Pektyna do domowego wyrobu konfitur i dżemów.
Pektyna do domowego wyrobu konfitur i dżemów.

Pektyna - Tajemnicza nazwa?
Sama nazwa może i brzmi sztucznie, jednak pektyny to naturalne substancje żelujące. Ich nazwa pochodzi od greckiego słowa “pectos” czyli “krzepnąć”, “twardnieć” i wskazuje na ich właściwości fizykochemiczne. Rola pektyny w kuchni opiera się na jej trzech podstawowych właściwościach:

  • emulgujących,
  • zagęszczających,
  • żelujących.


Pektyna znajduje więc zastosowanie do wszelkiego rodzaju przetworów - konfitur, dżemów, galaretek.

Co w roślinach piszczy?
Pektyna pozyskiwana jest głównie z owoców cytrusowych (cytryny, pomarańcze, grejpfruty) i jabłek. Występuje również w bananach, brzoskwiniach, śliwkach, jeżynach, porzeczkach, ale też w niektórych warzywach i nasionach. Jakie pełni funkcje? Utrzymuje odpowiedni poziom nawilżenia, dzięki temu roślina pozostaje w optymalnej kondycji. Pektyna odpowiedzialna jest też za układ immunologiczny rośliny oraz chroni ją przed chorobotwórczymi patogenami, takimi jak bakterie czy grzyby.

Dlaczego warto?
Pektynę klasyfikuje się do grupy węglowodanowej oraz do grupy związków, które tworzą błonnik pokarmowy. Rozpuszcza się w wodzie, więc jest błonnikiem rozpuszczalnym i dzięki temu ma zdolność wiązania cholesterolu w jelitach. Polecana jest więc osobom, które borykają się z problemami z cholesterolem. Pektyny zmniejszają również tempo przedostawania się glukozy we krwi - zapobiega to gwałtownym skokom poziomu cukru we krwi. Dzięki temu zmniejszają ryzyko insulinooporności, wzrostu masy ciała i cukrzycy.
Dzięki zdolności wiązania się z wodą, wydłużają uczucie sytości po posiłku oraz zmniejszają tempo opróżniania żołądka.

Do czego?
Pektyna polecana jest do zagęszczania dżemów, galaretek, marmolad. Stosowana jest również do soków i napojów owocowych, wyrobów kakaowych oraz produktów mlecznych. Na produktach spożywczych oznaczana jest symbolem E440. Pektyna wykorzystywana jest również w przemyśle kosmetycznym - do produktów o działaniu przeciwzmarszczkowym. Swoje zastosowanie znalazła również w farmacji - jest składnikiem lekarstw na biegunkę oraz suplementów diety na odchudzanie.

Przepis na dżem (na 1 kg owoców)
- 1kg owoców
- 15g pektyny*
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki gorącej wody
- max. 0,5kg cukru (w zależności od słodkości owoców)
- łyżeczka kwasku cytrynowego

Owoce umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, wlać 1/2 szklanki wody i zagotować. Pektynę dodać do 1/2 szklanki cukru, wymieszać i dodać do gotujących się owoców. Gotować 3-5 minut, po czym wsypać resztę cukru i gotować do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. Kwasek cytrynowy rozpuścić w gorącej wodzie, dokładnie wymieszać i dodać do owoców. Pianę zebrać łyżką i rozlewać do słoiczków. Tak przygotowany dżem należy pasteryzować 20 minut. Gotowe!

* ilość dodanej pektyny zależy od owoców i tego ile posiadają w sobie pektyn. - 15g pektyny na 1 kg owoców: wiśnie, czereśnie, truskawki, gruszki, rabarbar, dziki bez, borówka amerykańska;
- 10g pektyny na 1 kg owoców: maliny, jeżyny, dojrzałe jabłka, morele;
- niewielka ilość pektyn lub żelują się same: czerwone i czarne porzeczki, śliwki, żurawina, pigwa, agrest, mirabelki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl