Drożdże Piekarnicze - Piekarskie - Gdzie kupić? Jakie są rodzaje?
Drożdże Piekarnicze - Piekarskie - Gdzie kupić? Jakie są rodzaje?

Drożdże piekarnicze - właściwości, rodzaje, gdzie kupić?


Powszechnie znany składnik naszej diety - znajdziemy je w kefirze, piwie, winie i wszelkiego rodzaju wypiekach. Te maleńkie mikroorganizmy posiadają wyjątkowe właściwości oraz wszechstronne zastosowanie.
Drożdże to źródło wielu cennych składników dla zdrowia i urody. Zawierają witaminy z grupy B, które wpływają na lepsze samopoczucie, regulują procesy metaboliczne. Zawarta w nich biotyna korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie. Oprócz witamin z grupy B i biotyny, drożdże są bogate także w potas, który reguluje ciśnienie krwi, wapń, który przyczynia się do budowania kości, oraz magnez, który szczególnie potrzebny jest w walce ze stresem. Warto także wspomnieć o cynku, który wspomaga pracę układu immunologicznego, podnosi odporność organizmu, a także wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Drożdże piekarnicze - drożdże świeże, drożdże instant, drożdże suche - które wybrać?

Na półkach sklepowych możemy spotkać się z trzema rodzajami drożdży piekarniczych.
Świeże drożdże to najpopularniejsze drożdże, które znamy już od wielu lat. Aby je wykorzystać należy wcześniej przygotować rozczyn z drożdży i ciepłej wody lub mleka, tak aby wydobyć z nich spulchniające właściwości. Świeże drożdże stanowiły bazę dla wszelkiego rodzaju ciast drożdżowych, które piekły nasze mamy i babcie, odpowiadają także za specyficzny zapach, który roznosi się po domu. Drożdże świeże świetnie sprawdzą się właśnie do wypieków bardziej tłustych - z większą ilością jajek, masła i cukru, a także jeżeli dorzucamy jeszcze bakalie czy świeże owoce.
Drożdże instant to drożdże które zyskują na popularności. Wyglądem przypominają malutkie granulki. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że przy pieczeniu możemy ominąć proces sporządzania rozczynu. Wystarczy dodać je do mąki, dolać ciepła wodę lub mleko. Ten rodzaj drożdży doskonale sprawdzi się do pizzy, wypieku bułek czy chleba.
Drożdże suche - najmniej znane, przypominające drożdże instant, lecz do ich użycia potrzeba stworzyć rozczyn, tak jak w przypadku drożdży świeżych.

Przepis na chleb z drożdżami instant - ile suchych drożdży do chleba? 

Szybki przepis na chleb, który nie wymaga zakwasu ani rozczynu, w dodatku może być dowolnie modyfikowany o wasze ulubione dodatki.

Składniki:
- 500g mąki orkiszowej (może być też zwykła mąka pszenna),
- 7g drożdży instant,
- 2 szklanki ciepłej wody,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 1 płaska łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju,
- 5 łyżek płatków owsianych, gryczanych lub orkiszowych,
- opcjonalnie: garść ziaren słonecznika, pestek dyni lub siemienia lnianego,
- łyżka czarnuszki (do posypania na wierzch);

Wykonanie:
1. Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem i solą.
2. Do suchych składników dodać wodę i olej i dokładnie połączyć.
3. Dodać płatki owsiane oraz ziarna i chwilę wyrabiać ciasto.
4. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po ok. 30-40 minutach, ciasto powinno podwoić swoją objętość.
5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem.
6. Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 190*C.

Smacznego!

Najlepsze drożdże do pieczenia? - My polecamy te poniżej. 

[product id="17882"]
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium