Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Opcje przeglądania
FIGI NATURALNE GRECKIE 1Kg SWOJSKA PIWNICZKA FIGI NATURALNE GRECKIE 1Kg SWOJSKA PIWNICZKA
Cena: 30,46 zł 42,50 zł
- +szt
szt
zobacz więcej
  • promocja - %
  • promocja - %
FIGI NATURALNE GRECKIE 500g SWOJSKA PIWNICZKA FIGI NATURALNE GRECKIE 500g SWOJSKA PIWNICZKA
Cena: 17,32 zł 25,31 zł
- +szt
szt
zobacz więcej
  • promocja - %
FIGI BIO 500G BATOM FIGI BIO 500G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 31,67 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
FIGI BIO 125G BATOM FIGI BIO 125G BATOM
Producent: BATOM
Cena: 11,56 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
FIGI EKOLOGICZNE 250g BATOM FIGI EKOLOGICZNE 250g BATOM
Producent: BATOM
Cena: 14,71 zł
- +szt.
szt.
zobacz więcej
FIGI SUSZONE EKOLOGICZNE 500G BIOEDEN FIGI SUSZONE EKOLOGICZNE 500G BIOEDEN
Producent: BIOEDEN
Cena: 29,26 zł
zobacz więcej

Figi

Choć od dawna są dostępne w supermarketach, wiele osób wciąż nie wie, jak smakują figi suszone. Właściwości fig można mnożyć i mnożyć, dlatego warto spróbować ich przynajmniej raz w życiu! W ich składzie znajdziesz pokłady wapnia wzmacniającego kości, potasu obniżającego ciśnienie we krwi i fosforu ułatwiającego utrzymanie w organizmie równowagi kwasowo-zasadowej. Co jeszcze powinieneś wiedzieć o figach?

Figi suszone i ich właściwości

Figi zarówno świeże jak i figi suszone to skarbnica składników mineralnych i witamin. Figi suszone dostarczają do organizmu pierwiastek jakim jest magnez, osoby pijące duże ilości kawy, mające problem z zasypianiem, powinny korzystać z tych właściwości suszonych fig, i regularnie je spożywać. Figi w postaci suszonych owoców są doskonałym źródłem wapnia, które wpływa pozytywnie na jakość kości, oraz stanowi obowiązkowy element walki oraz przeciwdziałania osteoporozie. Fosfor zawarty w owocach suszonych fig, oprócz wspomnianej wcześniej regulacji równowagi kwasowo-zasadowej również bierze udział w procesie wchłaniania wapnia. Oprócz pierwiastków i minerałów figi suszone zawierają w sobie witaminy. Figi świeże jak i figi suszone zawierają w sobie witaminy, najważniejsza to Witamina A, oraz cała gama witamin z grupy B , a także witaminy C, E i K.

Suszone figi

Figi, podobnie jak inne bakalie, świetnie nadają się do każdego typu deserów (lodowych i nie tylko), ciast, ciasteczek, granoli, płatków owsianych i musli. Cena, którą należy zapłacić za kilogramowe opakowanie tych bardzo zdrowych owoców to tylko 25 złotych! Na Swojskapiwniczka.pl znajdziesz figi suszone najwyższej jakości - zamów je już dziś!

Na co Figi Suszone?

Wiedziałeś, że jedna figa posiada w sobie tyle wapnia, co szklanka mleka? Dlatego powinny je jeść osoby w każdym wieku, a szczególnie dzieci. Figi mają zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, układ krwionośny i pracę naszego serca. Suszone figi będą pomocne również wtedy, gdy zależy Ci na obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Ciężko wymienić wszystkie korzyści zdrowotne, które niosą ze sobą figi suszone.

Czy figi suszone są tuczące?

Suszone Figi są owocem, główny cukier, który w sobie zawierają to fruktoza, czyli cukier prosty, szybko trafiający do naszego organizmu, uwalniający w nim pokłady energii. Suszonymi Figami można się zatem zajadać, na śniadanie, obiad, czy przed treningowy posiłek, nie są one tuczące, jednak mają w sobie dość dużą dawkę energii w 100g Fig suszonych znajdziemy 249kcal, do tego dość dużą ilość błonnika pokarmowego bo jest go aż blisko 10g/100g suszonego owocu. Błonnik pozytywnie wpływa na układ trawienny, pracę jelit ich perystaltykę oraz wypróżnianie.

Podsumowując Figi suszone - nie powinny być powodem do zmartwień, jeśli chodzi o zapytanie czy są tuczące, zjadane przed aktywnością fizyczną czy też przed podjęciem aktywności dziennej ( na śniadanie), dodadzą nam energii, uzupełnią braki cennych witamin i składników mineralnych.

Czy suszone figi je się ze skórką?

Figi świeże - najlepiej zjadać poprzez rozerwanie ścianki ( skórki) owocu i wygryzienie ze środka miąższu wraz z nasionkami, które bardzo ciekawie pękają podczas gryzienia. Figi można rozciąć i jak w przypadku kiwi miąższ wyjąc łyżeczką ze środka.

Suszone figi - zjadamy wraz ze skórką, która po wysuszeniu jest twardawa, ale łatwa do pogryzienia, jest to bardzo ciekawy owoc, wyśmienicie komponuje się jako składnik płatków śniadaniowych, mussli, czy granoli. Bardzo ciekawie smakuje kanapka razowego chleba posmarowana masłem orzechowym z plasterkami suszonej figi na górze.

Figi suszone rodzaje

Drzewo pigwowca występuje w krajach południowych, w basenie Morza Śródziemnego, Adriatyku, bardzo często stanowią one osłonę przed wiatrem w winnicach gdzie uprawia się winne grono. Drzewo figowca jest zwarte, twarde i wytrzymałe. Owoce Figowca, różnią się od siebie ze względu na obszar występowania, ale również ze względu na kraj z którego pochodzą i sposób zbiorów i przechowywania. Figi Greckie - są niewielkich rozmiarów, z cienką skórką, suszone i pakowane w formie naturalnej jako sakiewki. Figi greckie można spotkać również pakowane w formie okrągłych bloków ( dysków), kilka kilkanaście owoców figowca ciasno spakowane tworzą koło ( dysk ). Figi tureckie - duże owoce , najczęściej prasowane do postaci talarków ( okrągłych płaskich owoców). Na rynku polskim można również spotkać figi hiszpańskie, w postaci sakiewek, przesypywane są one mąką ryżową, która nie przeszkadza w smaku a jedynie stanowi puder aby figi nie sklejały się ze sobą. Figi hiszpańskie w mące ryżowej są delikatne w smaku, z bardzo cienką skórką.

Jak przechowywać suszone figi?

Figi suszone - najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, lekko przewiewnym. Należy Pamiętać że zbiór fig przypada na czerwiec i wrzesień. Do polski trafiają najczęściej figi ze zbiorów wrześniowych czyli najbardziej świeże figi kupimy w okresie od października do marca. W okresie od kwietnia do września, na rynku w Polsce mamy te same figi suszone, które zostały zebrane we wrześniu poprzedniego roku. Wniosek z tego taki, że im starsze figi tym bardziej suche i twarde, figi nie wymagają konserwowania, dlatego że naturalnie zawierają w sobie dużo fruktozy - cukru który stanowi naturalną ochronę. Jeśli do takiego owocu nie dostanie się zbyt dużo wilgoci, to powinien on wyschnąć na twardy kamień, a na powierzchnię owocu powinna wytrącić się fruktowa ( biały proszkowaty nalot) . Jeśli natomiast owoce będą przechowywane w zbyt wilgotnym środowisku to owoce sfermentują i będą pachnieć winem :)

Suche, stare ale w dobrej kondycji ( nie sfermentowane) figi suszone, można naparować - czyli poddać działaniu pary wodnej, naciągną one wilgoci i odzyskają świeżość.

Jak jeść suszone figi?

Suszone figi - zawierają w swoim składzie dużą zawartość błonnika pokarmowego, składników mineralnych oraz cukru. Najlepiej smakują solo, czyli jako samoistna przekąska. Dobrym sposobem jest pokroić suszone figi w drobną kostkę i zajadać podczas relaksu, oglądania telewizji bądź podczas wspólnych rozmów przy herbacie. Fig suszonych można również używać jako dodatek do domowej produkcji granoli lub jako dodatek do owsianki, jogurtu czy deserów.

Czy figi mogą uczulać?

Figi zawierają w swoim składzie pewne substancje, które niestety u osób wrażliwych na nie mogą wywoływać reakcje alergiczne. Substancją uczulającą w figach może być lateks zawarty w skórce niedojrzałych owoców. Podczas suszenia oraz przetwarzania owoców figowca substancje alergiczne wytracają się na wskutek temperatury, niemniej jednak osoby bardzo wrażliwe mogą nadal mieć reakcję alergiczną. Skórka Fig jest bardziej alergizująca a niżeli sam miąższ owocu.

Figi suszone – przeciwwskazania

Dal większości z nas figi suszone są znakomitym wartościowym posiłkiem i dodatkiem do pożywnych dań, niemniej jednak osoby chorujące na cukrzycę powinny ograniczać spożywanie tych owoców ze względu na wysoką zawartość cukrów. Błonnik pokarmowy który zawierają suszone figi w dużych ilościach mogą wywoływać efekt przeczyszczający, dlatego nie są zalecane w trakcie biegunek.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl