Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

nerkowce połówki

Opcje przeglądania
Promocja

Miód manuka 

Miód manuka jest miodem nektarowym, oznacza to, że został wytworzony z nektaru głównie z jednej rośliny - w tym przypadku krzewów manuki (Leptospermum scoparium), porastającej głównie tereny południowej Australii i Nowej Zelandii. 

Miód manuka charakteryzuje się ciemną barwą oraz lekko gorzkim smakiem - porównywalnym także z nutami wrzosa i ziemi. Miód charakteryzuje się czasem nieprzyjemnym zapachem - wynika to z faktu występowania w nim komponentu chemicznego - 2-oksopropanalu (znany pod nazwą metyloglioksalu). Właśnie dzięki niemu miód ten wyróżnia się na tle innych miodów. 

Za co odpowiada metyloglioksal w miodzie manuka? 

Metyloglioksal odznacza się silnymi właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi, przede wszystkim pomaga w zwalczaniu bakterii. Dzięki temu miód manuka uważany jest za miód o właściwościach leczniczych. 

MGO i UMF - co to? 

Na słoiczkach miodu z manuka znaleźć możemy oznaczenia MGO i UMF - co oznaczają? 

MGO - to skrót metyloglioksalu, który jest komponentem występującym w miodzie manuka. Wskaźnik liczbowy (np. MGO 236+, MGO 180+) oznacza ile substancji aktywnej znajduje się w 1 kg miodu. Dla przykładu - miód o wskaźniku MGO 236+ będzie zawierał 236 mg metyloglioksalu w 1 kilogramie.   

UMF - jest to wskaźnik jakości miodu manuka (ang. Unique Manuka Factor), informuje on o antybakteryjnych właściwościach produktu, którą przelicza się na substancje o cechach przeciwbakteryjnych (fenol).   

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium