Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

  • promocja - %
  • promocja - %

Żurawina owoce niewielkich rozmiarów, wielkością przypominające wiśnię. W smaku przy pierwszym kęsie cierpkie i raczej niesmaczne. Dlatego raczej nie znajdziemy zwolenników spożywania żurawiny na surowo. W większości przypadków żurawina staje się wyśmienitym surowcem do kisieli, konfitur, kompotów, dżemów. Wystarczy ją osłodzić i cała cierpkość niknie a pojawia się kwaskowaty przyjemny słodki smak.

Żurawina jest pysznym półproduktem do zrobienia, nie wielkim nakładem sił, Kisielu Żurawinowego. Efekt smakowy jest piorunujący, smakuje wszystkim, a nie trzeba się przy nim napracować. Do wykonania kisielu potrzebujemy 200g żurawiny świeżej, może być również mrożona, lub zakupiona w sklepie swojska piwniczka, nasza kandyzowana żurawina nie będzie w tym przepisie wymagała słodzenia dlatego śmiało zamiast 200g możemy użyć 400g. Więc jeżeli kisiel będzie ze świeżej żurawiny, należy dodatkowo przygotować jeszcze cukier. oprócz tego 4 łyżki mąki ziemniaczanej, szklankę zimnej wody oraz jeden litr wody gorącej.

Żurawinę miksujemy z cukrem, lub jeśli jest już słodzona miksujemy samą, Mąkę ziemniaczaną należy rozmieszać w szklance zimnej wody. kolejnym krokiem jest wymieszanie ( krochmalu) z żurawiną i zalewanie ostrożnie wrzątkiem, nie przestając mieszać. Kiedy składniki połączą się należy chwilkę pogotować nasz kisiel na małym ogniu, ciągle mieszając. Deser podajemy na talerzykach, salaterkach z odrobiną bitej śmietany.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl