Jedz migdały każdego dnia!

Jedz migdały każdego dnia!

Bogate w minerały, witaminy. Pełne, uważanych za zdrowe, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sprawdzone, polecane i dostępne. Jeśli jeszcze tego nie zrobiłaś/zrobiłeś koniecznie wprowadź migdały do swojej diety. Nie pożałujesz!

Pochodzenie

Migdały nie są, jak powszechnie się uważa orzechami, ale nasionami migdałowca zwyczajnego. Mamy dwa rodzaje migdałów: najbardziej interesujące z naszego punktu widzenia słodkie oraz rzadziej uprawiane gorzkie. Największym producentem są Stany Zjednoczone a także Włochy, Hiszpania, Iran, Maroko, Syria, Turcja, Tunezja, Afganistan i Algieria, czyli kraje pełne słońca.

Twoje serce polubi migdały

Jeśli polubisz migdały i wprowadzisz je do codziennej diety odczuje to twoje serce i cały układ krwionośny. Dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz tokoferoli i tokotrienoli (czyli witaminy E) doskonale wpływają na kondycję naszego serca i naczyń. Witamina E wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, powoduje ich rozkurczenie, obniża ciśnienie krwi. Poza tym zmniejsza krzepliwość krwi i w wyraźny sposób ogranicza powstawanie blaszki miażdżycowej. Efekty? Zmniejszenie ryzyka zawału serca, miażdżycy, udaru czy choroby niedokrwiennej serca.

Migdały na koncentrację, pamięć, stres

Zaczniemy od fenyloanaliny, związku, który musi być dostarczany do naszego organizmu z zewnątrz. Fenyloanalina jest aminokwasem, który doskonale wpływa na nasz nastrój! Przeciwdepresyjnie działają także magnez oraz witaminy z grupy B. Prócz tego wydatnie wspomagają pracę układu nerwowego, dobrze wpływają na pamięć, koncentrację, zwłaszcza w warunkach stresu. Witamina E zawarta w migdałach chroniąc komórki mózgu chroni nas przed chorobą Alzheimera.

Migdały w walce z cukrzycą

Diabetycy spokojnie mogą sięgać po migdały. Charakteryzują się one bardzo niskim indeksem glikemicznym (IG). Indeks glikemiczny to wskaźnik, dzięki któremu dowiadujemy się jak spożywane produkty wpływają na gwałtowne podniesienie się poziomu cukru we krwi. W przypadku migdałów IG wynosi zaledwie 15. Dla porównania IG bananów to 72, marchwi gotowanej 47 a jabłka 48. Poprawiają one reakcję na insulinę. Dobre są dla osób dotkniętych stanem przedcukrzycowym. Pozwalają znacznie zredukować ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Migdały zamiast mięsa?

Migdały są wśród nasion i orzechów w ścisłej czołówce jeśli chodzi o zawartość białka. Mają go więcej niż niektóre rośliny strączkowe! Nic dziwnego, że sięgają po nie osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Nie ma chyba lepszego sposobu na dostarczenie organizmowi pełnowartościowego białka.

Migdały na odchudzającej diecie

Dwa, trzy migdały poradzą sobie z uczuciem głodu i zastąpią inne przekąski. To dobry sposób na głównego wroga wszelkich diet - na podjadanie. Co ciekawe, mimo dużej kaloryczności, mimo dużej zawartości tłuszczu migdały są sprzymierzeńcem w diecie odchudzającej. Odpowiadają za to nienasycone kwasy tłuszczowe, które wpływają pozytywnie na metabolizm i nie powodują odkładaniu się zbędnego tłuszczu w organizmie. Oczywiście nie wolno przesadzić z ich ilością w diecie, bo przyniosą odwrotny do zamierzonego efekt.

Uprawiasz sport? Sięgnij po migdały.

Oprócz magnezu, białka, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych migdały dostarczają naszemu organizmowi cennego aminokwasu - argininy. Arginina odpowiada za poprawę wydolności mięśni w stanach wzmożonego wysiłku.

Jakie jeszcze korzyści?

Prócz najważniejszych korzyści związanych z wprowadzeniem migdałów do diety, warto pamiętać, że witaminy i minerały w nich zawarte pozwalają walczyć z chorobami układu moczowego, zwłaszcza w przypadku wystąpienia kamieni nerkowych. Dobrze działają na nasz układ oddechowy, sprzyjają układowi kostnemu, sprawiają, że włosy i paznokcie stają się mocne i zdrowe. Ich spożywanie wzmacnia nasz układ odpornościowy, rany goją się szybciej, a witamina dwa chroni nas przed zaćmą. Zawarty w nich kwas foliowy niezbędny jest do rozwoju dziecka w łonie matki. Kobiety w ciąży jedzą migdały, gdy dokuczają im mdłości i zgaga.

Migdały w kuchni

Jeśli chodzi o stosowanie migdałów w kuchni, to ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Pokruszone są świetnym dodatkiem do ciast i deserów. Wyrabia się z nich pyszny marcepan (uwaga, dużo cukru), świetnie nadają się do sałatek, można z nich zrobić panierkę. To zdrowa przekąska między posiłkami.

Warto wprowadzić do kuchni dwa „migdałowe” produkty: mąkę, która może być stosowana jako pełnowartościowy, zdrowy zamiennik zwykłej mąki oraz mleko.

Jak kupować? Jak jeść?

Najlepiej kupować w opakowaniach. Dzięki temu mamy możliwość sprawdzenia daty przydatności do spożycia. W przypadku produktów sprzedawanych luzem warto o tę datę zapytać sprzedawcy. Najlepiej spożywać je nieprzetworzone lub w postaci mąki. Migdały pozbawione łupinki są smaczniejsze, nie mają gorzkiego posmaku ale są droższe. Te z łupinką są tańsze, równie wartościowe a łupinki można się łatwo pozbyć po namoczeniu, zwłaszcza, że to migdały warto spożywać po uprzednim namoczeniu właśnie. Najlepiej moczyć je przez 12 godzin, zmieniając wodę kilka razy. Do namaczania nie wolno używać gorącej wody! Woda podczas namaczania „uruchomi” pożyteczne enzymy. Poza tym będą bardziej miękkie i lżej strawne.


Wybrane migdały z naszej oferty:


Migdały całe naturalne hiszpańskie 500G

Migdały całe naturalne hiszpańskie 500G


Migdały naturalne kalifornijskie 1Kg SWOJSKA PIWNICZKA

Migdały naturalne kalifornijskie 1Kg SWOJSKA PIWNICZKA

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium