Co to oznacza że żywność jest liofilizowana?
Liofilizacja to proces wykorzystywany w przemyśle spożywczym do suszenia żywności, najczęściej warzyw i owoców. Liofilizacja polega na suszeniu ale w określonych warunkach.
Liofilizacja nie jest pomysłem nowoczesnych technologi, pierwsze wzmianki o liofilizowanej żywności pochodzą od Indian Quechua, którzy odkryli iż żywność pozostawiona w odpowiednich warunkach, zimnym miejscu i niskim ciśnieniu, nie dość że zamarza to jeszcze odparowuje wodę.
Liofilizowaną żywnością karmieni byli żołnierze Amerykańscy podczas II wojny światowej, w późniejszych okresach żywość ta weszła do jadłospisów Kosmonautów z NASA, następnie trafiła do sportowców, a obecnie każdy może już kupić taką żywność w sklepach.
Zalety żywności liofilizowanej!
Jedną z głównych i chyba najważniejszych zalet żywności liofilizowanej jest to że pomimo tego że jest wysuszona, to nie traci ona wartości odżywczych owoców świeżych. W zwykłym procesie pasteryzacji żywność poddawana jest zazwyczaj obróbce cieplnej, aby oczyścić produkt z bakterii, grzybów i pleśni, jednak podczas podgrzewania, wiele składników odżywczych a przede wszystkim witamin ulega degradacji i zniszczeniu. W żywności liofilizowanej wartości odżywcze a przede wszystkim witaminy, pozostają na prawie identycznym poziomie jak w świeżych owocach.
Owoce liofilizowane, można przechowywać przez długi okres, jednak podstawowym warunkiem długiego przechowywania jest bezwzględnie suche opakowanie. Żywność liofilizowana zawiera w sobie maksymalnie 2% wody, wystawiona na działanie wilgoci, szybko ją absorbuje i produkty mogą ulegać zepsuciu.
Żaneta Wenda "ProWend.com" | ul. Zawadka 96A | 34-100 Wadowice | woj. małopolskie | tel:.795816067 | e-mail:sklep@swojskapiwniczka.pl