Menu
Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

nerkowce połówki

Opcje przeglądania
Kategorie
Promocja
MĄKA RYŻOWA [HURT] 25kg [Cena] MĄKA RYŻOWA [HURT] 25kg [Cena]
Cena: 135,54 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
MĄKA Z AMARANTUSA [HURT] 25kg [Cena] MĄKA Z AMARANTUSA [HURT] 25kg [Cena]
Cena: 548,73 zł
zobacz więcej
MĄKA MIGDAŁOWA 10 KG [HURT] [CENA] MĄKA MIGDAŁOWA 10 KG [HURT] [CENA]
Cena: 284,58 zł
zobacz więcej

Wykorzystywane do ciast, pierogów, makaronów, jako zasmażka i do wypieku chleba – trudno wyobrazić sobie, jak wyglądałby nasz jadłospis bez mąki. Znajdziemy ją w każdej kuchni, zarówno tej domowej, jak i profesjonalnej, a zakłady cukiernicze i piekarnie w żaden sposób nie mogą się obejść bez jej regularnych, hurtowych dostaw. Ten popularny produkt występuje w wielu odmianach: znajdą Państwo i mąkę jaglaną, i gryczaną, orkiszową czy żytnią, a nawet konopną czy migdałową. Każda z nich smakuje inaczej i dostarcza innych wartości odżywczych. Do wypieku chlebów używa się zwykle mąk glutenowych, a więc na przykład żytnich czy orkiszowych. Zawarta w nich mieszanina białek roślinnych odpowiada za wyrastanie ciasta i za to, że pieczywo nie kruszy się przy krojeniu.

Dla osób, które cierpią na celiakię (nietolerancję glutenu), przegotowuje się chleb z wykorzystaniem między innymi mąki gryczanej oraz dodatku amarantowej czy jaglanej. By wzbogacić wartości odżywcze i smakowe wypieku, do mąki chlebowej warto dodać także inne jej gatunki. Warto na przykład zastąpić do 15% zwykłego produkty mąką konopną lub migdałową. Nie wpłynie to na wygląd ciasta, a sprawi, że pieczywo będzie miało oryginalny, głęboki aromat, a także znacznie więcej właściwości prozdrowotnych. I tak mąka konopna to doskonale przyswajalne przez organizm białko i aminokwasy, których nie jest w stanie wyprodukować ludzki organizm. Z kolei migdałowa jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, a do tego syci lepiej, niż na przykład pszenny odpowiednik.

Oprócz chleba, z mąk przygotowuje się także słodkie wypieki, panierki czy pierogi. I tak najlepsze piekarnie i cukiernie chętnie sięgają po produkt migdałowy i amarantowy, ponieważ dzięki niemu biszkopty są lekkie i mają aromatyczny zapach. W kuchniach stołówkowych i naleśnikarniach hurtowo stosuje się mąkę orkiszową – wytrawne pancake’i łatwo się smażą, są też bardzo sycące. Restauracje natomiast chętnie zamawiają wiele kilogramów mąki jaglanej do wykorzystania przy zasmażkach, pasztetach i do zagęszczania sosów.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium