Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Opcje przeglądania
ANANAS LIOFILIZOWANY 20G BATOM ANANAS LIOFILIZOWANY 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 12,14 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
ARONIA BIO LIOFILIZOWANA 30G LIOFORTE ARONIA BIO LIOFILIZOWANA 30G LIOFORTE
Producent: LIOFORTE
Cena: 18,23 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
BANANY LIOFILIZOWANE 20G BATOM BANANY LIOFILIZOWANE 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 10,10 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
BRZOSKWINIE LIOFILIZOWANE 20G BATOM BRZOSKWINIE LIOFILIZOWANE 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 10,92 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
CZARNA PORZECZKA LIOFILIZOWANA 30g LIOFORTE CZARNA PORZECZKA LIOFILIZOWANA 30g LIOFORTE
Producent: LIOFORTE
Cena: 23,74 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
JAGODA LIOFILIZOWANA EKO 20G BIO BATOM JAGODA LIOFILIZOWANA EKO 20G BIO BATOM
Producent: BATOM
Cena: 13,92 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
JAGODY LIOFILIZOWANE 20G BATOM JAGODY LIOFILIZOWANE 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 11,77 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
JEŻYNA BIO LIOFILIZOWANA 25G LIOFORTE JEŻYNA BIO LIOFILIZOWANA 25G LIOFORTE
Producent: LIOFORTE
Cena: 23,74 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
MALINA CZARNA LIOFILIZOWANA 20G BATOM MALINA CZARNA LIOFILIZOWANA 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 14,12 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
MALINA LIOFILIZOWANA 20G BATOM MALINA LIOFILIZOWANA 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 10,93 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
POZIOMKA CAŁY OWOC LIOFILIZOWANA 25G LIOFORTE POZIOMKA CAŁY OWOC LIOFILIZOWANA 25G LIOFORTE
Producent: LIOFORTE
Cena: 25,77 zł
zobacz więcej
TRUSKAWKI LIOFILIZOWANE 20G BATOM TRUSKAWKI LIOFILIZOWANE 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 10,79 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
WIŚNIE LIOFILIZOWANE 20G BATOM WIŚNIE LIOFILIZOWANE 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 10,64 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
ŻURAWINA LIOFILIZOWANA 20G BATOM ŻURAWINA LIOFILIZOWANA 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 10,92 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej

Co to oznacza że żywność jest liofilizowana?
Liofilizacja to proces wykorzystywany w przemyśle spożywczym do suszenia żywności, najczęściej warzyw i owoców. Liofilizacja polega na suszeniu ale w określonych warunkach.
Liofilizacja nie jest pomysłem nowoczesnych technologi, pierwsze wzmianki o liofilizowanej żywności pochodzą od Indian Quechua, którzy odkryli iż żywność pozostawiona w odpowiednich warunkach, zimnym miejscu i niskim ciśnieniu, nie dość że zamarza to jeszcze odparowuje wodę.
Liofilizowaną żywnością karmieni byli żołnierze Amerykańscy podczas II wojny światowej, w późniejszych okresach żywość ta weszła do jadłospisów Kosmonautów z NASA, następnie trafiła do sportowców, a obecnie każdy może już kupić taką żywność w sklepach.

Zalety żywności liofilizowanej!
Jedną z głównych i chyba najważniejszych zalet żywności liofilizowanej jest to że pomimo tego że jest wysuszona, to nie traci ona wartości odżywczych owoców świeżych. W zwykłym procesie pasteryzacji żywność poddawana jest zazwyczaj obróbce cieplnej, aby oczyścić produkt z bakterii, grzybów i pleśni, jednak podczas podgrzewania, wiele składników odżywczych a przede wszystkim witamin ulega degradacji i zniszczeniu. W żywności liofilizowanej wartości odżywcze a przede wszystkim witaminy, pozostają na prawie identycznym poziomie jak w świeżych owocach.

Owoce liofilizowane, można przechowywać przez długi okres, jednak podstawowym warunkiem długiego przechowywania jest bezwzględnie suche opakowanie. Żywność liofilizowana zawiera w sobie maksymalnie 2% wody, wystawiona na działanie wilgoci, szybko ją absorbuje i produkty mogą ulegać zepsuciu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl