Kategorie
Kasza – dlaczego warto ją jeść?
Kasza manna, kasza kuskus, kasza bulgur.
Kasza – jak ją wykorzystać w kuchni?
Kasza
Kasza to inaczej nasiona zbóż, które zostały oczyszczone z niejadalnych części. Uzyskuje się ją ze wszystkich rodzajów zbóż, co sprawia, że kasze to bardzo zróżnicowana grupa produktów spożywczych. Nigdy się nie znudzi jako dodatek do obiadu, składnik sałatki, a nawet baza słodkich wypieków.
Kasza – dlaczego warto ją jeść?
Kasza jest smaczna, zdrowa i sycąca. Zawartość poszczególnych składników odżywczych i minerach różni się w zależności od rodzaju kaszy, ale ogólnie można powiedzieć, że kasze są świetnym źródłem błonnika, soli mineralnych (np. magnezu, żelaza, cynku, potasu) i witamin z grupy B. Dzięki temu wspomagają koncentrację, pozwalają zachować skórę, włosy i paznokcie w dobrej kondycji, a także zapobiegają bezsenności, skurczom mięśniowym, zaparciom, hemoroidom i otyłości.
Kasza rodzaje
Ze względu na rodzaj zboża, z którego wytwarzana jest kasza, możemy wyróżnić jej następujące rodzaje:
- jęczmień – kasza jęczmienna perłowa, kasza pęczak, perłowa, łamana,
- owies – pęczak, łamana,
- pszenica – bulgur, manna (tzw. żółta kasza), orkiszowa, z samopszy,
- proso – jaglana,
- kukurydza – kasza kukurydziana.
Niektóre kasze są pozyskiwane z tzw. pseudozbóż. Zaliczamy do nich grykę (gryczana), amarantus, komosę ryżową i teff.
Kasza jęczmienna
Kasza jęczmienna zawiera β-glukan, rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego, który ogranicza wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu może stanowić ważny punkt w jadłospisie osób z zaburzeniami lipidowymi.
Kasza jaglana
Kasza jaglana to świetne źródło białka. Może stanowić składnik dań jednogarnkowych, deserów czy ciast albo dodatek do mięs, warzyw i sosów.
Kasza manna, kasza kuskus, kasza bulgur
Kaszę manną pozyskuje się z pszenicy zwyczajnej, a kuskus i bulgur – z pszenicy twardej. Dwie pierwsze są lekkostrawne, dzięki czemu bez obaw mogą je spożywać dzieci i osoby starsze. Poza tym kuskus poleca się sportowcom przed wzmożoną aktywnością fizyczną. Natomiast kasza bulgur ma niski indeks glikemiczny oraz sporo kwasu foliowego, dlatego powinny ją jeść kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na niedokrwistość.
Kasza gryczana
Wyrazista w smaku, wytwarzana z obłuskiwanych nasion gryki. Główne źródło witaminy B oraz polifenoli, które dbają o układ nerwowy i są źródłem antyoksydantów. Ten typ kaszy ma mnóstwo błonnika, pobudza jelita do pracy, a jej indeks glikemiczny po ugotowaniu wynosi 54 (IG niski).
Która kasza jest najzdrowsza?
Do najzdrowszych kasz można zaliczyć niepaloną kaszę gryczaną. Zawiera 4 razy więcej przeciwutleniaczy niż jej palona wersja, a poza tym dostarcza organizmowi wszystkich aminokwasów egzogennych. Niepalona kasza gryczana dostarcza najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu foliowego, fosforu i wapnia, a także witamin z grupy B. Poza tym nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać nawet osoby na diecie bezglutenowej. Najpopularniejsze kasze bezglutenowe to:
- wszystkie pozyskiwane z pseudozbóż (gryczana, komosa ryżowa, amarantus, teff),
- jaglana,
- owsiana (ale jedynie z certyfikowanego bezglutenowego owsa),
Kasza – jak ją wykorzystać w kuchni?
Najprostszym sposobem jest ugotowanie kaszy w lekko osolonej wodzie i podanie jej jako dodatek do obiadu. Jednak możesz pokusić się o bardziej kreatywne na wykorzystanie kaszy w kuchni!
Ugotuj ją na mleku lub mleku roślinnym, dodaj suszone owoce i orzechy oraz inne dodatki (masło orzechowe, kakao). To świetny sposób na wartościowe śniadanie lub kolację.
- Przygotuj kaszotto z grzybami albo warzywami (dokładnie tak jak robi się risotto).
- Zrób z niej racuchy, burgery, pulpety albo kotlety. Możesz wymieszać kaszę z ziemniakami lub dodać nadzienie (jak w krokietach).
- Zapiecz w piekarniku z warzywami i mięsem.
- Dodaj kaszę do zupy.
- Wykorzystaj kaszę jako nadzienie do gołąbków, pieczonej papryki, dużych pieczarek i innych warzyw.
- Z kaszy możesz zrobić pyszny pasztet.
- Baza pożywnej sałatki do zjedzenia na zimno.
- Zrób z kaszy farsz do drobiu pieczonego w całości albo pierogów.
- Z kaszy możesz nawet przygotować ciasto!
Kasza to naprawdę wartościowy produkt, który warto mieć w spiżarni czy kuchennej szafce. Jeśli nie masz pomysłu na posiłek, wystarczy kasza i kilka dodatków oraz przypraw – szybko, tanio i zdrowo. A ponieważ kaszę można przygotowywać na setki sposobów, nie musisz obawiać się nudy w swojej kuchni. Pamiętaj tylko, że najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamykanych pojemnikach, aby jak najdłużej zachowała wartości odżywcze i nie zadomowiły się w niej mole kuchenne.