Kategorie
Promocja
Spis Treści:
- Pestki dyni.
- Pestki dyni - wartości odżywcze, które musisz znać!
- Ile pestek dyni jest dziennie?
- Pestki dyni w Twojej kuchni
Pestki dyni
Pestki dyni - a właściwie nasiona dyni - znane w Ameryce Północnej jako pepita. Ich lekka formuła nadaje się do jedzenia w formie przekąsek i dodatków do dań, z niemalże każdego zakątku świata. Nasiona najczęściej przyjmują kształt płaskich i owalnych - biała zewnętrzna łuska otula jasnozielony środek, który spożywać można na surowo, na ciepło lub w towarzystwie innych bakalii, warzyw i owoców.
Pestki dyni są nam znane przede wszystkim jako przekąska albo posypka do sałatek. Mało kto wie, że mają w sobie dużo substancji odżywczych! Najwyższej jakości pestki dyni w łupinach są dostępne w asortymencie Swojskapiwniczka.pl.
Pestki dyni - wartości odżywcze, które musisz znać!
W pestkach dyni znajdziesz sporo błonnika, witaminy C, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, witaminy K, wapnia, żelaza, magnez, fosforu, potasu, cynku, kwasów tłuszczonych. Tak drogocenna mieszanka niesie sobą szereg zalet, wspierając zdrowie, wygląd, witalność i sprawność fizyczną oraz umysłową.
Po pierwsze, pestki dyni są bogatym źródłem cynku. Mogą także zmniejszyć ryzyko miażdżycy, poprawić płodność i odporność. Pestki dyni na włosy i paznokcie również mają korzystny wpływ - to dzięki zawartych w nich witaminach z grupy B, witaminie A i składnikach mineralnych. Przyczynia się do tego również cynk, ponieważ to jego niedobory osłabiają mieszki włosowe i sprawiają, że wypadają szybciej. Nie tylko pestki dyni, ale również sama dynia, może dodatkowo mieć wpływ na zmniejszenie ryzyka nowotworu płuc, dzięki zawartości silnych przeciwutleniaczy.
Po drugie - jedzenie pestek dyni wspiera odporność, zmniejszając ryzyko występowania infekcji. Liczne badania udowodniły, że regularne spożywanie pestek wspiera układ odpornościowy i przyśpiesza dojrzewanie limfocytów T, które odpowiadają za komórki odpornościowe.
Po trzecie - wartości odżywcze pestek dyni pozwalają dbać o skórę, włosy i paznokcie. Wspomniany już cynk wspomaga mieszki włosowe, zatrzymując ich nadmierne wypadanie. Ponadto miks witaminy A i B wspiera odbudowę płytki paznokcia oraz przyśpieszają regenerację skóry, np. po opalaniu lub po stanach zapalanych.
Po czwarte - w pestkach dyni kryją się przeciwutleniacze - tj. karotenoidy i inhibitory proteaz, które są cennym składnikiem dla nałogowych palaczy. Dotychczasowe badania wskazują, że dzięki regularnemu spożywaniu pestek dyni zmniejszasz ryzyko występowania raka płuc. Efekt ten potęguje także jedzenie pozostałych części dyni, ze wskazaniem na miąższ.
Po piąte - pestki dyni to drogocenny składnik w diecie diabetyków. Zawarty w nich olej jest źródłem tokoferolu, który działa przeciwhiperglikemicznie, obniżając tym samym poziom cukru w leczeniu cukrzycy typu 2. Wspomaga tym samym redukcję masy ciała i pomaga utrzymywa
prawidłową glikemię po i przed posiłkiem.
Po szóste - pestki wspierają układ nerwowy, realnie poprawiając nasze samopoczucie. Dzieje się tak głównie dzięki magnezowi, który wspomaga migreny, bóle głowy, stany lękowe oraz stany depresyjne, które wymagają leczenia specjalistycznego. Ponadto, znajdziesz w nich potas, który wspiera całą prace układu nerwowego, poprawiając koncentrację i pamięć - zarówno w wieku dziecięcym, jak i po 65. roku życia, kiedy to występuje ryzyko demencji i choroby Alzheimera.
Bez wątpienia - pestki dyni właściwości to główny impuls dla ich spożywania. Dlatego też dietetycy i lekarze namawiają, aby wprowadzić je do menu - zarówno samodzielnie, jak i w towarzystwie innych dodatków - np. owoców lub mięs.
Ile pestek dyni jest dziennie?
Należy pamiętać, że pestki z dyni nigdy nie powinny być posiłkiem, a tylko podwieczorkiem, przekąską lub dodatkiem do pełnowartościowych dań. Dlatego 30 gramów pestek z dyni dziennie to porcja, która w zupełności wystarczy, by zaspokoić chęć podjadania. Pestki z dyni ciemnozielonej to bardzo wygodna opcja do chrupania, ponieważ są pozbawione łupiny ziarna dyni. Wystarczy niewielka garść pestek dyni dziennie, aby dostarczyć organizmowi niezbędnych składników, wspierając tym samym zbilansowane, dziennie menu. Warto postawić również na pestki dyni polskie lub pestki dyni bio.
Pestki dyni w Twojej kuchni
Zastosowanie pestek dyni jest naprawdę szerokie. Znajdziemy je w niemalże każdej kuchni - poczynając od klasycznych dań włoskich, przez kuchnię grecką, hiszpańską i polską. Traktować je można jako doskonałe, chrupkie uzupełnienie najprostszych dań - np. jako element sałatek na bazie wędzonego łososia i liści szpinaku. Prażone pestki dyni to także aromatyczne uzupełnienie tarty na słono, dań mięsnych i słodkich przekąsek. Kilka pestek świetnie uzupełni muffinki oraz sałatki na bazie owoców pestkowych. Warto posypywać nimi kanapki, makarony, jajka oraz dorzucać je do domowych wypieków - np. bułeczek lub chleba. Ze względu na swoją konsystencje mogą także urozmaicić koktajle białkowe, nie wpływając tym samym na ich smak. Oczywiście – co najważniejsze - świetnie nadadzą się jako przekąska do szkoły i pracy lub jako alternatywa dla popcornu lub innych bakalii.
Zachęcamy do zapoznania się z ofertą sklepu Swojska Piwniczka i do wybrania drogocennych pestek dyni, które wspierać będą Twoje samopoczucie, stan skóry, a także codzienną glikemię. Niech ten wyjątkowy składnik na stale zagości w twoim dziennym jadłospisie!
Jeśli szukasz smacznej i zdrowej przekąski, nie możesz się pomylić z pestkami dyni. A jeśli chcesz mieć najlepszy wybór pestek dyni w Internecie, koniecznie sprawdź nasz sklep z pestkami dyni. Mamy szeroki wybór pestek dyni online.
Pestki dyni są nie tylko smaczne, ale także pełne składników odżywczych. Są dobrym źródłem białka, błonnika i zdrowych tłuszczów, dzięki czemu stanowią satysfakcjonującą i niezawodną przekąskę. Pestki dyni są również bogatym źródłem minerałów, takich jak cynk, magnez i mangan, które mogą wspierać zdrowy układ odpornościowy i przyczyniać się do wzmocnienia kości.
Dlaczego więc warto czekać? Zrób zakupy online w naszym sklepie, aby spróbować tych odżywczych i pysznych pestek dla siebie. Zaufaj nam, Twoje ciało (i kubki smakowe) będą Ci wdzięczne.