Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Opcje przeglądania

Olej z pestek winogron w kosmetyce - na włosy, twarz i nie tylko!

Olej z pestek winogron - właściwości zdrowotne.

Olej z pestek winogron zastosowanie.

Olej z pestek winogron sklep Swojska Piwniczka.

Olej z pestek winogrona

Przez wiele lat wytwarzania wina, pestki winogron były po prostu wyrzucane. Gdy świat zdominowały nowoczesne technologie, zaczęto wykorzystywać pestki winogron do produkcji oleju! Olej z pestek winogron nierafinowany, czyli ten, którego pozyskanie nie wymaga obróbki termicznej, a jedynie mechanicznej, uważany jest za bardzo zdrowy. Olej z pestek winogron - do czego go wykorzystać?

Olej z pestek winogron w kosmetyce - na włosy, twarz i nie tylko!

Olej z pestek winogron ma szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Nawilży nawet najbardziej przesuszoną skórę! Ma także działanie przeciwstarzeniowe i antyoksydacyjne. Olej z pestek winogron zapobiega nadmiernej utracie wody - to jeden z najbardziej odżywczych olejów roślinnych. Witaminy A, E, K i D, które ma w składzie, wzmacniają naturalną barierę lipidową skóry. Olej z pestek winogron działa również łagodząco i regenerująco na włosy, dlatego znalazł swoje zastosowanie w walce z łupieżem i łuszczycą. Chroni włosy wyjątkowo suche i zniszczone zabiegami fryzjerskimi.

Olej z pestek winogron - właściwości zdrowotne

Olej z pestek winogron ma w składzie wiele kwasów tłuszczowych, między innymi kwas linolowy. Przyjmowanie kwasu linolowego jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ponieważ organizm nie potrafi wyprodukować go samodzielnie. Olej z pestek winogron zawiera również silny przeciwutleniacz w postaci witaminy E, która wpływa pozytywnie na układ nerwowy i reguluje poziom cholesterolu. Olej z pestek winogron do smażenia nie jest najlepszym wyborem, ponieważ ma niski punkt dymienia - najlepiej sprawdzi się do przygotowywania potraw na zimno. Nadaje charakterystycznego smaku wszystkim sałatkom, surówkom, kaszom i ziemniakom!

Olej winogronowy, ze względu na użyte składniki, ma działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne. Co więcej - produkt chroni układ krążenia, przez co rekomenduje się go pacjentom, cierpiącym na nadciśnienie tętnicze.

Olej z pestek winogron zastosowanie

Olej z pestek winogron można stosować zarówno bezpośrednio na skórę, jak i w połączeniu z produktami z dodatkiem kwasu hialuronowego. Duet ten doskonale poradzi sobie ze stanami zapalnymi - również w obrębie skóry.

Oczywistym też jest, że olej z pestek winogron to idealny kompan wielu przepisów. Warto jednak pamiętać, że olej z pestek winogron do smażenia nie jest dobrym rozwiązaniem. Duża ilość wielonasyconych kwasów tłuszczowych powoduje, że produkt ten pod wpływem palenia może stracić swoje cenne właściwości. Alternatywnie można wybrać olej z pestek winogron do pieczenia, gotowani czy duszenia - pod warunkiem, że temperatura nie przekroczy 100 stopni Celsjusza (dietetycy wskazują, że można wybrać także olej winogronowy do pieczenia ryb czy warzyw w folii, gdzie temperatura może osiągnąć max 150 stopni).

Olej z pestek winogron sklep Swojska Piwniczka

Olej z pestek winogron tłoczony na zimno dostępny w ofercie Swojskiej Piwniczki to połączenie czystego składu i renomowanych producentów, którzy zapewniają bezpieczeństwo produktu. W ofercie dostępny jest również olej z pestek winogron ekologiczny, w produkcji których nie użyto m.in. pestycydów, chemicznych środków ochrony roślin, antybiotyków, emulgatorów, glutaminianów czy barwników. Olej z pestek winogron cena w naszym sklepie to koszt około 20-25 zł za litr produktu, co klasyfikuje go jako jeden z najcenniejszych w stosunku cena do jakości i wartości odżywczych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl