Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

nerkowce połówki

Opcje przeglądania
Kategorie
Promocja
EKOLOGICZNA KASZA JAGLANA 1,2KG BIO BATOM EKOLOGICZNA KASZA JAGLANA 1,2KG BIO BATOM
Producent: BATOM
Cena: 22,00 zł
zobacz więcej
KASZA JAGLANA 500G BIO BATOM KASZA JAGLANA 500G BIO BATOM
Producent: BATOM
Cena: 10,88 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
KASZA JAGLANA EKSPANDOWANA 90G BATOM KASZA JAGLANA EKSPANDOWANA 90G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 6,32 zł
zobacz więcej
KASZA KUSKUS RAZOWA BIO 500G BATOM KASZA KUSKUS RAZOWA BIO 500G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 12,39 zł
zobacz więcej
KASZA MANNA BIO 500G BATOM KASZA MANNA BIO 500G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 12,39 zł
zobacz więcej

Kasza.

Kasza – dlaczego warto ją jeść?

Kasza rodzaje.

Kasza jęczmienna.

Kasza jaglana.

Kasza manna, kasza kuskus, kasza bulgur.

Kasza gryczana.

Która kasza jest najzdrowsza?

Kasza – jak ją wykorzystać w kuchni?

Kasza

Kasza to inaczej nasiona zbóż, które zostały oczyszczone z niejadalnych części. Uzyskuje się ją ze wszystkich rodzajów zbóż, co sprawia, że kasze to bardzo zróżnicowana grupa produktów spożywczych. Nigdy się nie znudzi jako dodatek do obiadu, składnik sałatki, a nawet baza słodkich wypieków.

Kasza – dlaczego warto ją jeść?

Kasza jest smaczna, zdrowa i sycąca. Zawartość poszczególnych składników odżywczych i minerach różni się w zależności od rodzaju kaszy, ale ogólnie można powiedzieć, że kasze są świetnym źródłem błonnika, soli mineralnych (np. magnezu, żelaza, cynku, potasu) i witamin z grupy B. Dzięki temu wspomagają koncentrację, pozwalają zachować skórę, włosy i paznokcie w dobrej kondycji, a także zapobiegają bezsenności, skurczom mięśniowym, zaparciom, hemoroidom i otyłości.

Kasza rodzaje

Ze względu na rodzaj zboża, z którego wytwarzana jest kasza, możemy wyróżnić jej następujące rodzaje:

  • jęczmień – kasza jęczmienna perłowa, kasza pęczak, perłowa, łamana,
  • owies – pęczak, łamana,
  • pszenica – bulgur, manna (tzw. żółta kasza), orkiszowa, z samopszy,
  • proso – jaglana,
  • kukurydza – kasza kukurydziana.

Niektóre kasze są pozyskiwane z tzw. pseudozbóż. Zaliczamy do nich grykę (gryczana), amarantus, komosę ryżową i teff.

Kasza jęczmienna

Kasza jęczmienna zawiera β-glukan, rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego, który ogranicza wchłanianie cholesterolu w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu może stanowić ważny punkt w jadłospisie osób z zaburzeniami lipidowymi.

Kasza jaglana

Kasza jaglana to świetne źródło białka. Może stanowić składnik dań jednogarnkowych, deserów czy ciast albo dodatek do mięs, warzyw i sosów.

Kasza manna, kasza kuskus, kasza bulgur

Kaszę manną pozyskuje się z pszenicy zwyczajnej, a kuskus i bulgur – z pszenicy twardej. Dwie pierwsze są lekkostrawne, dzięki czemu bez obaw mogą je spożywać dzieci i osoby starsze. Poza tym kuskus poleca się sportowcom przed wzmożoną aktywnością fizyczną. Natomiast kasza bulgur ma niski indeks glikemiczny oraz sporo kwasu foliowego, dlatego powinny ją jeść kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na niedokrwistość.

Kasza gryczana

Wyrazista w smaku, wytwarzana z obłuskiwanych nasion gryki. Główne źródło witaminy B oraz polifenoli, które dbają o układ nerwowy i są źródłem antyoksydantów. Ten typ kaszy ma mnóstwo błonnika, pobudza jelita do pracy, a jej indeks glikemiczny po ugotowaniu wynosi 54 (IG niski).

Która kasza jest najzdrowsza?

Do najzdrowszych kasz można zaliczyć niepaloną kaszę gryczaną. Zawiera 4 razy więcej przeciwutleniaczy niż jej palona wersja, a poza tym dostarcza organizmowi wszystkich aminokwasów egzogennych. Niepalona kasza gryczana dostarcza najwięcej jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasu foliowego, fosforu i wapnia, a także witamin z grupy B. Poza tym nie zawiera glutenu, więc mogą ją spożywać nawet osoby na diecie bezglutenowej. Najpopularniejsze kasze bezglutenowe to:

  • wszystkie pozyskiwane z pseudozbóż (gryczana, komosa ryżowa, amarantus, teff),
  • jaglana,
  • owsiana (ale jedynie z certyfikowanego bezglutenowego owsa),

Kasza – jak ją wykorzystać w kuchni?

Najprostszym sposobem jest ugotowanie kaszy w lekko osolonej wodzie i podanie jej jako dodatek do obiadu. Jednak możesz pokusić się o bardziej kreatywne na wykorzystanie kaszy w kuchni!

Ugotuj ją na mleku lub mleku roślinnym, dodaj suszone owoce i orzechy oraz inne dodatki (masło orzechowe, kakao). To świetny sposób na wartościowe śniadanie lub kolację.

  • Przygotuj kaszotto z grzybami albo warzywami (dokładnie tak jak robi się risotto).
  • Zrób z niej racuchy, burgery, pulpety albo kotlety. Możesz wymieszać kaszę z ziemniakami lub dodać nadzienie (jak w krokietach).
  • Zapiecz w piekarniku z warzywami i mięsem.
  • Dodaj kaszę do zupy.
  • Wykorzystaj kaszę jako nadzienie do gołąbków, pieczonej papryki, dużych pieczarek i innych warzyw.
  • Z kaszy możesz zrobić pyszny pasztet.
  • Baza pożywnej sałatki do zjedzenia na zimno.
  • Zrób z kaszy farsz do drobiu pieczonego w całości albo pierogów.
  • Z kaszy możesz nawet przygotować ciasto!

Kasza to naprawdę wartościowy produkt, który warto mieć w spiżarni czy kuchennej szafce. Jeśli nie masz pomysłu na posiłek, wystarczy kasza i kilka dodatków oraz przypraw – szybko, tanio i zdrowo. A ponieważ kaszę można przygotowywać na setki sposobów, nie musisz obawiać się nudy w swojej kuchni. Pamiętaj tylko, że najlepiej przechowywać ją w szczelnie zamykanych pojemnikach, aby jak najdłużej zachowała wartości odżywcze i nie zadomowiły się w niej mole kuchenne.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium