Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Opcje przeglądania

Sposób na zdrowe urozmaicenie diety to właśnie mąka z ciecierzycy! Mąkę z ciecierzycy można używać wszędzie tam, gdzie mąką pszenną. Mimo że mąka z ciecierzycy jest bezglutenowa, to po dodaniu wody okazuje się być bardziej kleista niż inne mąki bezglutenowe. Dlatego nawet tradycyjne dania okażą się smaczne, mimo że do ich wykonania nie zostanie użyta tradycyjna mąka pszenna a mąka z ciecierzycy. Gdzie kupić opakowanie takiej mąki? Oczywiście na Swojskapiwniczka.pl - oferujemy mąkę z ciecierzycy najwyższej jakości!

Mąka z ciecierzycy - do czego można ją wykorzystać?

Mąka z cieciorki jest wyjątkowo popularna w kuchni indyjskiej. Ma lekko orzechowy posmak, dlatego dobrze komponuje się ze słodkimi i słonymi potrawami. Wykorzystuje się ją zarówno w daniach obiadowych, jak i przy wypiekaniu różnego typu deserów - muffinek, batoników proteinowych czy ciast. Jej kleistość pozwala nawet wykorzystywać ją w formie jajka w wegańskich przepisach. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, koniecznie musisz się w nią zaopatrzyć! Zobaczysz, jak bardzo jeden produkt może ułatwić Ci gotowanie - w tym przypadku jest to mąka z ciecierzycy. Cena kilogramowego opakowania mąki nie przekracza 10 złotych, a będziesz mógł wykonać przy jej pomocy wegańskie naleśniki i omlety! Mąka z ciecierzycy ma swoje zastosowanie także w kosmetyce. Wystarczy, że połączysz ją z wodą i miodem i otrzymasz rozjaśniającą maseczkę na twarz!

Mąka ciecierzyca - właściwości

Ponieważ mąka z ciecierzycy powstaje z cieciorki, będącej rośliną strączkową, charakteryzuje ją wysoka zawartość dobrze przyswajalnego białka, a także zdrowych tłuszczy. Jest wyjątkowo bogata w błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, a do tego zapewnia długotrwałe uczucie sytości po posiłku. Przyjmowanie codziennie ilości zgodnej z dobowym zapotrzebowaniem może przyczyniać się do zapobiegania groźnym chorobom nowotworowym układu pokarmowego.

Mąka z ciecierzycy jest doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów. W jej składzie znajdują się: witamina K (mająca udział w procesie prawidłowego krzepnięcia krwi) oraz witaminy z grupy B, na niedobór których często uskarżać się mogą osoby będące na diecie wegańskiej. Mąka z cieciorki stanowi doskonały substytut dla odzwierzęcych źródeł tych witamin

Wśród minerałów występujących w składzie mąki z cieciorki warto wymienić z kolei magnez czy cynk, a także żelazo i kwas foliowy. Ponieważ mąka ta powstaje z roślin, zawiera również polifenole, które stanowią dla człowieka naturalne przeciwutleniacze. Biorąc pod uwagę wszystkie te składniki, warto wprowadzić mąkę tego rodzaju do diety kobiet w ciąży, osób starszych, a także cukrzyków – dzięki węglowodanom złożonym nie podnosi ona nadmiernie poziomu cukru.

Osoby z nietolerancjami pokarmowymi, do których należy celiakia, mogą mąkę z ciecierzycy spożywać bez obaw – jest bezglutenowa i nie drażni struktury jelit. Z odrobiną wody tworzy do tego kulinarny substytut białka, zatem sprawdzi się w diecie osób uczulonych na jajka kurze czy też wegan i wegetarian. Inne mąki bezglutenowe w naszej ofercie to np. mąka kukurydziana i mąka ryżowa.

Mąka z ciecierzycy indeks glikemiczny wynosi 35, czyli klasyfikowany jest jako "niski indeks glikemiczny", zalecany osobom z zaburzeniami w obszarze glikemii. Podobny, niski indeks ma m.in. mąka z amarantusa.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl