Menu
Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

nerkowce połówki

Opcje przeglądania

Orzechy ziemne 

Pochodzenie orzechów ziemnych

Orzechy arachidowe, arachidy, orzechy ziemne, fistaszki - to kilka nazw na owoce orzachy podziemnej, z której pozyskuje się owe orzeszki. Orzacha podziemna należy do rodziny roślin bobowatych, wyglądem przypomina przerośniętą koniczynę i jest stosunkowo nieduża. Orzacha ziemna nie jest trudna w uprawie - to niewymagająca roślina, która kiełkuje nawet tam, gdzie warunki glebowe nie są sprzyjające. Po około 2-3 miesiącach od posadzenia można spodziewać się już pierwszych plonów. Plony w postaci fistaszków rosną pod ziemią, stąd nazwa orzeszków - orzechy ziemne. Z jednej orzachy pozyskuje się około 40 fistaszków.
Orzacha pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładnie z Brazylii. Przyczyną rozpowszechnienia orzechów ziemnych w Europie i Afryce były wojny i podboje. Później orzechy dotarły do Azji i Ameryki Północnej, gdzie do dzisiaj są uprawiane na szeroką skalę. W Europie orzeszki ziemne uprawia się w cieplejszych rejonach - między innymi we Włoszech i we Francji. W Polsce uprawa arachidów jest możliwa, jednak ze względu na szybkie zmiany pogodowe - ryzykowna. Od lat potęgą w uprawie i eksporcie orzechów arachidowych są Stany Zjednoczone, kraje Ameryki Południowej, a także Chiny i Indie.

Orzechy ziemne - surowe czy prażone?

Orzechy ziemne występują pod dwiema postaciami - surowe i prażone. Surowe orzechy arachidowe to po prostu orzeszki obrane ze skorupki. Prażenie natomiast polega na obróbce termicznej - zwykle w temperaturze 100-180*C. Co daje prażenie? Podbija smak, kolor, a także sprawia, że orzechy są bardziej chrupiące i kruche.
Jeżeli chodzi o różnicę w składnikach odżywczych między orzechami surowymi i prażonymi to są one do siebie zbliżone - podobna zawartość białka, tłuszczy oraz węglowodanów. Prażone orzechy mają nieco więcej kalorii oraz nieco wyższą zawartość tłuszczy. Wynika to z faktu, że orzechy prażone podczas prażenia tracą na wilgotności, przez co stają się lżejsze, a przy tym zwiększa się nieco zawartość tłuszczy. Różnice w wartościach odżywczych między orzechami surowymi a prażonymi nie są tak duże także dlatego, ponieważ orzechy same w sobie zawierają dużą ilość tłuszczy, przez co podczas prażenia nie są w stanie przyjąć wiele więcej tłuszczu.
Zdrowe tłuszcze zawarte w orzechach (wielonienasycone i jednonienasycone) podczas prażenia mogą ulec uszkodzeniu lub utlenieniu, przez co może to doprowadzić do powstawania wolnych rodników, które uszkadzają komórki.

Wartości odżywcze orzechów arachidowych

Wartość odżywcza 100 gram orzechów arachidowych to 613 kcal. Orzechy ziemne na tle innych orzechów wyróżnia największa zawartość białka - 23,7g. Fistaszki posiadają też sporą zawartość tłuszczy - 48 gram, z czego większość stanowią nienasycone kwasy tłuszczowe, kwasy omega 3 i omega 6. Orzechy arachidowe to także dobre źródło błonnika (8g).
Arachidy ze wszystkich orzechów posiadają najwyższą zawartość witaminy B3, czyli niacyny. Ta witamina sprzyja procesowi regeneracji tkanek, działa przeciwbakteryjnie i grzybobójczo, a także stymuluje układ nerwowy. Arachidy są również bardzo dobrym źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia i żelaza.

Właściwości prozdrowotne orzechów ziemnych

Jak wpływają wyżej wymienione wartości odżywcze i mineralne na właściwości prozdrowotne?
  • Orzechy arachidowe koją nerwy - pomagają na trudności z zasypianiem, łagodzą objawy stresu; odpowiedzialna głównie za to jest zawarta w orzechach witamina B3 (100 gram orzechów pokrywa 85% zapotrzebowania na tę witaminę w ciągu dnia);
  • Obniżają poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie, mogą zapobiegać udarom i zawałom, pomagają leczyć miażdżycę i nadciśnienie.
  • Wpływają korzystnie na pamięć i koncentrację - wpływa na to szczególnie witamina B3 oraz magnez;
  • Obniżają poziom cukru we krwi - dodatkowo, cechuje je niski indeks glikemiczny, a więc są polecane dla osób cierpiących na cukrzycę;
  • Korzystnie wpływa na procesy trawienne - pomimo wysokiej kaloryczności, orzeszki ziemne zawierają zdrowe tłuszcze, które pozytywnie wpływają na układ trawienny, dodatkowo szybko powodują uczucie sytości, a błonnik zawarty w arachidach usprawnia metabolizm;

Zastosowanie orzechów ziemnych

Orzechy ziemne są uniwersalne w smaku, dlatego ich zastosowanie jest szerokie. Arachidy można wykorzystać do:
  • masła orzechowego - zmielone orzechy ziemne tworzą gładką delikatną masę;
  • dań kuchni azjatyckiej - z powodzeniem masło orzechowe można dodawać do pad thaia, zup kuchni azjatyckiej, zupy dyniowej;
  • musli, jogurtów i owsianek - jako pożywny i sycący dodatek do śniadań;
  • ciast, ciastek, mas - zarówno jako dodatek, jak i podstawa mas, dekoracja, a także w formie mielonej jako mąka;

Przechowywanie orzechów arachidowych

Orzechy ziemne warto przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, bez dostępu do światła, najlepiej w zamykanych słoikach, tak aby nie dostały się do nich szkodniki, dla których stanowią one przysmak.

Kupowanie orzeszków ziemnych w sklepie internetowym ma wiele zalet. Jedną z głównych korzyści jest wygoda. Możesz łatwo zamówić orzeszki ziemne wygodnie w swoim własnym domu. Kolejną korzyścią jest szerszy wybór orzeszków ziemnych dostępnych w sklepie internetowym. Możesz znaleźć wiele różnych rodzajów orzeszków ziemnych, takich jak surowe, prażone, solone i niesolone, wszystko w jednym miejscu. Dodatkowo, kupując orzechy ziemne online często można skorzystać z rabatów i promocji, które zazwyczaj nie są dostępne w sklepie fizycznym.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium