Kategorie
Promocja
Quinoa - właściwości odżywcze.
Komosa ryżowa – jak ją ugotować?
Do jakich dań pasuje komosa ryżowa?
Komosa ryżowa z owocami – na śniadanie lub deser.
Komosa ryżowa
Komosa ryżowa (quinoa) to pseudozboże, które wytwarza bogate w skrobię i wartości pokarmowe nasiona. Nazywana jest też ryżem peruwiańskim albo złotym ziarnem Inków. I nic dziwnego – zgodnie z danymi FAO komosa w 100 g zawiera najwięcej składników odżywczych wśród wszystkich produktów spożywczych! Serwuje się podobnie jak kasze czy ryż – jako dodatek do dań mięsnych, warzywnych czy sałatek.
Quinoa - właściwości odżywcze
Określenie „superfood” to najlepszy komplement dla produktu spożywczego! Komosa ryżowa zalicza się do tej niezwykłej grupy składników, ponieważ przy stosunkowo niewielkiej kaloryczności dostarcza organizmowi mnóstwa cennych substancji. Uważa się, że jej właściwości zdrowotne są godne zachwytu, dlatego diabetycy apelują o jej regularne spożywanie.
Komosa ryżowa zawiera tzw. kompletne białko, czyli wszystkie 9 aminokwasów egzogennych. Z tego powodu zdecydowanie powinna zagościć na stałe w menu wegan, wegetarian i osób ograniczających spożycie mięsa. A poza tym w jej składzie białkowym nie znajdziesz glutenu, mogą więc z niej korzystać osoby z celiakią i nietolerancją glutenu.
- Quinoa jest bogata w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, in. linolenowy, oleinowy i linolowy. Przyczyniają się one do utrzymania cholesterolu na właściwym poziomie, a co za tym idzie – zmniejszają ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
- Komosa zawiera też saponiny o działaniu antybakteryjnym, przeciwzapalnym i zwiększającym odporność na wirusy. Za to flawonoidy (silne antyutleniacze) działają przeciwnowotworowo.
- Bogactwo węglowodanów złożonych w komosie ryżowej pozwala na uregulowanie poziomu cukru we krwi.
- Komosa cechuje się wysoką zawartością składników odżywczych. W jednej porcji (czyli ok. 50 g) znajdziesz 4 mg żelaza, a także magnez, fosfor, cynk, wapń, witaminy z grupy B, kwas foliowy i wiele innych substancji aktywnych.
- Posiada właściwości antyoksydacyjne - a więc zapobiega starzeniu się komórek.
- Komosa ryżowa indeks glikemiczny wynosi około 55 (niski), przez co mogą ją spożywać osoby z zaburzenia glikemią (np. osoby chore na insulinooporność).
- Komosa ryżowa kcal wynosi zaledwie ok 65 kcal w 100 g. Dzięki temu można ją spożywac w diecie redukcyjnej, np. na pożywne śniadanie lub jako alternatywę dla bardziej kalorycznych kasz.
Rodzaje komosy ryżowej
Najczęściej spotykane są 4 odmiany komosy ryżowej: biała, czerwona, brązowa i czarna. Biała komosa ryżowa jest najbardziej delikatna, z najsłabiej wyczuwalnymi nutami orzechowymi. Z kolei 3 pozostałe odmiany mają intensywny, charakterystyczny smak. Warto eksperymentować z różnymi rodzajami komosy ryżowej, a także wypróbować ich miks.
Komosa ryżowa – jak ją ugotować?
Ugotowana komosa ryżowa jest sypka, chrupka i delikatnie orzechowa w smaku. Gotuje się ją podobnie jak kasze czy ryż. 1 szklankę komosy dodaj do 2 szklanek gotującej się wody i odrobinę posól (komosę czerwoną, brązową i czarną zalewa się tzw. niepełnymi szklankami). Po ok. 15 minutach z ziaren powinny wyłonić się białe ogonki. W tym momencie należy ściągnąć komosę z ognia i zostawić pod przykryciem na kolejne 15 minut, aż wchłonie całą wodę.
Komosę ryżową możesz też ugotować na mleku albo mleku roślinnym – proporcje są takie same. Pamiętaj o zmniejszeniu mocy palnika i częściowym przykryciu garnka, żeby w czasie gotowania quinoa nie wykipiała.
Jeśli nie odpowiada Ci wyraźny, gorzkawy smak, przed gotowaniem możesz przepłukać i namoczyć komosę ryżową. Biała komosa ryżowa świetnie zastąpi ciepłą, poranną owsiankę, natomiast kolorowe ziarna częściej podaje się na zimno.
Do jakich dań pasuje komosa ryżowa?
Komosa ryżowa quinoa pasuje do dań wytrwanych, np. jako zastępnik ryżu, kaszy czy ziemniaków. Możesz wykorzystać ją również jako bazę sałatek, puddingu czy „quinotto” albo smaczny dodatek do zupy. Komosa ryżowa doskonale komponuje się też ze słodkimi smakami – owocami, bakaliami oraz jogurtem naturalnym.
Komosa ryżowa z owocami – na śniadanie lub deser
Oto przepis na przykładowe, pożywne śniadanie lub deser z komosą ryżową. Z podanych składników przygotujesz 1 porcję, ale warto zrobić więcej na zapas!
Ugotuj 50 g komosy ryżowej w 100 ml mleka roślinnego (np. kokosowego), a następnie odstaw na 5-10 minut. Do jeszcze ciepłej komosy dodaj 1 łyżkę masła orzechowego, 50 g jogurtu greckiego i łyżeczkę miodu. Mieszaj do połączenia składników. Na koniec przygotuj ok. pół szklanki pokrojonych na małe kawałki owoców (brzoskwiń, jabłek, bananów, truskawek itp.) oraz garść poszatkowanych orzechów po posypania. Wszystkie składniki możesz po prostu wymieszać albo ułożyć w słoiczku w efektowne warstwy.
Komosa ryżowa cena
Cena komosy uzależniona jest od wagi i producenta. W Swojskiej Piwniczce łączymy smak, jakość i atrakcyjną cenę, dlatego też za 1kg opakowanie przyjdzie Państwu zapłacić mniej niż 15 zł. Po więcej atrakcyjnych cenowo produktów, zapraszamy do innych, dostępnych kategorii.