych dań, zdecydowanie bardziej opłaca się kupować duże saszetki - nawet te, powyżej 5kg. Pamiętaj, że za wyjątkowy smak i wartości prozdrowotne warto zapłacić więcej - zwłaszcza, że przechowywanie owoców kandyzowanych jest bardzo proste i nie wymaga tworzenia specyficznego środowiska. Oznacza to, że możesz je trzymać w szufladzie w kuchni, w lodówce lub w spiżarni, bez obawy, że te stracą swój smak, kształt, kolor lub zapach.

Kandyzowane owoce sprawdzą się więc zwłaszcza zimą i jesienią, kiedy to mija sezon na soczyste owoce pestkowe i leśne - np. wiśnie czy maliny. Warto więc wydać kilka złotych na ten wyjątkowy, słodki smak i delektować się nim podczas zimowych, chłodnych wieczorów.

Owoce kandyzowane sklep Swojska Piwniczka

Kandyzowane owoce w Swojska Piwniczka to połączenie jakości, dobrej ceny i idealnego składu, który zadba o twoje kubki smakowe i zdrowie. Wśród dostępnych owoców, szczególnie popularne i rekomendowane przez kucharzy i dietetyków są:

Imbir kandyzowany - idealne połącznie słodkich i pikantnych aromatów, które wykorzystać można zarówno do herbaty, jak i jako dodatek do kompotów, pierników, kawy, dżemów, kruchych ciastek i ciast wielkanocnych. Dzięki kandyzacji nie traci swoich prozdrowotnych właściwości i jest zdecydowanie dłużej świeży. Kandyzowany imbir warto stosować zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, jako wsparcie w budowaniu odporności i prewencja przed przeziębieniem.

Skórka pomarańczowa kandyzowana - niezwykle popularna, często stosowana w polskiej kuchni, jako uzupełnienie sernika, keksu, baby wielkanocnej, pierniczków, mazurka, a także ciasteczek, herbaty i pączków. Ich największą zaletą jest soczysty, wyrazisty, cytrusowy smak, a także jędrna formuła, która nie zmienia się pod wpływem temperatury. Skórka pomarańczowa to doskonałe źródło witaminy C, która wspiera układ odpornościowy.

Ananas kandyzowany - najczęściej w formie kostek, które dodaje się do ciast lub deserów. Ze względu na swój duży kształt można dorzucić je do herbat, spożyć z galaretkami lub stworzyć z nich przepyszną przekąskę do pracy. Ananas posiada w składzie sporo witaminy B1, B6 i kwasu foliowego, który powinny jeść przede wszystkim kobiety w ciąży.

Banan kandyzowany - ulubiona przekąska sportowców, którzy dodają banany do owsianek, jogurtów, deserów, granoli i sałatek owocowych. Ich ogromną zaletą jest duża dawka węglowodanów, które dostarczają energii do codziennych aktywności. Ponadto, banany są pożywne i mają szereg dobrze przyswajanych minerałów.

Wiśnia kandyzowana - ze względu na wyrazisty, czerwony kolor jest idealną formą ozdoby dla tortów, babeczek i ciasteczek. Niezwykle wdzięczny dodatek w przemyśle cukierniczym - np. do tortów weselnych i lodów. Kandyzowane wiśnie są na tyle sprężyste, że nie puszczają soku, przez co nie psują estetycznych walorów dań.

Malina kandyzowana – słodka i kwaśna jednocześnie. Drobne granulki stosuje się zarówno w formie proszku, którym obsypać można kawę, jak i do herbat zimowych, ciasteczek, pączków, pierniczków i lodów. Maliny posiadają mnóstwo witamin - głównie C, E i B1.

Kandyzowane owoce w Swojska Piwniczka to gwarancja smaku i wyjątkowej formy. Wybierz więc nasze produkty i stwórz z nich najpiękniejsze i najsmaczniejsze dania. W przypadku pytań lub wątpliwości, jakie kandyzowane owoce wybrać - zachęcamy do kontaktu i zapoznania się z każdym, dostępnym produktem.

Owoce kandyzowane to pyszny i niepowtarzalny smakołyk, który może dodać szczególny akcent do każdego deseru lub wypieku. Jeśli szukasz najlepszego wyboru owoców kandyzowanych, nie szukaj dalej niż w naszym sklepie z owocami kandyzowanymi. Posiadamy szeroki wybór owoców kandyzowanych online i w sklepie. Owoce kandyzowane nie tylko doskonale smakują, ale również mają piękny wygląd, który może dodać koloru do każdej potrawy. Stanowią idealne wykończenie ciast, ciasteczek i innych wypieków. Ponadto same w sobie stanowią wspaniałą przekąskę.

Na co więc czekać? Udaj się do naszego sklepu z owocami kandyzowanymi lub zrób zakupy online, aby dostać w swoje ręce te pyszne smakołyki. Nasz asortyment jest stale aktualizowany, dlatego zachęcamy do częstego sprawdzania, jakie nowe i ekscytujące owoce kandyzowane mamy w magazynie. Zaufaj nam, Twoje kubki smakowe będą Ci wdzięczne.

Jeśli jesteś fanem owoców, musisz sprawdzić nasz sklep z owocami liofilizowanymi. Mamy niesamowity wybór liofilizowanych owoców online, w tym wszystkie ulubione odmiany, takie jak truskawki, maliny i brzoskwinie.

Co odróżnia owoce liofilizowane od świeżych lub kandyzowanych?

Po pierwsze, liofilizaty mają bardzo długi okres przydatności do spożycia, dzięki czemu są wygodne do podawania w podróży lub pakowania do lunchboxa. Są też znacznie lżejsze od świeżych owoców, co sprawia, że łatwo je zabrać ze sobą na wycieczkę lub w podróż. Jednak prawdopodobnie największą zaletą liofilizowanych owoców jest ich smak. Proces zamrażania pomaga zachować naturalny smak i składniki odżywcze owoców, dzięki czemu możesz cieszyć się smakiem świeżych owoców zawsze i wszędzie. Ponadto, ze względu na niską zawartość kalorii i tłuszczu, liofilizowane owoce są zdrowszą alternatywą dla wielu innych opcji przekąsek.

Dlaczego więc czekać? Udaj się do naszego sklepu z liofilizowanymi owocami lub zrób zakupy online, aby spróbować tych smakowitych przysmaków dla siebie. Nie zawiedziesz się!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium