
Kategorie





Komosa ryżowa
Komosa ryżowa, inaczej zwana quinoą lub ryżem peruwiańskim zaliczana jest do pseudozbóż. Oznacza to, iż roślina nie jest zbożem, lecz wytwarza nasiona bogate w skrobię. Niezwykłą popularność komosa ryżowa zyskała przez wieki w Ameryce Południowej. Tam nazywana jest “świętym zbożem Inków”, “matką zbóż”, czy “złotym ziarnem Inków”.
W naszej ofercie znajdziecie komosę czarną, białą oraz czerwoną.
Białko komosy ryżowej jako jedno z nielicznych białek roślinnych posiada wszystkie aminokwasy egzogenne (a więc takie, które nie są syntezowane przez ludzki organizm, a które tylko i wyłącznie dostarczane są do organizmu z pożywieniem). Quinoa stanowi więc świetną alternatywę białka zwierzęcego dla wegetarian.
Jak spożywać komosę ryżową?
Quinoa znajduje zastosowanie m.in. w wyrobie pieczywa i makaronów, jest wyśmienitym dodatkiem do musli, jogurtów zapiekanek, deserów, zup i sosów.