Tłuszcze pełnią kluczową rolę w naszym codziennym menu. Dzięki spożywaniu zdrowych i naturalnych tłuszczu wspierasz bowiem cały swój organizm - zarówno układ nerwowy, jak i krwionośny. Nie możesz więc z niego rezygnować - zwłaszcza, jeśli zależy Ci na zdrowiu i doskonałym samopoczuciu. Wśród szczególnie polecanych i prozdrowotnych tłuszczy jest... olej kokosowy!
O oleju kokosowym zrobiło się głośno już kilka lat temu, gdy naukowcy stwierdzili, że olej kokosowy do smażenia potraw sprawdzi się nawet dla osób na diecie. Można go stosować nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Jaki olej kokosowy wybrać i do czego go wykorzystać?
Zastosowanie oleju kokosowego - nie tylko do jedzenia!
Dwa najpopularniejsze zastosowania oleju kokosowego w kosmetyce to olej kokosowy na włosy i olej kokosowy na twarz. Olej kokosowy do włosów wykorzystuje się przy zabiegu olejowania, który sprawia, że włosy są lśniące i gładkie. Olej kokosowy do twarzy sprawdzi się w formie preparatu do zmywania makijażu. Może być również składnikiem maseczek i peelingów, które pięknie rozjaśnią i wygładzą Twoją cerę.
Olej kokosowy rafinowany czy nierafinowany - który jest lepszy?
Olej kokosowy nierafinowany, czyli taki tłoczony na zimno, ma lepsze właściwości zdrowotne niż olej rafinowany. Jak je rozróżnić? Olej kokosowy nierafinowany ma delikatny kokosowy smak i gęstą konsystencję. Ten typ oleju to produkt bezzapachowy, dlatego lepiej nadaje się do pieczenia i smażenia potraw. A więc: rafinowany czy nierafinowany olej kokosowy? Wszystko zależy od sposobu, w jaki chcesz go wykorzystać. Jeśli do dressingu sałatkowego - wybierz nierafinowany. Jeśli do olejowania włosów - rafinowany w zupełności wystarczy!
Jaki olej kokosowy do smażenia?
Tak! Biorąc pod uwagę konsystencję i sposób pozyskiwania, dietetycy i kucharze rekomendują, aby używać wyłącznie ekologiczny olej kokosowy nierafinowany do smażenia. Ten wyróżnia się nie tylko wysoką temperaturą palenia, ale także charakterystycznym, orzechowo-kokosowym smakiem. Jeśli więc chcesz, aby Twoje dania miały posmak kokosa - użyj oleju nierafinowanego do smażenia naleśników, gofrów, słodkich placuszków.
Rafinowany olej kokosowy do jedzenia jest o tyle mniej wskazany, że zawiera znacznie mniej wartości odżywczych.
Właściwości oleju kokosowego - dlaczego warto stosować?
Oprócz korzystnego wpływu na włosy i skórę, olej kokosowy ma szereg innych zalet. Wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe, wspomaga walkę z nadwagą i otyłością oraz reguluje poziom cholesterolu. Koszt oleju kokosowego zależy od jego producenta i pojemności butelki. Olej z kokosu w sprzedawany w naszym sklepie pochodzi od firm BATOM, COCOFARM i SWOJSKA PIWNICZKA, a jego ceny zaczynają się już od 20 złotych!
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Home.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.