Kategorie
Z pestką czy bez pestek?
Daktyle - owoce daktylowca
Daktylowiec właściwy, czyli palma daktylowa - obecnie występuje głównie w formie uprawnej. Drzewo to wymaga odpowiednich warunków klimatycznych - ciepłych, suchych lub półsuchych, a do tego, aby obrodziła potrzebuje wysokich temperatur. Gdzie wobec tego znajdziemy palmy daktylowe? Przede wszystkim uprawiane są w Iranie, Iraku, Arabii Saudyjskiej, Tunezji, Algierze, Egipcie czy Maroko.
Różne odmiany daktyli
- halawi - ich cechą charakterystyczną są niewielkie owoce, w kolorze jasnobrązowym, o delikatnym miąższu, w smaku podobnym do miodu;
- medjool - bardzo popularna odmiana daktyli, charakteryzująca się czerwono-brązowymi owocami o karmelowym smaku;
- zahidi - jest to lekko suchy daktyl, który pod swoją skórą posiada złocisty miąższ ze słodkim syropem;
- ameri - jedna z większych odmian daktyli, mają czerwono-brązowy kolor i charakteryzują się mięsistym, słodkim i miękkim miąższem,
- thoory - można spotkać się z nimi pod inną nazwą - daktyle chlebowe, ich cechą charakterystyczna jest półsłodki, orzechowy smak;
Daktyle - właściwości zdrowotne. Kto powinien jeść daktyle?
Z uwagi na wysoką zawartość potasu daktyle mogą przyczyniać się do utrzymania prawidłowego ciśnienia tętniczego, a także pomagać w nadciśnieniu.
Daktyle są także pomocne w problemach ze strony układu pokarmowego. Między innymi pomagają przy nadkwasocie organizmu. Dlaczego? Wykazują właściwości alkalizujące, a więc przyczyniają się do zobojętniania kwasów. Tym samym zmieniają pH kwasów żołądkowych na bardziej zasadowe.
Daktyle - przeciwwskazania. Kto nie powinien ich spożywać?
Mimo tego, że daktyle posiadają liczne właściwości zdrowotne, to nie są polecane wszystkim. Szczególnie wystrzegać tego produktu powinny się osoby z cukrzycą, ponieważ daktyle posiadają wysoki indeks glikemiczny, sięgający około 103. Przez to wpływają na wzrost poziomu cukru we krwi. Oprócz diabetyków, daktyli nie powinny spożywać także osoby cierpiące na nieżyt żołądka, migrenę, kolkę żołądkową oraz wzdęcia.
Daktyle a cukrzyca
Daktyle - zastosowanie
Daktyle dodane do jogurtów, musli świetnie sprawdzą się jako słodki zdrowy dodatek, a także dodadzą energii. Można śmiało dodawać je do ciast, ciastek, lodów, czy deserów. Nadają naturalną słodycz o karmelowym smaku. W jaki sposób jeszcze możemy spożywać daktyle?
Coraz bardziej popularny staje się syrop daktylowy o konsystencji zagęszczonego soku, ciemnobrązowej barwie i karmelowym smaku. Uzyskuje się go bezpośrednio z miąższu świeżych owoców daktylowca. Śmiało może być stosowany jako zamiennik cukru - dodany do herbaty czy kawy uświetni jej smak.
Pomysły na wykorzystanie daktyli.
Karmel z daktyli to kolejna opcja wykorzystania owoców daktylowca, którą szczególnie docenią weganie. Daktyle należy namoczyć w ciepłej wodzie i dodać sól lub (jak kto woli jeszcze bardziej słodki karmel) - miód lub syrop klonowy czy też syrop z agawy (w przypadku wegan). Składniki należy zblendować na gładką masę. Tak powstały karmel można stosować jako dodatek do mas lub nadzienie ciasteczek.
Daktyle świetnie sprawdzą się jako składnik spodu ciasta bez pieczenia. Wystarczą do tego 3 składniki: suszone daktyle, płatki migdałowe i woda. Daktyle i płatki migdałowe należy namoczyć w wodzie, a następnie zblendować. Spód bez pieczenia gotowy!
Daktyle dawkowanie.
Osobom zmagającym się z nieregularnym trybem wypróżniania zaleca się spożywanie 7 daktyli dziennie. Jednak należy w tym przypadku pamiętać o regularności. Warto podkreślić, że większa ilość daktyli może działać przeczyszczająco.
Istnieją także przesłanki jakoby daktyle miały wpływać na szybszy naturalny poród. Regularne spożywanie 6 daktyli dziennie może przyczynić się do skrócenia pierwszej fazy porodu. Owoce daktylowca mogą pomagać w odchudzaniu, ale tylko jeżeli będą spożywane w odpowiednich ilościach. Wystarczy 4-5 daktyli, aby zaspokoić głód i dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość energii. Większa ilość daktyli może przyczyniać się natomiast do otyłości, z uwagi na dużą kaloryczność owoców.
Należy także pamiętać, że zbyt duża ilość tych owoców może nie tylko prowadzić do otyłości. Osoby mające problemy z nerkami powinny także unikać spożywania większej ilości daktyli, ze względu na wysoką zawartość potasu. Daktyle mogą przyczyniać się także do powodowania alergii ze względu na to, że mogą w sobie posiadać siarczyny. Te ostatnie mogą także nasilać astmę.
Przechowywanie daktyli
Nasza oferta
Oferujemy owoce daktylowca zarówno w postaci świeżych daktyli i daktyli suszonych bez pestek. W naszej ofercie znajdziecie także daktyle bio jak i syropy daktylowe. Wszystko to w przystępnych cenach, w doskonałej jakości, od sprawdzonych dostawców, z którymi współpracujemy od lat. Zapraszamy!