Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Dżemy, powidła, konfitury

AGAR AGAR 20G BATOM AGAR AGAR 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 8,11 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
JARZĘBINA DO HERBATY 200G FUNGOPOL JARZĘBINA DO HERBATY 200G FUNGOPOL
Producent: FUNGOPOL
Cena: 8,27 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
JARZĘBINA DO MIĘSA 200G FUNGOPOL JARZĘBINA DO MIĘSA 200G FUNGOPOL
Producent: FUNGOPOL
Cena: 7,38 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
KONFITURA Z DZIKIEJ RÓŻY 200G FUNGOPOL KONFITURA Z DZIKIEJ RÓŻY 200G FUNGOPOL
Producent: FUNGOPOL
Cena: 8,83 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
MASŁO ORZECHOWE ACTIVE 100% ARACHIDOWE PRIMAVIKA MASŁO ORZECHOWE ACTIVE 100% ARACHIDOWE PRIMAVIKA
Producent: PRIMAVIKA
Cena: 15,89 zł 19,00 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
  • promocja - %
  • promocja - %
  • promocja - %
MASŁO ORZECHOWE TERRASANA ORZECH NERKOWCA 250G MASŁO ORZECHOWE TERRASANA ORZECH NERKOWCA 250G
Producent: TERRASANA
Cena: 33,59 zł 40,65 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
  • promocja - %

Dżem, powidła, konfitura - czym się różnią? 

Dżem - na pierwszy rzut oka dżem można rozpoznać po owocach. W dżemie część owoców jest rozgotowanych, a część pozostaje w całości. Dżem wbrew pozorom nie jest bardzo słodki. Przeciętnie na kilogram owoców używa się 60g cukru. Zwykle do produkcji dżemu używa się jednego rodzaju owoców lub łączy kilka różnych. Gdy dżem ma za rzadką konsystencję dodaje się żelatynę lub pektynę. 

Powidła -  najczęściej powidła kojarzą się z powidłami śliwkowymi, ponieważ najczęściej właśnie z nich powstają powidła. Powidła są bardzo słodkie, pełne owoców i nie dodaje się do nich dużo cukru. Dlatego do takich powideł wybiera się bardzo słodkie odmiany śliwek.

Konfitura - charakteryzuje się dużymi dorodnymi owocami i jest bardzo słodka, ze względu na dużą ilość cukru. Dodaje się go aż kilogram na kilogram owoców, cukier w tym przypadku jest konserwantem. Najczęściej spotkać możemy konfitury z czereśni, moreli, śliwek, bowiem do produkcji konfitur wybiera się owoce, które nie rozpadają się na małe kawałki.

Dla tych, którzy dżemy przygotowują sami w domowym zaciszu mamy także substancje żelujące i zagęszczające, m.in: agar agar, pektynę, cukry żelujące i żelatynę. Pomogą one zagęścić zbyt rzadką konsystencję dżemu. 

Oprócz gotowych dżemów, powideł i konfitur znajdziecie u nas także szeroki wybór kremów czekoladowych i orzechowych, które śmiało możecie wykorzystać do naleśników, kanapek i wypieków.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl