Płatki drożdżowe jak stosować? - alternatywa dla mięsa i soli
Płatki drożdżowe jak stosować? - alternatywa dla mięsa i soli

Czym są płatki drożdżowe?
To drożdże, które są nieaktywne, czyli mówiąc prościej - nie fermentują. Dzięki temu nie powodują wzdęć i uczucia pełności, jak dzieje się to często po spożyciu drożdży aktywnych. Są źródłem witamin z grupy B oraz minerałów. W kuchni wykorzystać je można w formie surowej lub poddając obróbce termicznej.

Jak smakują?
Płatki drożdżowe to produkt sypki, wyglądem przypominający bułkę tartą o żółtym zabarwieniu. Jeżeli chodzi o smak, to najlepiej określa je smak umami, czyli mięsny. Trafnie kojarzony jest z glutaminianem sodu, bo to właśnie on jest jego źródłem. Niemniej jednak, płatki drożdżowe nie zawierają sodu, dlatego są dużo zdrowsze i bezpieczne dla osób z nadciśnieniem. Płatki drożdżowe dodawane do potraw nadają im serowego smaku.

Do czego się je stosuje?
Produkt można zarówno gotować, piec, smażyć, jak i spożywać na surowo.
W formie surowej płatki drożdżowe można dodawać do sałatek, surówek, dań z makaronu - doskonale podbijają smak potraw. Płatki świetnie sprawdzą się także jako panierka - zarówno w czystej formie lub wymieszane np. z wiórkami kokosowymi czy płatkami kukurydzianymi. Co więcej, przyprawę można wykorzystać również jako zagęstnik do zup i sosów - jako alternatywa dla mąki. Świetnie sprawdzą się się także jako przyprawa do pasztetów i pieczeni.

Źródło witamin i minerałów
Płatki drożdżowe to bogactwo witamin i minerałów - przede wszystkim witamin z grupy B, ale także wapnia, magnezu, żelaza oraz miedzi. Znaleźć w nich można także cynk i chrom, które przyczyniają się do zmniejszenia apetytu na słodycze oraz błonnik, który przyspiesza pracę jelit.

Alternatywa dla soli
Płatki drożdżowe idealnie sprawdzą się jeżeli myślimy o zrezygnowaniu z soli. Są bowiem tak samo uniwersalne jak sól, ale dużo zdrowsze, ponieważ nie zawierają sodu. Nie ogranicza ich także konkretne zastosowanie - doprawią każdą potrawę.

Dlaczego warto?
Przyprawę warto stosować nie tylko ze względu na bogactwo witamin i minerałów. To też produkt bardzo odżywczy, a zarazem posiada niską zawartość tłuszczu. Płatki drożdżowe można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów i w różnych formach. Jest też dobrą alternatywą dla soli, ale dużo zdrowszą.

Przepis na Wegański Parmezan z wykorzystaniem Płatków Drożdżowych.

Parmigiano-vegano! 

Coś dla fanów diety roślinnej, ale także dla wszystkich tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego ?? Idealna alternatywa dla długo dojrzewająco włoskiego parmezanu - wzbogaci smak dań z makaronu oraz nada charakteru duszonym warzywom. Koniecznie musicie go spróbować!
Składniki:

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieść w blenderze i blenduj tak długo, aż powstanie proszek (ale nie za długo, bo nasz parmezan zamieni się w masło). Et voila! Mamy wegański parmezan, który możemy dodawać do makaronu, sałatek czy warzyw!
Parmezan przesyp do słoiczka i przechowuj w lodówce :)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl