Menu
Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Opcje przeglądania
MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1KG SYMBIO MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1KG SYMBIO
Producent: SYMBIO
Cena: 10,07 zł
zobacz więcej
MĄKA ŻYTNIA NA ŻUREK BIO 500 g - BABALSCY MĄKA ŻYTNIA NA ŻUREK BIO 500 g - BABALSCY
Producent: BABALSCY
Cena: 7,47 zł
zobacz więcej
Mąka żytnia razowa typ 2000 BIO 1 kg Mąka żytnia razowa typ 2000 BIO 1 kg
Producent: EKOWITAL
Cena: 7,99 zł
- +szt
szt
zobacz więcej

Mąka żytnia 

Mąka żytnia jest powszechnie używana w Polsce do pieczenia chlebów i bułek. Od mąki pszennej różni się tym, że jest od niej ciemniejsza i mniej elastyczna. Posiada także charakterystyczny posmak, który wyróżnia się na tle prawie bezsmakowej pszenicy. Mąka żytnia jest jednak przede wszystkim bardzo zdrowa, dlatego warto mieć ją w swojej kuchni! Mąka żytnia - do czego ją wykorzystać?

Mąka żytnia razowa, chlebowa, mąka żytnia 720 czy typ 1850 - czym się różnią i do czego je wykorzystać?

Typy mąki żytniej określa pozostałość popiołu w procentach, pomnożona przez 1000. Uznaje się, że im ta wartość jest wyższa - tym większy jest procent okrywy owocowo-nasiennej.

Mąka żytnia razowa jest zazwyczaj wykorzystywana do wypieku razowego pieczywa. Uważa się go za zdrowsze niż to powstałe z mąki pszennej. Nadaje się także do żurków, a nawet do pierników. Mąka żytnia chlebowa jest wytwarzana z ziaren żyta najlepszej jakości, bogatych zarówno w walory smakowe, jak i naturalne składniki. Chleb pieczony z mąki żytniej wciąż cieszy się popularnością, choć pewnie nie taką, jak jeszcze kilka lat temu. Wciąż nie brakuje jednak fanów mąki żytniej, którzy doceniają jej unikatowy smak i walory zdrowotne. Klasycznym przykładem chleba razowego jest pumpernikiel, który ma odrobinę słodkawy posmak oraz chleb żytni na zakwasie. Zakwaszona mąka żytnia do chleba to nie jej jedyne zastosowanie - wykorzystuje się ją także do przyrządzania wielkanocnego żuru.

Mąka żytnia pełnoziarnista- właściwości

Charakterystyczną cechą mąki żytniej jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego. To ważny składnik codziennej diety, dzięki któremu szybciej odczuwa się sytość po posiłku, a także wpływający na prawidłową perystaltykę jelit. Mąkę z żyta, dzięki między innymi tej właściwości, poleca się chociażby cukrzykom – ma ona bowiem niski indeks glikemiczny, co oznacza stopniowy, powolny wpływ na wzrost poziomu cukru we krwi. To zasługa węglowodanów złożonych. Niski indeks ma również mąka migdałowa (15) i mąka kokosowa (35).

Mąka żytnia zawiera w składzie całe bogactwo składników odżywczych. Począwszy od witamin z grupy B, witaminę E, aż po takie minerały, jak potas, cynk, selen, a nawet żelazo. To sprawia, że wyroby z mąki żytniej polecane są także osobom walczącym z anemią. Taka mieszanina minerałów wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, a witamina E przyczyniać się może do wzmocnienia naturalnych procesów metabolicznych organizmu.

Poziom poszczególnych elementów tego rodzaju jest uzależniony od typu mąki – a tych, w przypadku materiału żytniego, jest kilka. Im wyższy znacznik dla danego typu, tym wyższa zawartość witamin i błonnika. Należy także pamiętać o tym, że w mące żytniej, podobnie jak w pszennej, występuje gluten. Jego działanie pozostaje jednak znacznie mniej drażniące, ponieważ białka roślinne, z których gluten się składa, ulegają naturalnemu rozpadowi. Oznacza to, że wykazują mniejszą aktywność i są łatwiej przyswajane. W przypadku potwierdzonej nietolerancji pokarmowej, w tym celiakii, mąka żytnia może wywoływać efekty drażniące układ pokarmowy.

Mąka razowa jest doskonałą, zdrową alternatywą dla mąki pszennej. Wykorzystuje się ją w kuchni od lat, dostarczając tym samym cennego błonnika i wartości mineralnych. Zaleca się ją osobom z zaparciami lub niedoborem błonnika w diecie

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl