Opinie o Nas

Produkt dnia

795 816 067 | 533 232 691
0
,1470,1470
Masło orzechowe - dobry dodatek do zdrowej diety
Masło orzechowe - dobry dodatek do zdrowej diety

Masło orzechowe - dobry dodatek do zdrowej diety

Czy na diecie musimy odmawiać sobie wszystkiego? Nieprawda. Czy musimy wyeliminować tłuszcze? Nieprawda. Możemy jeść wszystko ale róbmy to mądrze, świadomie i z umiarem. W naszych poszukiwaniach składników zdrowej diety trafiliśmy na masło orzechowe. Jeść, czy nie jeść? Zdecydowanie jeść, ale…

Masło z orzechów

Masło orzechowe to nic innego rozdrobnione, prażone orzechy. Masło wyrabia się z różnych orzechów. Najczęściej spotkać można masło z orzechów arachidowych, bo są najpopularniejsze i najtańsze. Wyrabia się je też z orzechów nerkowca, migdałów, orzechów laskowych, włoskich i brazylijskich. Każde z nich ma swoje zalety i swoje wady. Przed decyzją o zakupie musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na dodatki. Chcemy jeść zdrowe masło orzechowe a nie cukier i chemiczne dodatki!

Co znajdziemy w maśle orzechowym?

W codziennej diecie jest ono źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, zwanych „zdrowymi tłuszczamI”. Dla naszego organizmu cenne są zwłaszcza kwas alfa-linolenowy, linolowy oraz oleinowy. Należą one do tzw. Prekursorów kwasów omega-3 i omega-6. Odpowiadają one za spowalnianie procesów starzenia się skóry, obniżają ciśnienie, działają przeciwzapalnie (omega-), mają działanie antyoksydacyjne, zwłaszcza w połączeniu z witaminą K, której pełno w zielonych warzywach, obniżają poziom cholesterolu we krwi, mają działanie antynowotworowe i antymiażdżycowe (omega-6). Kwas oleinowy (omega-9) przydatny jest w diecie antymiażdżycowej. Dietę bogatą w ten składnik powinny stosować osoby z problemami kardiologicznymi, rozrzedza bowiem krew i zmniejsza skłonności do tworzenia się zakrzepów.  zawiera dużo białka, antyoksydantów.

Bardzo ważne w zdrowej diecie są proporcje poszczególnych kwasów tłuszczowych, a zwłaszcza kwasów z omega-3 i omega-6. Dietetycy zalecają takie konstruowanie dziennego jadłospisu, by stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6 wynosił odpowiednio 1:4. To sytuacja idealna, którą jednak trudno uzyskać bo kwasy omega-6 obecne są w mięsie, artykułach pochodzących z mleka, w jajkach kurzych, prawie wszystkich ziarnach i olejach. Niektóre rodzaje masła orzechowego nie zachowują tej właśnie pożądanej proporcji. Wrócimy do tego za chwilę.

Masło orzechowe zawiera także dużo białka, witaminy E, która zabezpiecza komórki ciała przed działaniem wolnych rodników oraz błonnika.

Oprócz cennych witamin w maśle orzechowym znajdziemy również niacynę. Niacyna wspomaga działanie układu nerwowego i pokarmowego. Kwas foliowy zawarty w maśle orzechowym spełnia ogromną rolę w procesie wzrostu i dojrzewania, od samego początku życia. Dokładna zawartość poszczególnych składników odżywczych, minerałów i witamin zależy od rodzaju orzechów, których użyto do produkcji masła. Uwaga! Jest ono dość kaloryczne. Średnio 100 gramów masła to ponad 600 kcal.

Orzechy decydują! Przyjrzyjmy się rodzajom masła orzechowego

Masło z orzechów arachidowych

Najpopularniejsze masło orzechowe. Arachidy są tanie i smaczne. Najpopularniejsze, ale najmniej polecane. W maśle z orzechów arachidowych stosunek kwasów omega-3 do omega-6 jest najmniej korzystny. Poza tym pamiętajmy, że orzechy arachidowe i zawarte w nich niektóre aminokwasy są jednymi z najsilniejszych alergenów. O tym, że masło jest popularne, poza ceną, decyduje jego smak.

Masło z migdałów

To świetna propozycja dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Masło z migdałów zawiera ponad dwa razy więcej białka niż krowie mleko. Masłem migdałowym powinni zainteresować się też sportowcy. Powodem jest arginina, aminokwas, który wpływa na poprawę wydolności mięśni.

Masło z orzechów brazylijskich

Zawarty w tym rodzaju selen polecany jest profilaktyce antynowotworowej. Orzechy brazylijskie, dzięki dużej zawartości magnezu polecane są też osobom, które w swojej pracy potrzebują koncentracji i są narażone na stres. Masło polecane jest mężczyznom w średnim wieku. Ze względu na swoje właściwości przeciwnowotworowe zmniejsza ryzyko wystąpienia raka prostaty.

Masło z orzechów laskowych

Oprócz właściwości typowych dla masła orzechowego masło z orzechów laskowych zawiera dużo manganu oraz witamin E i B. Dietetycy polecają je osobom, które mają problemy z potencją.

Masło z orzechów włoskich

Najpopularniejszy w Polsce orzech ma jednocześnie najbardziej pożądany stosunek kwasów omega-3 do kwasów omega-6. Masło z orzecha włoskiego polecane jest zwłaszcza tym, którzy w swojej diecie całkowicie zrezygnowali z jedzenia mięsa i ryb.

Masło z orzechów nerkowca

Najmniej kaloryczny rodzaj. Polecane walczącym z nadwagą oraz dbającym o dobry wygląd. Ze względu na dużą zawartość cynku, magnezu i miedzi masło z orzechów nerkowca dobrze wpływa na stan włosów i paznokci oraz strukturę kości. Nerkowce zawierają dużo żelaza. Masłem z orzechów nerkowca powinny zainteresować się osoby z tendencją do anemii.

Masło orzechowe w codziennej diecie

Możemy stosować je zamiennie ze zwykłym masłem. Można wzbogacić śniadanie o kanapkę lub tost posmarowany orzechowym masłem (unikamy pieczywa białego!!!). Warto jeść je razem z surowymi warzywami i owocami. Jedną z właściwości masła orzechowego jest hamowanie uczucia łaknienia. Ta właściwość to sprzymierzeniec w walce z największym wrogiem wszelkich diet - tendencją do podjadania między posiłkami. Prócz tego warto stosować je do ciast, deserów, kremów, sosów. Świetnie komponuje się z potrawami słodkimi, słonymi, ostrymi czy łagodnymi i neutralnymi. Pamiętajmy o tym, by wybrać najlepsze dla nas masło oraz o tym, że kluczem do sukcesu jest umiar!

Domowy sposób na masło orzechowe

Pyszne i zdrowe masło orzechowe możemy zrobić sami. Wystarczy zwykły blender i kupione u sprawdzonego dostawcy orzechy! Podczas blendowania powinien wydzielić się tłuszcz a masa zyskać jednorodną konsystencję. Można dodać szczyptę soli, można też wzbogacić smak dodając miodu, soku z cytryny, wanilii, kokosowych wiórków bądź kakao. Masło najlepiej przechowywać w niskiej temperaturze w szklanym opakowaniu. Kilka minut i porcja pysznego, zdrowego masła orzechowego gotowa do podania.

  Masło orzechowe  

 

Copyright © 2017
Wszystkie znajdujące się w serwisie znaki towarowe i nazwy firm, zostały użyte jedynie w celu informacyjnym i są wyłączną własnością tychże firm. Cennik nie stanowi oferty handlowej w rozumieniu Art.66 par.1 Kodeksu Cywilnego.

Żaneta Wenda "ProWend.com" | ul. Zawadka 96A | 34-100 Wadowice | woj. małopolskie | tel:.795816067 | e-mail:sklep@swojskapiwniczka.pl

Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl