Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Opcje przeglądania
ANANAS LIOFILIZOWANY 20G BATOM ANANAS LIOFILIZOWANY 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 11,06 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
BANANY LIOFILIZOWANE 20G BATOM BANANY LIOFILIZOWANE 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 9,03 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
BRZOSKWINIE LIOFILIZOWANE 20G BATOM BRZOSKWINIE LIOFILIZOWANE 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 9,95 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
WIŚNIE LIOFILIZOWANE 20G BATOM WIŚNIE LIOFILIZOWANE 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 13,29 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
ŻURAWINA LIOFILIZOWANA 20G BATOM ŻURAWINA LIOFILIZOWANA 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 13,61 zł
zobacz więcej
MALINA LIOFILIZOWANA 20G BATOM MALINA LIOFILIZOWANA 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 19,56 zł
zobacz więcej
TRUSKAWKI LIOFILIZOWANE 20G BATOM TRUSKAWKI LIOFILIZOWANE 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 15,03 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
ARONIA BIO LIOFILIZOWANA 30G LIOFORTE ARONIA BIO LIOFILIZOWANA 30G LIOFORTE
Producent: LIOFORTE
Cena: 21,61 zł
zobacz więcej
CZARNA PORZECZKA LIOFILIZOWANA 30g LIOFORTE CZARNA PORZECZKA LIOFILIZOWANA 30g LIOFORTE
Producent: LIOFORTE
Cena: 27,63 zł
zobacz więcej
JEŻYNA BIO LIOFILIZOWANA 25G LIOFORTE JEŻYNA BIO LIOFILIZOWANA 25G LIOFORTE
Producent: LIOFORTE
Cena: 27,63 zł
zobacz więcej
MALINA CZARNA LIOFILIZOWANA 20G BATOM MALINA CZARNA LIOFILIZOWANA 20G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 17,24 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
POZIOMKA CAŁY OWOC LIOFILIZOWANA 25G LIOFORTE POZIOMKA CAŁY OWOC LIOFILIZOWANA 25G LIOFORTE
Producent: LIOFORTE
Cena: 29,85 zł
zobacz więcej

 Spis treści:

Owoce liofilizowane

Gdy zdrowe, pożywne koktajle zyskały na swojej popularności, wzrosło również zapotrzebowanie na owoce liofilizowane.

Historia liofilizacji sięga pierwszej połowy XX w. W roku 1938 firma Nestle jako pierwsza uzyskała liofilizowany produkt spożywczy – kawę Nescafe. Proces ten został też wykorzystany na większą skalę w czasie II wojny światowej (wtedy liofilizatem było osocze). Liofilizowana żywność poleciała również w kosmos w 1968 r. razem z uczestnikami misji Apollo. Jednak dopiero niedawno tę procedurę zastosowano do produkcji żywności spożywanej nie tylko przez żołnierzy, kosmonautów czy fanów survivalu, ale także promotorów zdrowego odżywiania.

Jak widać, liofilizować można nie tylko owoce, ale także inne produkty – m.in. preparaty tkankowe, hormony, osocze, drożdże, bakterie i wirusy. Zafascynowani tą metodą stworzyliśmy oddzielną kategorię, w której znajdziesz wyłącznie smaczne, wyjątkowe liofilizowane owoce!

Na czym dokładnie polega liofilizacja?

Ideą tego procesu jest odwadnianie preparatów w celu zwiększenia trwałości (zakonserwowania). To procedura wieloetapowa i kosztowna, którą przeprowadza się w wyspecjalizowanych fabrykach (choć na rynku pojawiają się domowe liofilizatory).

Liofilizacja nie jest pomysłem nowoczesnych technologii, pierwsze wzmianki o liofilizowanej żywności pochodzą od Indian Quechua, którzy odkryli iż żywność pozostawiona w odpowiednich warunkach, zimnym miejscu i niskim ciśnieniu, nie dość że zamarza to jeszcze odparowuje wodę.

Liofilizowaną żywnością karmieni byli żołnierze Amerykańscy podczas II wojny światowej, w późniejszych okresach żywość ta weszła do jadłospisów Kosmonautów z NASA, następnie trafiła do sportowców, a obecnie każdy może już kupić taką żywność w sklepach.

Etapy liofilizacji owoców i innych produktów

Liofilizacja jest znana również jako suszenie sublimacyjne. Ogólnie można ją podzielić na 3 główne procesy: zamrażanie, sublimację i desorpcję. Parametry każdego etapu (m.in. temperaturę, czas) dobiera się do konkretnych produktów.

Zamrażanie

Zamrażanie owoców ma na celu oddzielenie rozpuszczalnika (wody) od substancji rozpuszczonych w komórkach roślinnych. Dzięki temu nawet do 99% wody zamienia się w lód, który zostaje usunięty w następnych etapach. Temperatura mrożenia ma duże znaczenie na zachowanie wartości odżywczych. Jak wynika z przeprowadzonych badań, w przypadku owoców kiwi najmniejsze straty chlorofilu, a także zmiany barwy i faktury powstały przy zamrażaniu szokowym (w temperaturze -70°C). Kryształy lodu miały wówczas najmniejsze rozmiary, dzięki czemu nie dochodziło do znacznych uszkodzeń mechanicznych komórek, a co za tym idzie – utraty struktury owoców. W liofilizacji stosuje się również zamrażanie tradycyjne (-25°C).

Sublimacja

Sublimacja polega na usunięciu kryształów lodu, który pod wpływem różnicy ciśnień przechodzi od razu do stanu gazowego. Aby nie doszło do zniszczenia struktury suszonego owocu, para wodna musi zostać usunięta jak najszybciej i w kontrolowanych warunkach.

Desorpcja

Desorpcja do drugie suszenie, a raczej dosuszanie. Pozostała woda zostanie usunięta do poziomu nawet poniżej 1%. W celu uzyskania najlepszych efektów przeprowadza się ją w wysokiej temperaturze i możliwie najkrótszym czasie, jednak i te parametry dobiera się do konkretnego rodzaju owocu. Np. w przypadku owoców dzikiej róży najmniej witaminy C ulega rozkładowi, gdy desorpcja przebiega w temperaturze 25°C i z zastosowaniem maltodekstryny jako składnika ochronnego.

W jaki sposób liofilizacja wpływa na owoce?

Badania wykazują, że owoce liofilizowane często mają lepsze właściwości i więcej składników odżywczych niż te konserwowane za pomocą suszenia konwekcyjnego czy próżniowego. Jako przykład można podać liofilizowaną dynię, która jest owocem w ujęciu botanicznym. W postaci liofilizowanej stanowi dobre źródło antyoksydantów (np. zeaksantyny, luteiny czy β-karotenu). Również liofilizowane owoce dzikiej róży zachowują więcej związków bioaktywnych, likopenu, rubiksantyny i nienasyconych kwasów tłuszczowych w porównaniu z owocami suszonymi metodą konwekcyjną. Liofilizowana dzika róża wykazuje także lepsze działanie przeciwutleniające.

Jednak nie w każdym przypadku liofilizacja jest najlepszym sposobem utrwalania owoców. Do tej grupy zalicza się chociażby borówka czernica. W porównaniu z liofilizowanymi owocami lepsze właściwości antyoksydacyjne miały borówki utrwalone w procesie mrożenia, a także w formie konfitury, soków oraz soków pasteryzowanych.

Czy owoce liofilizowane są zdrowe?

Owoce liofilizowane mają pozytywny wpływ na zdrowie. Dzięki liofilizacji owoce zachowały wysoką zawartość niezwykle istotnych dla organizmu składników bioaktywnych: witaminy C, polifenoli (np. antocyjanów) i karotenoidów. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy w owocach liofilizowanych sprawia, że mogą być one wykorzystywane do produkcji żywności funkcjonalnej i suplementów diety. Osoby spożywające codziennie liofilizowane truskawki po 12 tygodniach miały lepsze wyniki krwi – zmniejszyło się u nich stężenie cholesterolu. Poza tym pewne badania dają podstawy do twierdzenia, że owoce liofilizowane wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Owocowe liofilizaty stanowią też bardzo cenny dodatek do żywności specjalnego przeznaczenia np. dla chorych z dysfagią lub pacjentów onkologicznych. Takie osoby muszą spożywać posiłki o bardzo wysokim stężeniu składników odżywczych, ponieważ są w stanie przyjąć na raz niewielkie porcje pożywienia.

Zalety liofilizacji owoców

Jedną z głównych i chyba najważniejszych zalet żywności liofilizowanej jest to, że pomimo tego że jest wysuszona, to nie traci ona wartości odżywczych owoców świeżych. W zwykłym procesie pasteryzacji żywność poddawana jest zazwyczaj obróbce cieplnej, aby oczyścić produkt z bakterii, grzybów i pleśni, jednak podczas podgrzewania, wiele składników odżywczych a przede wszystkim witamin ulega degradacji i zniszczeniu. W żywności liofilizowanej wartości odżywcze, a przede wszystkim witaminy, pozostają na prawie identycznym poziomie jak w świeżych owocach.

Owoce liofilizowane, można przechowywać przez długi okres, jednak podstawowym warunkiem długiego przechowywania jest bezwzględnie suche opakowanie. Żywność liofilizowana zawiera w sobie maksymalnie 2% wody, wystawiona na działanie wilgoci, szybko ją absorbuje i produkty mogą ulegać zepsuciu.

Najważniejsze zalety owoców liofilizowanych to:

  • możliwość długiego przechowywania (w odpowiednich warunkach), 
  • niewielka waga i pojemność w porównaniu z owocami surowymi lub konserwowanymi w inny sposób (do uzyskania 1 kg liofilizowanych owocowych chipsów potrzeba aż 10 kg świeżych owoców),
  • szybkość i prostota przygotowania posiłku na bazie owocowych liofilizatów (wystarczy woda, mleko roślinne czy inny płyn),
  • wysokie stężenie wartości odżywczych mimo obróbki technologicznej.

Dzięki tym cechom owoce liofilizowane świetnie nadają się do zabrania na obóz, wycieczkę, a nawet do pracy. Poza tym utrwalone metodą liofilizacji owoce są w pełni naturalne, pozbawione sztucznych konserwantów i innych zbędnych dodatków. Możesz przez cały rok cieszyć się świetnym smakiem owoców sezonowych - takich jak truskawki czy maliny.

Sam proces liofilizacji ma też pewne wady. Jak już wykazano, nie we wszystkich przypadkach to najlepsza metoda przedłużania trwałości owoców. Poza tym to procedura kosztowna, czasochłonna i mało wydajna. Jednak technologia jest wciąż ulepszana, więc prawdopodobnie z czasem uda się zminimalizować wpływ tych minusów na opłacalność procesu liofilizacji.

Liofilizowane owoce – jak je przechowywać?

Najlepszym sposobem przechowywania owoców liofilizowanych są warunki chłodnicze (temperatura 3°C) oraz niska wilgotność (owoce liofilizowane absorbują wodę z otoczenia). Dzięki temu zachowają one wysoką zawartość cennych składników odżywczych nawet przez 9 miesięcy. Im wyższa temperatura, tym większy spadek ilości związków antyoksydacyjnych. W temperaturze pokojowej (ok. 23°C) zaobserwowano zmniejszenie się właściwości przeciwutleniających o 30% przez 6 miesięcy.

Do czego można wykorzystać owoce liofilizowane?

Liofilizowane owoce świetnie pasują jako dodatek do owsianki, jogurtu, placków, deserów czy koktajli. Dużym wzięciem cieszą się zwłaszcza: maliny liofilizowane, truskawki, jagody acai, śliwki, ananas, banan, wiśnie i porzeczki. Bardzo chętnie stosuje się je jako dodatek do lodów, kawy i herbat zimowych, a także jako przekąskę lub dodatek do domowej granoli i owocowych batoników.

Jednak nie musisz ograniczać się tylko do owoców! Liofilizowane warzywa i rośliny strączkowe (np. papryka, por, cebula, chrzan, groszek, fasola), grzyby oraz mięso również sprawdzają się jako dodatki do zdrowych dań i przekąsek.

Owoce liofilizowane sklep Swojska Piwniczka

Owoce liofilizowane gdzie kupić? Oczywiście w sklepie Swojska Piwniczka, który oferuje wyłącznie sprawdzone, najwyżej jakości produkty liofilizowane! Stawiamy na jakość, najlepszy skład i atrakcyjną cenę, wspierając tym samym Państwa zdrowie i kuchenne wyczyny. Wierzymy, że nasi klienci zasługują wyłącznie na najlepsze, sprawdzone produkty. Dlatego też skupiamy się na tym co najlepsze i najbardziej wartościowe. Zachęcamy do zapoznania się z wszystkimi, dostępnymi produktami i do przetestowania ich wszystkich w swoich kulinarnych podbojach!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl