Menu
Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Opcje przeglądania

Mąka gryczana

Mąka gryczana to mąka, w której składzie nie znajdziesz glutenu, dlatego jest bezpieczną opcją dla osób będących na bezglutenowej i wegetariańskiej diecie. Ma również niski indeks glikemiczny, co może być ważną informacją na wszystkich, którzy chcą zrzucić kilka kilogramów - dzięki spożywaniu takich produktów, dłużej jesteś najedzony.

Mąka gryczana jasna czy z kaszy palonej?

Mąka gryczana jasna to doskonała propozycja do wyrobu klusek, blin i naleśników. Bułki i inne wypieki, które powstają z mąki gryczanej, mają charakterystyczny aromat i smak - nadają się także do produkcji fermentowanego chleba gryczanego. Jeśli nie zależy Ci na bezglutenowych właściwościach mąki gryczanej, możesz wymieszać ją z kilkoma łyżkami mąki pszennej. Smak chleba będzie wówczas łagodniejszy, sam chleb mniej suchy, a charakterystyczna dla mąki gryczanej goryczka - mniej wyczuwalna. Mąka z kaszy gryczanej palonej to świetna propozycja dla fanów gryczanych makaronów i klusek. Palona kasza nadaje jej charakterystycznego, dymnego posmaku. Można ją także stosować do zagęszczania zup i sosów.

Mąka gryczana - właściwości zdrowotne

Mąka gryczana ma wysoką zawartość magnezu, dzięki czemu poprawia trawienie i wspomaga regenerację mięśni. Pomaga także w walce z bólami głowy, dzięki zawartości miedzi poprawia krążenie i metabolizm, pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego we krwi oraz redukcję złego cholesterolu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium