Co jest zdrowsze – kasza czy ryż? Sprawdzamy!
co jest zdrowsze – kasza czy ryż

Kasza gryczana niepalona, kasza krakowska oraz ryż to wspaniałe dodatki do obiadu, które mogą idealnie zastąpić owiane nieco złą sławą ziemniaki. Produkty te są bowiem bogate w substancje odżywcze, witaminy, minerały oraz błonnik pokarmowy. Dodatkowo cudownie komponują się ze wszelkiego rodzaju sosami oraz daniami mięsnymi. Część z nas zadaje sobie jednak często pytanie, co lepsze – kasza czy ryż? W dzisiejszym artykule postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat. Dodatkowo podpowiemy, ile kalorii ma ugotowany ryż oraz kasza. Jeśli jesteście zainteresowani, serdecznie zapraszamy do lektury naszego artykułu!

Kasza czy ryż – oto jest pytanie!

Nie da się ukryć, że ryż, szczególnie brązowy oraz kasza gryczana prażona czy niepalona, to produkty, które powinny stanowić podstawę naszej diety. W piramidzie żywieniowej znajdziemy je bowiem na drugim szczeblu, zaraz po owocach oraz warzywach. Można zatem śmiało powiedzieć, że obydwa te produkty należy spożywać niemalże każdego dnia. Oczywiście najlepszym wyborem będą artykuły pełnoziarniste, czyli niskoprzetworzone. Który z wyrobów powinien jednak gościć na naszym stole częściej – kasza czy ryż? Co zdrowsze, spośród tych dwóch produktów? Aby się tego dowiedzieć, musimy oczywiście poznać właściwości obydwu artykułów spożywczych!

Właściwości odżywcze ryżu

Nasze rozważania na temat tego, czy kasza, czy ryż na diecie są bardziej wskazane, zaczniemy od omówienia właściwości ryżu. Pod uwagę weźmiemy oczywiście produkt pełnoziarnisty, który będzie zawsze bogatszym źródłem wszelkich właściwości odżywczych. Jakie witaminy, minerały i substancje znajdziemy zatem w ryżu brązowym? Taki produkt dostarcza nam przede wszystkim dużą ilość węglowodanów skrobiowych. Ich zawartość może wynieść nawet 76 g. Do tego w ryżu znajdziemy sporą ilość białka – ok. 8 g, niewielką ilość tłuszczy – ok. 2 g oraz błonnika – ok. 1 g. Produkt ten pozwala także uzupełnić wapń, sód, potas, żelazo czy mangan. Na koniec warto wspomnieć dodatkowo o witaminie E, której zawartość niekiedy wynosi ok. 2,5 mg. 

To jednak nie koniec dobrych wieści. Ryż jest bowiem produktem bezglutenowym. Uważany jest on za wyrób hipoalergiczny oraz niezwykle łatwy i szybki do strawienia. Bardzo często pojawia się zatem w diecie sportowców, dzieci, a nawet i zwierząt domowych. Badania in vivo wykazały również, że ryż brązowy wykazuje właściwości antyoksydacyjne. 

Ryż – kalorie po ugotowaniu i przed obróbką termiczną

Sportowcy, osoby odchudzające się oraz dbające o swoją sylwetkę, zapewne będą również poszukiwały informacji na temat tego, ile energii dostarcza do naszego organizmu ten produkt. Do dziennego bilansu należy oczywiście zawsze liczyć kalorie ryżu ugotowanego. W przypadku odmiany brązowej w 100 g wyrobu poddanego obróbce termicznej znajdziemy ok. 110 kcal. Na opakowaniu możemy natomiast zauważyć informację, iż jest ich nawet ok. 350-400. Pamiętajmy jednak, że podczas gotowania ryż zmienia swoją masę oraz objętość. Zawsze uwzględniamy zatem ilość kalorii po obróbce cieplnej. 

Właściwości odżywcze kaszy

Teraz przejdźmy do właściwości kaszy. Oczywiście parametry te mogą nieco różnić się w zależności od rodzaju ziaren, jednak będą to niewielkie zmiany. Co zatem znajdziemy w tym produkcie? Przede wszystkim sporą ilość węglowodanów oraz skrobi, która w organizmie zamienia się na glukozę – paliwo dla naszych wszelkich tkanek oraz organów. Do tego wyrób ten jest bogaty w witaminy z grupy B, witaminę E oraz kwas foliowy. Nie brak w nim również minerałów, takich jak potas, wapń, miedź, krzem czy cynk.

Sporą ilość kaszy w różnej postaci w swojej diecie powinny uwzględnić osoby zmagające się z nadciśnieniem, niedokrwistością, anemią czy diabetycy. Co ciekawe, produkt ten polecany jest również dla osób walczących o lepszą wersję samego siebie. O tym, po jaki rodzaj ziaren sięgać, intensywnie trenując, pisaliśmy w artykule https://swojskapiwniczka.pl/ktora-kasza-jest-najzdrowsza-wybieramy-najlepsza-kasze-do-diety-dla-aktywnych. Co będzie jednak lepsze – kasza czy ryż? Odchudzanie to dość złożony proces i podczas diety redukcyjnej warto postawić na duże zróżnicowanie. Zachęcamy zatem do sięgania po obydwa te produkty.

Kasza jaglana, kuskus i kasza gryczana – kalorie po ugotowaniu i przed obróbką termiczną

Większość zastanawia się teraz zapewne, jaką ilość energii dostarczy nam np. kasza jaglana. Kalorie po ugotowaniu mogą zaskoczyć. Okazuje się bowiem, że w 100 g produktu znajdziemy ich ok. 120. Jest ich zatem nieco więcej niż w ryżu brązowym. W suchej kaszy jaglanej jest natomiast ok. 346 kcal. Dużą popularnością cieszy się również kasza kuskus. Kalorie po ugotowaniu w tym przypadku to ok. 112 kcal (342 kcal przed obróbką). A jak wartości te kształtują się dla gryki? Ta odmiana kaszy jest najlepsza dla osób będących na diecie. W 100 g ugotowanego produktu mamy bowiem jedynie 92 kcal (355 kcal bez obróbki). 

Co jest zdrowsze – kasza czy ryż?

Wiemy już nieco na temat wyżej wymienionych produktów, a więc co zdrowsze – kasza jaglana czy ryż? Tak naprawdę nie da się wyłonić jednego zwycięzcy. Wszystko zależy bowiem od tego, czego potrzebuje nasz organizm. Dla jednych lepsza będzie zatem jakakolwiek kasza, a dla drugich brązowy ryż. Najlepiej po prostu znaleźć złoty środek i układać posiłki na bazie obydwu tych produktów, bez myślenia o tym, czy lepszy jest ryż, czy kasza. Na odchudzanie wybierajmy natomiast m.in. najmniej kaloryczną kaszę gryczaną oraz ryż. Pamiętajmy jednak, że efekty naszej diety będą widoczne tylko wtedy, gdy będziemy pilnować naszego deficytu kalorycznego. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl