Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Opcje przeglądania
Kategorie
Promocja

Co to jest melasa?

Melasa to ciemnobrązowy, gęsty syrop o odczynie słabo alkalicznym. Powstaje jako produkt uboczny przy produkcji cukru spożywczego. Z uwagi na jej ciemny (niekiedy wręcz czarny) kolor melasa nazywana jest czasem "czarnym złotem". Melasa jest dobrym źródłem żelaza, selenu i miedzi. Wszystkie te pierwiastki pomagają w zachowaniu prawidłowego zdrowia kości. 

Którą melasę wybrać? 

  • Melasa trzcinowa (syrop trzcinowy) ma przyjemny smak i cenne właściwości. Można ją używać do słodzenia kawy, herbaty, deserów oraz wypieków, jest świetnym dodatkiem do pierników.
  • Karob - melasa z chleba świętojańskiego - karob to substytut kakao; przez niektórych ceniony wyżej niż kakao. Dzięki swoim składnikom dedykowany jest dla każdego.  Karob w przemyśle cukierniczym stosowany jest jako zamiennik kakao przy produkcji czekolady. Jednak z punktu widzenia zdrowotnego jest on bardziej wskazany niż kakao. Karob nie zawiera kofeiny oraz teobrominy a także kwasu szczawiowego.
  • Syrop daktylowy - daktyle są bardzo popularne w krajach arabskich. Wykorzystuje się je tam do  syropu zwanego "miodem daktylowym". Syrop daktylowy jest idealnym dodatkiem do słodzenia herbaty, kawy, jako dodatek do deserów.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl