Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

nerkowce połówki

Opcje przeglądania
CYKORIA DO ZAPARZANIA BIO 250 g – LIMA CYKORIA DO ZAPARZANIA BIO 250 g – LIMA
Producent: LIMA
Cena: 13,55 zł
- +szt
szt
zobacz więcej
CYKORIA DO ZAPARZANIA BIO 500 g - LIMA CYKORIA DO ZAPARZANIA BIO 500 g - LIMA
Producent: LIMA
Cena: 28,25 zł
- +szt
szt
zobacz więcej
CYKORIA INSTANT BEZGLUTENOWA BIO 100 g - LIMA CYKORIA INSTANT BEZGLUTENOWA BIO 100 g - LIMA
Producent: LIMA
Cena: 22,27 zł
- +szt
szt
zobacz więcej
KAWA ZBOŻOWA MOKA BIO 500 g - ALCE NERO KAWA ZBOŻOWA MOKA BIO 500 g - ALCE NERO
Producent: ALCE NERO
Cena: 12,38 zł
- +szt
szt
zobacz więcej
KAWA ZBOŻOWA YANNOH BIO 500 g - LIMA KAWA ZBOŻOWA YANNOH BIO 500 g - LIMA
Producent: LIMA
Cena: 22,40 zł
- +szt
szt
zobacz więcej
OKAZJA CYKORIA DO ZAPARZANIA BIO 500 g - LIMA OKAZJA CYKORIA DO ZAPARZANIA BIO 500 g - LIMA
Producent: LIMA
Cena: 26,54 zł
- +szt
szt
zobacz więcej

Kawy zbożowe i inne napoje 

Kto z nas nie lubi smaku i zapachu świeżo zaparzonej kawy o poranku? Nie chodzi tylko o jej smak, ale także o rolę jaką pełni - pobudza do działania. Obecnie na rynku mamy sporo alternatyw dla klasycznej kawy - żołędziówka, kawa orkiszowa, kawa z topinamburu, kawa z nasion konopii, kawa z mniszka lekarskiego, czy kawa z cykorii. 

Tradycyjna kawa a kawa zbożowa

Dlaczego warto zastąpić tradycyjną kawę kawą zbożową? Tradycyjna kawa z kofeiną wpływa na podniesienie ciśnienia i nie jest wskazana dla wszystkich. Kawy zbożowe są nie tylko bezpieczne (nawet dla dzieci i kobiet w ciąży, ale na wszelki wypadek warto sprawdzić na opakowaniu), mają działanie uspokajające i relaksujące, ale także pozytywnie wpływają na zdrowie. Niektóre z kaw wpływają na poprawę odporności, obniżają cholesterol, działają detoksująco. 

Czym zastąpić tradycyjną kawę?

Warto rozważyć zastąpienie tradycyjnej kawy z kofeiną na bezkofeinowe zbożowe kawy ze względu na ich prozdrowotne, uspokajające i relaksujące. 

Żołędziówka - kawa powstaje z gotowanych żołędzi, które następnie są prażone i mielone. Odznacza się wysoką zawartością magnezu, fosforu i potasu. Wzmacnia układ trawienny, pomaga w lepszym funkcjonowaniu żołądka i śledziony oraz likwiduje uczucie głodu. Jej oryginalny smak współgra z kardamonem, cynamonem, cykorią, mlekiem i miodem. Polecana szczególnie w diecie bezglutenowej. Żołędziówka nie ma właściwości pobudzających - relaksuje i uspokaja.

Kawa orkiszowa - powstaje z palonych ziaren orkiszu. Jest polecana przy problemach żołądkowych, a także problemach z sercem i układem krążenia. Usuwa toksyny, wzmacnia i regeneruje organizm. Kawa nie zawiera kofeiny, a więc nie podnosi ciśnienia - śmiało mogą ją pić osoby zmagające się z nadciśnieniem. Kawę orkiszową mogą pić nawet dzieci, a także kobiety w ciąży.

Kawa z topinamburu - przygotowuje się ją z kłączy słonecznika bulwiastego, który kształtem przypomina imbir. Często kawa oprócz prażonego kłącza topinamburu występuje z dodatkiem korzenia mniszka lekarskiego. Polecana jest cukrzykom, ze względu na niski indeks glikemiczny. Wpływa na poprawę odporności, obniża cholesterol, pomaga usunąć toksyny z organizmu. Ceniona jest za swój korzenny smak, dobrze komponuje się z dodatkiem mleka lub śmietanki. 

Kawa z mniszka lekarskiego - powstaje z prażonego kłącza mniszka lekarskiego. Jest bezkofeinowa, więc nie podnosi ciśnienia krwi. Wpływa pozytywnie na obniżenie poziomu cukru we krwi, a także na funkcjonowanie żołądka i wątroby. Chroni przed niekorzystnym działaniem promieni UV i zanieczyszczonym środowiskiem, a także negatywnym działaniem wolnych rodników spowodowanym stresem. 

Kawa z cykorii - kawa z cykorii powstaje z prażonego lub suszonego korzenia cykorii; często także proszek z cykorii jest dodawany do innych kaw zbożowych. Kawa z cykorii jest źródłem cennych minerałów: potasu, sodu, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza, witaminy B3, błonnika i inuliny. Inulina stymuluje prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium