
Kategorie








Orzechy ziemne
Pochodzenie orzechów ziemnych
Orzacha pochodzi z Ameryki Południowej, a dokładnie z Brazylii. Przyczyną rozpowszechnienia orzechów ziemnych w Europie i Afryce były wojny i podboje. Później orzechy dotarły do Azji i Ameryki Północnej, gdzie do dzisiaj są uprawiane na szeroką skalę. W Europie orzeszki ziemne uprawia się w cieplejszych rejonach - między innymi we Włoszech i we Francji. W Polsce uprawa arachidów jest możliwa, jednak ze względu na szybkie zmiany pogodowe - ryzykowna. Od lat potęgą w uprawie i eksporcie orzechów arachidowych są Stany Zjednoczone, kraje Ameryki Południowej, a także Chiny i Indie.
Orzechy ziemne - surowe czy prażone?
Jeżeli chodzi o różnicę w składnikach odżywczych między orzechami surowymi i prażonymi to są one do siebie zbliżone - podobna zawartość białka, tłuszczy oraz węglowodanów. Prażone orzechy mają nieco więcej kalorii oraz nieco wyższą zawartość tłuszczy. Wynika to z faktu, że orzechy prażone podczas prażenia tracą na wilgotności, przez co stają się lżejsze, a przy tym zwiększa się nieco zawartość tłuszczy. Różnice w wartościach odżywczych między orzechami surowymi a prażonymi nie są tak duże także dlatego, ponieważ orzechy same w sobie zawierają dużą ilość tłuszczy, przez co podczas prażenia nie są w stanie przyjąć wiele więcej tłuszczu.
Zdrowe tłuszcze zawarte w orzechach (wielonienasycone i jednonienasycone) podczas prażenia mogą ulec uszkodzeniu lub utlenieniu, przez co może to doprowadzić do powstawania wolnych rodników, które uszkadzają komórki.
Wartości odżywcze orzechów arachidowych
Arachidy ze wszystkich orzechów posiadają najwyższą zawartość witaminy B3, czyli niacyny. Ta witamina sprzyja procesowi regeneracji tkanek, działa przeciwbakteryjnie i grzybobójczo, a także stymuluje układ nerwowy. Arachidy są również bardzo dobrym źródłem potasu, fosforu, magnezu, wapnia i żelaza.
Właściwości prozdrowotne orzechów ziemnych
- Orzechy arachidowe koją nerwy - pomagają na trudności z zasypianiem, łagodzą objawy stresu; odpowiedzialna głównie za to jest zawarta w orzechach witamina B3 (100 gram orzechów pokrywa 85% zapotrzebowania na tę witaminę w ciągu dnia);
- Obniżają poziom złego cholesterolu, a co za tym idzie, mogą zapobiegać udarom i zawałom, pomagają leczyć miażdżycę i nadciśnienie.
- Wpływają korzystnie na pamięć i koncentrację - wpływa na to szczególnie witamina B3 oraz magnez;
- Obniżają poziom cukru we krwi - dodatkowo, cechuje je niski indeks glikemiczny, a więc są polecane dla osób cierpiących na cukrzycę;
- Korzystnie wpływa na procesy trawienne - pomimo wysokiej kaloryczności, orzeszki ziemne zawierają zdrowe tłuszcze, które pozytywnie wpływają na układ trawienny, dodatkowo szybko powodują uczucie sytości, a błonnik zawarty w arachidach usprawnia metabolizm;
Zastosowanie orzechów ziemnych
- masła orzechowego - zmielone orzechy ziemne tworzą gładką delikatną masę;
- dań kuchni azjatyckiej - z powodzeniem masło orzechowe można dodawać do pad thaia, zup kuchni azjatyckiej, zupy dyniowej;
- musli, jogurtów i owsianek - jako pożywny i sycący dodatek do śniadań;
- ciast, ciastek, mas - zarówno jako dodatek, jak i podstawa mas, dekoracja, a także w formie mielonej jako mąka;
Przechowywanie orzechów arachidowych
Orzechy ziemne warto przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, bez dostępu do światła, najlepiej w zamykanych słoikach, tak aby nie dostały się do nich szkodniki, dla których stanowią one przysmak.
Kupowanie orzeszków ziemnych w sklepie internetowym ma wiele zalet. Jedną z głównych korzyści jest wygoda. Możesz łatwo zamówić orzeszki ziemne wygodnie w swoim własnym domu. Kolejną korzyścią jest szerszy wybór orzeszków ziemnych dostępnych w sklepie internetowym. Możesz znaleźć wiele różnych rodzajów orzeszków ziemnych, takich jak surowe, prażone, solone i niesolone, wszystko w jednym miejscu. Dodatkowo, kupując orzechy ziemne online często można skorzystać z rabatów i promocji, które zazwyczaj nie są dostępne w sklepie fizycznym.