Menu
Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

nerkowce połówki

Opcje przeglądania

Kasza

Kasze, pod względem zawartości składników odżywczych, przewyższają zarówno ryż, ziemniaki jak i makaron. Ziarna zbóż, z których powstają poszczególne kasze, są wcześniej oczyszczane i rozdrabniane - im krótsze są te procesy, tym zdrowsza jest powstała kasza. A jest o co walczyć! Kasze to źródła skrobi, potasu, żelaza i magnezu, a także miedzi, wapnia, cynku i krzemu. Która kasza jest najzdrowsza?

Kasza jaglana, kasza gryczana, kasza jęczmienna czy kasza bulgur?

Kasza ostatnimi laty przejęła rynek spożywczy! Nie jadamy jej już tylko w formie dodatku do drugiego dania - dzisiaj kasza jest daniem samym w sobie. Kasza jaglana stała się naszym ulubionym śniadaniem - podawana na słodko, z mlekiem, owocami i bakaliami, przejęła rolę owsianki. Kasza kuskus to kasza otrzymywana z bardzo drobno zmielonego ziarna pszenicy semoliny. Świetnie smakuje z wszelkiego rodzaju rybami, np. z dorszem, a także przesmażona z warzywami. Kasza bulgur powstaje z nasion pszenicy durum. Sprawdza się w formie farszu do zapiekanek oraz dodatku do sałatek - podobnie jak kasza pęczak. Kasza gryczana, czyli kasza zawierająca największą ilość wartości odżywczych, sprawdza się świetnie jako nadzienie do pierogów (np. połączona z białym serem) lub gołąbków. Jest także składnikiem sałatek, zup, sosów i gulaszów. Kaszę gryczaną możemy podzielić na dwa rodzaje: kasza gryczana niepalona i kasza gryczana prażona. Którą wybrać? Wszystko zależy od Twoich preferencji! Kasza gryczana prażona ma bardziej charakterystyczny smak, ale to kasza gryczana niepalona posiada więcej składników odżywczych - pomaga regulować poziom glukozy we krwi oraz gospodarkę hormonalną organizmu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium