

Erytrol (erytrytol)
Wygląda jak zwykły cukier z torebki. Krystaliczny, biały, bezwonny. Smakuje prawie jak zwykły cukier, można nim posłodzić herbatę, użyć do ciast czy deserów. Ma jednak kilka właściwości, dzięki którym zasłużył sobie wśród dietetyków na miano zdrowego cukru.
Cukier krzepi, erytrol słodzi
Przed wojną cukier reklamowano prawie jako lekarstwo. Od tego czasu wiele się zmieniło. Dziś cukier coraz częściej traktowany jest jako substancja groźna, której należy unikać w codziennej diecie. Dzieje się tak dlatego, że w porównaniu z czasami, w których „cukier krzepił”, dieta zwykłego człowieka obrosła w cukier. Dorosły człowiek zjada nawet 10 łyżeczek cukru dziennie! Dzieci w Polsce zjadają ok. 100 łyżeczek cukry tygodniowo! Przeważnie w postaci sacharozy, czyli cukru stołowego. To stanowczo za dużo. Za tę słodką dietę „płacimy” otyłością, cukrzycą i innymi groźnymi schorzeniami, z nowotworem trzustki na czele. Na szczęście jesteśmy tego coraz bardziej świadomi i zamiast batonika wybieramy owoce, zamiast cukru…..no właśnie. Jak zastąpić cukier?
Erytrol - najlepszy zamiennik dla cukru
Jest kilka cech erytrytolu, które sprawiają, że konsumenci wprowadzają go do swojej diety, eliminując z niej zwykły cukier.
Jest bardzo słodki, prawie tak słodki, jak zwykły cukier. Różnica w odczuciu słodkości między zwykłym cukrem a erytrolem to ok. 25-30%. Osoba przyzwyczajona do dwóch łyżeczek cukru w herbacie, będzie musiała więc użyć trzech łyżeczek erytrolu, by uzyskać podobny efekt. W kuchni, w której zwykły cukier zastąpiony został erytrolem, warto pamiętać, że zamiast 100g cukru z przepisu, użyć musimy ok. 130 gramów erytrolu.
Trochę mniej słodki od zwykłeo cukru ale za to zdecydowani mniej kaloryczny. 1 g erytrolu to zaledwie 0,2-0,4 kcal, podczas gdy ta sama ilość zwykłego cukru to ponad 10 razy więcej kalorii! Dlaczego nie można powiedzieć o erytrolu, że to kaloryczna bomba? Dlatego, że w naszym układzie pokarmowym nie ma enzymów, które by go rozkładały. Wydalany jest on z organizmu z moczem w 90%. Mówiąc inaczej, organizm człowieka nie metabolizuje erytrytolu. To sprawia, że nawet jeśli go nadużyjemy, nie grozi nam ani biegunka, ani wzdęcia.
Erytrytol nie pozostawia nieprzyjemnego posmaku w ustach tak, jak to dzieje się w przypadku innych słodzików i substancji słodzących. Nie stanowi też pożywki dla bakterii nazębnych. Używając go uwolnimy się więc od próchnicy.
Mogą go używać osoby chore na cukrzycę. Najważniejszy parametr, na który muszą uważać diabetycy, to indeks glikemiczny. W przypadku erytrolu indeks ten wynosi zero! Nie wywołuje efektu wzrostu poziomu glukozy i insuliny we krwi. To znacznie poprawia komfort życia osób dotkniętych tą cywilizacyjną chorobą naszych czasów. Tę właściwość erytrolu doceniły firmy farmaceutyczne. Często stosowany jest on jako składnik masy tabletkowej w produkcji leków.
Erytrol na diecie
To nie tłuszcze ale właśnie cukier jest odpowiedzialny za nadwagę. Osoby, które walczą z nadwagą, ale również te, które po prostu dbają o siebie, powinny wprowadzić erytrol do swojej codziennej diety. Pomocny jest on zwłaszcza w przypadku tendencji do podjadania słodyczy między posiłkami bądź przyzwyczajenia do słodzenia kawy czy herbaty.
Czy erytrol jest bezpieczny?
Nie ma w tej chwili dostępnych wyników badań, które wskazywałby na niepożądane działanie erytrolu u osób o przeciętnym zdrowiu. World Health Organization (WHO) czyli Światowa Organizacja Zdrowia, wydała oświadczenie, w którym uznała go za środek całkowicie bezpieczny dla ludzi. Wydanie oświadczenia poprzedzone było wieloletnimi badaniami w różnych ośrodkach. W przypadku erytrytolu nie stwierdzono działania kancerogennego, czyli sprzyjającego powstawaniu bądź rozwojowi nowotworów. Wręcz przeciwnie, zaliczony został do antyoksydantów, czyli substancji, które wiążą niebezpieczne wolne rodniki. Jego spożywanie nie doprowadzi też do zmian genetycznych. Erytrytol nie jest substancją mutagenną. Bez obaw mogą spożywać go ciężarne kobiety. Nie stwierdzono u osób stosujących działania teratogennego, czyli szkodliwego bądź toksycznego dla płodu rozwijającego się w łonie matki.
Może on zaburzać odczuwanie głodu i sytości. Nasz mózg czerpie informacje o tych dwóch stanach m.in. z poziomu glukozy we krwi. Warto zwrócić na to uwagę w diecie opartej o erytrol.
Stosowanie i pochodzenie
W Polsce został on dopuszczony do szerokiego stosowania w 2008 roku. W rozporządzeniu Ministra Zdrowia zyskał oznaczenie E 968. W rozporządzeniu znajdziemy cały katalog produktów, w których można stosować erytrol. Są to m.in. sosy, musztardy, suplementy diety, lody, gumy do żucia. Co ciekawe w USA i w niektórych krajach azjatyckich można go stosować w napojach i jogurtach. Unia Europejska na razie jeszcze na to nie zezwala.
Erytrytol jest substancją występująca w naturze. Znajdziemy go w niektórych owocach, winach, serach czy piwach ale na większą skalę produkowany jest głównie w bezpiecznym procesie fermentacji drożdżowej gliceryny.
Lubisz cukier? Polub erytrytol!
Zrób to dla zdrowia. Nie rezygnuj z przyjemności, jaką dają lody latem, słodka herbata wieczorem, mała czarna z łyżeczką cukru. Zamień okrzykniętą białym zabójcą sacharozę na erytrytol. Zdrowy cukier istnieje!
Komentarze naszych klientów na temat erytrolu:
Dobra cena.Polecam.
Super produkt o zerowym indeksie glikemicznym. Dobra cena, polecam.
Smakuje jak schłodzony cukier. Dla mnie nie do rozróżnienia z ksylitolem. Ma tę przewagę, że jest wydalany przez organizm w niezmienionej formie i można go zjeść więcej bez skutków ubocznych.
Jedyny cukier jakiego teraz używam. Jest mniej słodszy od Ksylitolu. Dobra jakość w dobrej cenie.
Bardzo dobra sklepowa cena. Erytrytol jak erytrytol, smak podobny do cukru, polecam w zamian za cukier.
Super produkt, serdecznie polecam ! :)
Bardzo dobra cena i duże, ekonomiczne opakowanie.
Dobry zamiennik cukru. Polecam
Dobra cena. Polecam.
Dobry produkt w dobrej cenie.
Dobra jakość. Nie ma chemicznego posmaku jak inne słodziki. Najlepiej zmielić przed dodaniem bo nie rozpuszcza się tak jak cukier.
Cecylia 13 maja 2020
dobry zamiennik cukru ,używam do ciast konfitur
Używam często - nie zmienia smaku potraw jak miód czy syrop klonowy. Super!
Świetne słodzidło. Nie wpływa na smak potraw.
Polecam.
Dobry produkt, cena też może być.
Używam zamiast cukru, polecam.
polecam sklep obsługę i erytrol zamiast cukru.
polecam sklep obsługę i erytrol zamiast cukru.
Odkąd odkryłam niezastąpiony w kuchni zamiast cukru.
Polecam.
Bardzo dobry, świetnie się sprawdza jako zamiennik cukru
Uwielbiam i polecam.
Świetny zamiennik cukru. Polecam!
Bardzo dobra cena, duże ekonomiczne opakowanie. Dobry zamiennik cukru. Polecam
Bardzo dobry, świetnie się sprawdza jako zamiennik cukru. Kupuję go już od 3 lat i bardzo mi smakuje.
![]() |
Wybrany erytrol z naszej oferty:
![Erytrytol - Erytrol [HURT] -25kg [Cena za 1kg] - Swojska Piwniczka](/environment/cache/images/300_300_productGfx_048c4298cd88684d8a0791d9b3f8c251.jpg)
Erytrytol - Erytrol [HURT] -25kg [Cena za 1kg] - Swojska Piwniczka

Ilona 18 maja 2017
Idealny zamiennik cukru, w porównaniu do innych jest bardzo mało kaloryczny.