Menu
Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

nerkowce połówki

Opcje przeglądania

Makarony bezglutenowe.

Makaron bez glutenu.

Rodzaje makaronów bezglutenowych.

Makarony bezglutenowe

Makaron stanowi za jeden z podstawowych produktów, za pomocą którego można stworzyć pyszny obiad w stylu azjatyckim i włoskim. Kto z nas nie uwielbia słynnej lasagne z pomidorami, spaghetti z pesto lub canneloni wypełnione mięsem i warzywami? Miłość do tych włoskich dań jest tak duża, że na rynku spotkamy szereg produktów i alternatyw dla klasycznych wyrobów z tzw. semoliny. Te alternatywy ucieszą zwłaszcza pacjentów cierpiących na celiakię i poszukujących zdrowszego, ale równie smacznego makaronu bezglutenowego.

W Swojskiej Piwniczce oferujemy produkty wykonane na bazie mąki ryżowej, które są lekkostrawne, co więcej mają także mniej kalorii od produktów wykonanych ze zbóż. Doskonale sprawdzą się dla osób cierpiących na problemy żołądkowe oraz chorujących na celiakię. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych barwinków, dzięki czemu są bardzo zdrowe. Oprócz nich znajdują się również wyroby z wielu, różnych mąk i produktów, które mamy przyjemność prezentować i proponować naszym klientom. Udowadniamy tym samym, że makaron bezglutenowy może być równie smaczny - bez względu na to z jakim sosem i w jakiej formie go przyrządzisz.

Makaron bez glutenu

Żywność bezglutenowa powstała z myślą o osobach, cierpiących na chorobę autoimmunologiczną, nazywaną powszechnie celiakią. Jej skład bazuje na braku białka, który uszkadza pacjentom kosmki jelitowe, przyczyniając się m.in. do ogromnych niedoborów witamin i składników odżywczych. Makarony bezglutenowe pozbawione są więc pszenicy czy owsa, a zamiast tego w ich składzie znajdziemy szereg innych, bez zbożowych alternatyw.

Jednak makaron ryżowy bezglutenowy to nie jedyny produkt w naszej ofercie, oferujemy także te stworzone z mąki kukurydzianej, które pozbawione są pszenicy, drożdży czy sody, dzięki czemu zawierają o wiele mniej cholesterolu, a jednocześnie - są odpowiednie dla osób cierpiących na celiakię.

Bezglutenowy makaron można zrobić także z mąki gryczanej i słodkich ziemniaków. Znajdziesz go wśród naszych produktów. Stanowi on doskonałą alternatywę i zamiennik dla produktów ryżowych i kukurydzianych. Doskonale pasuje do dań kuchni azjatyckiej, ale będzie także dobrym uzupełnieniem tradycyjnych potraw, którym nada niepowtarzalny i oryginalny smak.

Doskonale wiemy, że każde danie wymaga innego makaronu, dlatego oferujemy różne rodzaje, między innymi spaghetti, rurki, cienkie nitki, grube nitki, a także świderki. W ten sposób znajdziesz produkty odpowiednie do każdego dania, które jednocześnie będą zdrowe i pożywne.

Rodzaje makaronów bezglutenowych

Najpopularniejsze, bezglutenowe makarony, wykonane są na bazie mąki kukurydzianej, amarantusowej lub z ciecierzycy. Coraz większą sławą cieszy się także makaron gryczany.

Makaron kukurydziany jest jedną z najtańszych opcji na makaron bezglutenowy. Wyróżnia go żółty, intensywny kolor oraz bardzo delikatny smak. W przeciwieństwie do zwykłego makaronu - gotuje się go znacznie krócej, bowiem ten ma tendencję do szybkiego rozgotowywania. Nie zaleca się go trzymać w gorącym płynie (np. zupie), aby nie zmienił swojej konsystencji i formuły. Makaron kukurydziany ma stosunkowo wysoki indeks glikemiczny i sporą ilość kalorii, dlatego trzeba pałaszować go ostrożnie, jeśli zalecane jest również dieta redukcyjna.

Makaron z ciecierzycy to jeden z najzdrowszych makaronów bezglutenowych. Wyróżnia się przede wszystkim dużą ilością białka, co z pewnością docenią wszyscy, uprawiający sport i budujących masę mięśniową. Ponadto, makaron ten usprawnia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, wspomaga odchudzanie, obniża ciśnienie krwi i cholesterol. Ma też stosunkowo mało kalorii i jest niższy indeks, co zaleca się pacjentom z zaburzoną glikemią. Najczęściej mąka z ciecierzycy wykorzystywana jest do produkcji makaronu typu świderki lub piórka.

Makaron gryczany jest najbardziej wyrazisty w smaku. Jego ciemna barwa wynika z zastosowania gryki - bogatego źródła witaminy z grupy B i E. W składzie znajdziesz także niacynę, żelazo, magnes, cynk i flawonoidy. Dlatego też zaleca się go w diecie cukrzyków, osób z problemami układu sercowo-naczyniowego, a także wśród wszystkich miłośników zdrowego odżywiania.

Makaron ryżowy - najpopularniejszy makaron w kuchni azjatyckiej. Stosowany w tworzeniu pad-thaia lub zup na bazie mleka kokosowego. Ten popularny makaron bezglutenowy jest niezwykle delikatny i niemalże pozbawiony smaku, dzięki czemu nie zaburza aromatu intensywnie przyprawionych potraw. Gotuje się w zaledwie kilka minut i najczęściej znajdziesz go w formie długich nitek - a'la spaghetti. Jest więc to idealny produkt zastępczy dla makaronu typu pho.

Wszystkie te produkty udowadniają, że nietolerancja glutenu nie musi być związana z ograniczeniami i dużymi restrykcjami. Nadal bowiem możesz tworzyć wyśmienite dania z kuchni azjatyckiej czy śródziemnomorskiej. Przekonaj się o tym, kupując i wybierając makarony bezglutenowe z oferty Swojskiej Piwniczki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium