Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Opcje przeglądania

Pochodzenie orzechów pekan

Orzechy pekan to owoce drzewa, które znane jest pod kilkoma nazwami - orzesznik jadalny, pekanowy lub owocowy, lub też po prostu - drzewo pekan. Owoce tego drzewa to orzeszki pekan - w wyglądzie podobne do orzechów włoskich. Cała uprawa zgromadzona jest w Ameryce Północnej, głównie w Stanach Zjednoczonych. Ich tajemnicza nazwa wzięła się od słowa pacane, które oznacza “orzech, który trzeba rozłupywać kamieniem”.
Orzesznik owocuje już jako 5-letnie drzewko, a owocowanie może trwać nawet 300 lat. Pełnia owocowania przypada natomiast na okres 40-100 lat, wtedy z drzewa zbiera się około 100-250 kilogramów orzechów. Bywają też wyjątki, czyli drzewa bijące prawdziwe rekordy - z nich zbiera się nawet pół tony owoców.

Orzechy Pekan - właściwości.

Właściwości odżywcze i zdrowotne orzechów pekan zostały docenione dopiero w XV wieku w Ameryce. To właśnie wtedy zaczęto wykorzystywać te zdrowe bakalie do celów kulinarnych. Orzechy pekan rozsławił w Europie hiszpański podróżnik Álvar Núnez Cabeza de Vaca. Dzięki temu możemy korzystać z ich zdrowotnych właściwości.
Orzechy pekan to przede wszystkim źródło zdrowych, jednonienasyconych tłuszczy, które pozytywnie wpływają na pracę serca, są także związane z zmniejszeniem stanu zapalnego oraz osłabienia umysłowego. W 100 gramach produktu, tłuszcze stanowią aż 71,97 gram, w tym nasyconych zaledwie 6,18 gram.  

Ważne składniki i minerały

Orzechy pekan to doskonałe źródło białka oraz błonnika pochodzenia roślinnego. Składników, które są niezbędne do funkcjonowania ludzkiego organizmu.
Cenne składniki mineralne oraz pierwiastki, które możemy znaleźć w orzeszkach pekan to przede wszystkim:

  • miedź - minerał, który przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania komórek nerwowych, czerwonych krwinek oraz układu odpornościowego; miedź wpływa także na przyswajanie żelaza;
  • żelazo - składnik hemoglobiny, wpływający na funkcjonowanie układu odpornościowego;
  • cynk - pierwiastek odpowiedzialny za dobry stan skóry, włosów i paznokci;
  • fosfor - jeden z pierwiastków odpowiedzialny za metabolizm białek; wpływa na funkcjonowanie kości, układu nerwowego oraz mięśni;
  • potas - pierwiastek, który wpływa pozytywnie na układ nerwowy oraz pracę mózgu;

Dlaczego warto jeść orzechy pekan?

  • Pekany stanowią źródło przeciwutleniaczy, które zatrzymują tworzenie się wolnych rodników, które przyczyniają się do tworzenia nowotworów.
  • Przeciwutleniacze zawarte w pekanach korzystnie wpływają na serce i układ krwionośny, a także łagodzą stany zapalne.
  • Miedź zawarta w orzechach pekan zapobiega powstawaniu uszkodzeń mózgu przez wolne rodniki.
  • Miedź i cynk korzystnie wpływają na kości, zwiększając ich masę oraz wykorzystywane są do leczenia osteoporozy.
  • Orzechy łagodzą objawy PMS takie jak zmiany nastroju czy nawet skurcze.
  • Bogactwo składników zgromadzonych w orzechach pekan pozytywnie wpływa na stan skóry głównie dzięki cynkowi, miedzi, witaminie E i A.

Jak wykorzystać orzechy pekan w kuchni?

Orzechy w każdym wydaniu smakują bardzo dobrze. Najpopularniejszą formą spożywania orzechów jest zajadanie ich solo, co nie dziwi, ponieważ stanowią doskonałą i zdrową przekąskę samą w sobie. Nie potrzebują dodatków, lecz mogą stać się doskonałym dodatkiem do ulubionego serialu.

Orzechy pekan w niezmienionej formie świetnie będą się komponować także z deską serów. Delikatny pekan doskonale będzie współgrał z dojrzewającym camembertem. Dodatkowo, orzechy pekan wyglądają bardzo ozdobnie, dlatego będą ładnie dopełniać wygląd kompozycji serowej.
Pekany to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju ciast, tortów, muffinek, ciasteczek, deserów. Świetnie sprawdzą się także w wersji śniadaniowej - do jogurtów, owsianek czy musli.
Fajną opcją, aby urozmaicić obiad, będzie na przykład dodanie orzechów do sałatki, pesto lub dań z makaronu. Często łączone są także z daniami z ryby lub mięsa.

Orzechy pekan ile dziennie?

Orzechy pekan to przepyszna przekąska, są one bogate w kwasy tłuszczowe, oraz jak to orzechy, dosyć kaloryczne dlatego zaleca się nie przesadzać z ilością zjadanych orzechów. Ilość jaka rekomendowana jest przez dietetyków to do 15 sztuk (połówek) dziennie.

Gdzie można kupić orzechy pekan? - można je dostać praktycznie w każdym większym markecie do samo odważania, jednak należy pamiętać i uważać na marketową jakość, orzechy pekan które nie są bardzo popularne oraz ich cena nie jest niska, w marketach leżą w skrzynkach do których ma dostęp wiele osób, zachowanie  odpowiedniej higieny w takich miejscach może być dużo trudniejsze niż w wyspecjalizowanych sklepach ze zdrową żywnością, gdzie dostęp do surowca mają tylko pracownicy sklepu w dodatku przy zachowaniu czystości przy pakowaniu produktów. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl