Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Opcje przeglądania

Kakao ekologiczne.

Dlaczego warto wybrać ekologiczne kakao?

Prozdrowotne właściwości kakao ekologicznego.

Do czego można wykorzystać kakao naturalne w kuchni?

Kakao ekologiczne dla dzieci - ograniczenia.

Kakao ekologiczne

Kakao ekologiczne pozyskuje się z nasion kakaowca, który rośnie w ciepłym i wilgotnym klimacie równikowym. Zmielone ziarna kakaowca mogą służyć do przyrządzania wypieków, jako dodatek do różnych dań (np. owsianki, smoothie, musów) oraz po prostu jako pełen wartości odżywczych napój.

Kakao różni się od tego wytwarzanego na masową skalę.

  • Podczas uprawy producenci nie korzystają z nawozów sztucznych, a w fazie dojrzewania rośliny – z pestycydów.
  • Ziarna nie są poddawane działaniu wysokich temperatur, które mają je chronić przed rozwojem pleśni i zwiększać ich wartość handlową, ale długo suszone i przewracane ręcznie.

Warto podkreślić, że surowe kakao jest bardzo gorzkie, dlatego też najlepiej jest je spożywać z mlekiem, w formie słodkich deserów, babeczek lub polewy. W stworzeniu tych wszystkich form pomogą Państwu zdrowe propozycje od Swojskiej Piwniczki.

Dlaczego warto wybrać ekologiczne kakao?

Nasz sklep oferuje najwyższej jakości kakao ekologiczne. Musisz wiedzieć, że konwencjonalne uprawy kakaowca na ogromną skalę stosują pestycydy, a samo ziarno ma wyjątkową zdolność do kumulowania niebezpiecznych i toksycznych substancji. Poza tym kupując kakao ekologiczne wspierasz zrównoważony model rolnictwa, w którym zabroniona jest m.in. uprawa monokultur, przyczyniająca się do zaniku bioróżnorodności.

Kakao ekologiczne o właściwościach potwierdzonych odpowiednim certyfikatem najczęściej ma też certyfikat Fair Trade. Dzięki temu masz zyskujesz gwarancję, że pracownicy plantacji dostali godziwą wypłatę oraz że podjęto starania mające na celu ochronę środowiska naturalnego.

Prozdrowotne właściwości kakao ekologicznego

Kakao ekologiczne możesz kupić w formie surowych ziaren, ziaren grubo kruszonych albo drobnego proszku. Przetwarzanie ziaren w niskich temperaturach pozwala na zachowanie maksimum wartości odżywczych, m.in. minerałów (cynk potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo, sód), antyoksydantów (epikatechina odpowiedzialna za charakterystyczny, gorzki smak, flawonole), białek (np. kochane przez celebrytów i nie tylko sirtuiny) i witamin (B6, E, K, ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas foliowy). 

Jakie właściwości ma kakao ekologiczne?

  • Kakao ekologiczne jest jednym z produktów o najsilniejszych właściwościach antyoksydacyjnych. Zawarte w nim przeciwutleniacze chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, a co za tym idzie – szybszym starzeniem się, chorobami cywilizacyjnymi czy nowotworami.
  • Regularne stosowania kakao ekologicznego pomaga w obniżeniu napięcia nerwowego, poprawia pamięć, uspokaja i łagodzi objawy depresji.
  • Kakao świetnie poprawia humor, ponieważ zawiera fenyloetyloaminę – substancję zwiększającą poziom endorfin. Dzięki temu podnosi poziom energii, chęci do życia i motywacji do działania.
  • Obecna w ziarnach kakao teobromina zapobiega powstawaniu złogów w nerkach i drogach moczowych, a także hamuje odruch kaszlu. W połączeniu z fenyloetyloaminą działa jak najlepszy afrodyzjak.

Do czego można wykorzystać kakao naturalne w kuchni?

Surowe ziarna kakao ekologicznego można potraktować jako zdrową przekąskę. A co zrobić z ekologicznym kakao w proszku? Możliwości jest naprawdę mnóstwo!

  • Naturalne kakao w proszku to niezwykle popularny składnik ciast (nie da się zrobić bez niego np. brownie), musów, kremów itp.
  • Kakao ekologiczne doskonale pasuje jako dodatek do kawy i gorącej czekolady.
  • Eko kakao w proszku może stanowić posypkę do deserów (np. pucharka lodowego), ciast i innych wypieków, kaw z mleczną pianką.
  • Kakao można również podawać z daniami wytrwanymi. Bardzo ciekawym przepisem jest chociażby wątróbka w sosie czekoladowym. Poza tym kakao połączone z cynamonem świetnie pasuje do dań z mieloną wołowiną (spróbuj dodać następnym razem odrobinę do pomidorowego sosu do spaghetti albo pulpetów!).

Kakao ekologiczne dla dzieci - ograniczenia

Każda substancja w nadmiarze szkodzi. W źródłach naukowych nie ma informacji a temat „bezpiecznej dawki” kakao ekologicznego, jednak lepiej stosować je z umiarem. Kakao zawiera szczawiany, więc w dużych ilościach może prowadzić do powstawania kamieni nerkowych. Poza tym przesadzenie z wielkością porcji kakao grozi pojawieniem się niepokoju i migren. Na szczęście charakterystyczny, gorzkawy smak naturalnego kakao czy gorzkiej czekolady skutecznie chroni przed przedawkowaniem.

Kakao dla dzieci dobrze jest dobierać wg. bezpiecznego i czystego składu. Produkty spełniające te wymogi znajdą Państwa w ofercie Swojskiej Piwniczki.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium