Cukier Trzcinowy znany od tysięcy lat, Jako pierwsi uprawę trzciny cukrowej rozpoczęli mieszkańcy Gujany było to mniej więcej 8000 lat przed naszą erą. Na początku wykorzystywany był tylko sok z trzciny cukrowej. Dopiero w późniejszych czasach nauczono się produkować kryształki cukru. Trzcina Cukrowa przeszłą długą drogę przez Daleki Wschód, Persję aż trafiła do Europy a stamtąd wraz z Krzysztofem Kolumbem do Ameryki i stamtąd rozprzestrzeniła się na cały świat.
Cukier trzcinowy jest ważnym produktem kuchni Indyjskiej i Azjatyckiej. Produkcja cukru trzcinowego nie jest bardzo skomplikowana, sok trzciny cukrowej jest wyciskany prasami a następnie ogrzewany i odparowywana zostaje z niego woda. Sok zamienia się w melasę, a ta nadal ogrzewana redukuje się i wytwarzają się kryształki cukru oblepione melasą.
Cukier trzcinowy możemy podzielić na trzypodstawowe rodzaje od najbardziej naturalnych czyli najmniej przetworzonych do tych które są przetworzone i rafinowane.
Najbardziej naturalnym cukrem trzcinowym jest Muscovado lub w Ameryce Łacińskiej Panelacukier powstały przez ogrzanie melasy odparowanie wody, powstaje mocno brązowy kleisty cukier o mocnym karmelowym smaku. Najbardziej popularnym cukrem trzcinowym nie rafinowanym jest Damerara, cukier który produkowany był na terenach kolonii Damerara, była to holenderska kolonia na terenach Gujany. Damerara jest cukrem o średniej zawartości melasy, złoty z regularnymi kryształkami w smaku, łagodny i bardzo delikatnie karmelowy. Najbardziej oczyszczonym cukrem trzcinowym jest cukier o nazwie Turbinado nazwę zawdzięcza metodzie produkcji, jest wirowany w wirówkach turbinowych, w ten sposób pozbywa się melasy i staje się jasnym cukrem z minimalną zawartością melasy.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Home.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.