Mąka żytnia jest powszechnie używana w Polsce do pieczenia chlebów i bułek. Od mąki pszennej różni się tym, że jest od niej ciemniejsza i mniej elastyczna. Posiada także charakterystyczny posmak, który wyróżnia się na tle prawie bezsmakowej pszenicy. Mąka żytnia jest jednak przede wszystkim bardzo zdrowa, dlatego warto mieć ją w swojej kuchni! Mąka żytnia - do czego ją wykorzystać?
Mąka żytnia razowa, chlebowa, mąka żytnia 720 czy typ 1850 - czym się różnią i do czego je wykorzystać? Typy mąki żytniej określa pozostałość popiołu w procentach, pomnożona przez 1000. Uznaje się, że im ta wartość jest wyższa - tym większy jest procent okrywy owocowo-nasiennej.
Mąka żytnia razowa jest zazwyczaj wykorzystywana do wypieku razowego pieczywa. Uważa się go za zdrowsze niż to powstałe z mąki pszennej. Nadaje się także do żurków, a nawet do pierników. Mąka żytnia chlebowa jest wytwarzana z ziaren żyta najlepszej jakości, bogatych zarówno w walory smakowe, jak i naturalne składniki. Chleb pieczony z mąki żytniej wciąż cieszy się popularnością, choć pewnie nie taką, jak jeszcze kilka lat temu. Wciąż nie brakuje jednak fanów mąki żytniej, którzy doceniają jej unikatowy smak i walory zdrowotne. Klasycznym przykładem chleba razowego jest pumpernikiel, który ma odrobinę słodkawy posmak oraz chleb żytni na zakwasie. Zakwaszona mąka żytnia do chleba to nie jej jedyne zastosowanie - wykorzystuje się ją także do przyrządzania wielkanocnego żuru.
Mąka żytnia pełnoziarnista- właściwości
Charakterystyczną cechą mąki żytniej jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego. To ważny składnik codziennej diety, dzięki któremu szybciej odczuwa się sytość po posiłku, a także wpływający na prawidłową perystaltykę jelit. Mąkę z żyta, dzięki między innymi tej właściwości, poleca się chociażby cukrzykom – ma ona bowiem niski indeks glikemiczny, co oznacza stopniowy, powolny wpływ na wzrost poziomu cukru we krwi. To zasługa węglowodanów złożonych. Niski indeks ma również mąka migdałowa (15) i mąka kokosowa (35).
Mąka żytnia zawiera w składzie całe bogactwo składników odżywczych. Począwszy od witamin z grupy B, witaminę E, aż po takie minerały, jak potas, cynk, selen, a nawet żelazo. To sprawia, że wyroby z mąki żytniej polecane są także osobom walczącym z anemią. Taka mieszanina minerałów wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, a witamina E przyczyniać się może do wzmocnienia naturalnych procesów metabolicznych organizmu.
Poziom poszczególnych elementów tego rodzaju jest uzależniony od typu mąki – a tych, w przypadku materiału żytniego, jest kilka. Im wyższy znacznik dla danego typu, tym wyższa zawartość witamin i błonnika. Należy także pamiętać o tym, że w mące żytniej, podobnie jak w pszennej, występuje gluten. Jego działanie pozostaje jednak znacznie mniej drażniące, ponieważ białka roślinne, z których gluten się składa, ulegają naturalnemu rozpadowi. Oznacza to, że wykazują mniejszą aktywność i są łatwiej przyswajane. W przypadku potwierdzonej nietolerancji pokarmowej, w tym celiakii, mąka żytnia może wywoływać efekty drażniące układ pokarmowy.
Mąka razowa jest doskonałą, zdrową alternatywą dla mąki pszennej. Wykorzystuje się ją w kuchni od lat, dostarczając tym samym cennego błonnika i wartości mineralnych. Zaleca się ją osobom z zaparciami lub niedoborem błonnika w diecie
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Dane wykorzystywane przez dostawcę oprogramowania sklepu - Shoper S.A. Na ich podstawie dokonywane są analizy, związane z rozwojem oprogramowania, oraz mierzona jest skuteczność kampanii reklamowych. Nie są łączone z innymi informacjami, podawanymi podczas rejestracji i składania zamówienia. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.