Menu
Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

  • promocja - %
  • promocja - %

Cukier Trzcinowy znany od tysięcy lat, Jako pierwsi uprawę trzciny cukrowej rozpoczęli mieszkańcy Gujany było to mniej więcej 8000 lat przed naszą erą. Na początku wykorzystywany był tylko sok z trzciny cukrowej. Dopiero w późniejszych czasach nauczono się produkować kryształki cukru. Trzcina Cukrowa przeszłą długą drogę przez Daleki Wschód, Persję aż trafiła do Europy a stamtąd wraz z Krzysztofem Kolumbem do Ameryki i stamtąd rozprzestrzeniła się na cały świat.

Cukier trzcinowy jest ważnym produktem kuchni Indyjskiej i Azjatyckiej. Produkcja cukru trzcinowego nie jest bardzo skomplikowana, sok trzciny cukrowej jest wyciskany prasami a następnie ogrzewany i odparowywana zostaje z niego woda. Sok zamienia się w melasę, a ta nadal ogrzewana redukuje się i wytwarzają się kryształki cukru oblepione melasą.

Cukier trzcinowy możemy podzielić na trzypodstawowe rodzaje od najbardziej naturalnych czyli najmniej przetworzonych do tych które są przetworzone i rafinowane.

Najbardziej naturalnym cukrem trzcinowym jest Muscovado lub w Ameryce Łacińskiej Panela cukier powstały przez ogrzanie melasy odparowanie wody, powstaje mocno brązowy kleisty cukier o mocnym karmelowym smaku. Najbardziej popularnym cukrem trzcinowym nie rafinowanym jest Damerara, cukier który produkowany był na terenach kolonii Damerara, była to holenderska kolonia na terenach Gujany. Damerara jest cukrem o średniej zawartości melasy, złoty z regularnymi kryształkami w smaku, łagodny i bardzo delikatnie karmelowy. Najbardziej oczyszczonym cukrem trzcinowym jest cukier o nazwie Turbinado nazwę zawdzięcza metodzie produkcji, jest wirowany w wirówkach turbinowych, w ten sposób pozbywa się melasy i staje się jasnym cukrem z minimalną zawartością melasy.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl