Szafran - co to jest? ile kosztuje? jak stosować?
Szafran - najbardziej znany z tego ile kosztuje?
Jest to najdroższa przyprawa na świecie. Szafran jest wytwarzany ze słupków znamionowych krokusa uprawnego. Znany jest blisko od 3 tysięcy lat, głównie rosnący naturalnie na terenach Azji południowo - wschodniej, jego uprawy zapoczątkowali Grecy, natomiast potentatem w obecnych czasach jest Iran, produkuje on ponad połowę zasobów światowego szafranu. Szafran zawdzięcza swoją cenę, głównie dzięki wysokim kosztom uprawy, aby zebrać niecałe pół kilograma słupków należy wykorzystać około 50 tysięcy kwiatów, które rosą na powierzchni wielkości boiska sportowego. Dodatkowo oprócz olbrzymich powierzchni potrzebnych do uprawy, sama konfekcja i zbiory odbywają się ręcznie. Kolejnym problemem uprawowym jest fakt kwitnienia rośliny, mianowicie całość upraw kwitnie praktycznie w tym samym momencie a i okres kwitnienia nie jest długi, dlatego do zbioru trzeba zatrudnić olbrzymią ilość ludzi jednocześnie. Przez okres dwóch tygodni kwitnienia, zatrudniane są tysiące osób do zbioru, a sam zbiór odbywa się dniem i nocą.
Właściwości szafranu.
Szafran czyli słupki - pręciki nasienne krokusa uprawnego - pozyskiwane ręcznie, suszone, selekcjonowane to jak wcześniej wspomniano najdroższa przyprawa świata. Na szczęście, szafranu używamy w bardzo niewielkich ilościach jest on bardzo lekki więc jego cena również nie powinna zaskakiwać. 1gram szafranu to objętościowo około łyżeczki, a używamy go tak naprawdę w ilości kilku pręcików na potrawę. Jest to aromatyczna i niepowtarzalnie pachnąca przyprawa. Oprócz walorów przede wszystkim aromatycznych, w smaku raczej lekko pikantny i goryczkowaty, dlatego nie należy przesadzać z używaniem, wysublimowany dodatek do potraw nada im przede wszystkim wspaniałego aromatu. Szafran wykazuje również właściwości barwiące, pod wpływem wody, płynu odbarwia się na kolor od czerwonego poprzez pomarańczowy aż po żółty.
Do czego i jak używać szafranu?
Szafran używamy w kuchni jako przyprawę aromatyzującą oraz barwnik, gotowany ryż z odrobiną szafranu nabiera wspaniałego oryginalnego zapachu i zabarwia się na czerwono. W ten sposób używany głównie w Hiszpanii do przygotowania Paeli. Jeśli przygotowujesz danie na kilka osób, licz że od 3-5 nitek szafranu na porcję dla jednej osoby.
Aby uwydatnić aromat szafranu, można go lekko podgrzać lub zmielić w moździerzu. Aby podgrzać szafran a ten uwolni ze swojej zawartości substancje aromatyczne, można zawinąć w folię aluminiową kilka nitek szafranu i podgrzać palnikiem, zapalniczką, lub nad płomieniem kuchenki gazowej. Należy pamiętać że nitki są bardzo delikatne i ma to być podgrzanie a nie spalenie, więc zaleca się potrząsanie zawiniątkiem aby ograniczyć punktowe nagrzanie się pręcików. Podgrzewać należy kilka sekund od 5 do 8.
Szafran dodajemy do potraw z ryżu, ciast, mas deserowych, budyniów, ryb, dań i zup mięsnych.
[product id="18549, 18552"]