Kategorie
Kawa ekologiczna - czyli jaka?
Kawa bezkofeinowa - właściwości
Kawa bio i ekologiczna
Aromat świeżo zaparzonej kawy o poranku to jeden z najpiękniejszych, cudownych zapachów. Ten niepozorny napar pobudza, kojarzy się ze spokojem, często stanowi za element codziennego rytuału. Bez względu na to czy pijemy ją w kubku, czy filiżance, ile cukru dodajemy i jakie mleko dolewamy - kawa jest wręcz ikonicznym napojem, który współcześnie spożywa się w niemalże każdym zakątku świata.
Napój ten sporządzany jest z palonych, a następnie mielonych lub intentyzowanych ziaren kawowca. Oficjalnie pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się w XVI wieku. Jednej z najpopularniejszych źródeł kofeiny, a także - witamin i składników odżywczych.
W sklepie Swojska Piwniczka króluje ekologiczna kawa - ziarnista BIO, a także mielona. Tak duża różnorodność pozwala odpowiedzieć na wymagania wielu klientów - w końcu każdy z nas zasługuje na kubek tego gorącego naparu!
Kawa ekologiczna - czyli jaka?
Mówiąc, że dane propozycje to "ekologiczne kawy" mamy na myśli produkty, które pochodzą z upraw certyfikowanych mianem eko. Certyfikaty te przyznaje się nielicznym uprawom, w którym to stosuje się wyłącznie bezpieczne metody nawożenia i uprawiania. Docelowo więc chodzi o ochronę fauny i flory, jednocześnie odchodząc od pestycydów czy sztucznych nawozów, które mogłyby mieć wpływ na smak i jakość ziaren. Dzięki temu, że widzimy napis np. 'kawa ziarnista ekologiczna' lub 'kawa ziarnista organiczna' wiemy, że w składzie nie znajdziemy chemicznych i szkodliwych dodatków, które mogłyby powodować np. zaburzenia układu pokarmowego.
Kawa - czy jest zdrowa?
Kawa BIO to nie tylko aromatyczny napar czy źródło kofeiny. Wbrew obiegowej opinii - regularne picie kawy BIO niesie za sobą wiele zalet i wartości prozdrowotnych. Liczne badania i analizy udowodniły, że np.
- kawa obniża stres, relaksuje, dostarcza endorfin,
- pobudza do działania, motywuje, wspiera aktywności i rozbudza,
- sprzyja koncentracji i zapamiętywaniu informacji,
- przyśpiesza przemianę materii,
- przyśpiesza przepływ impulsów nerwowych,
- zawiera antyoksydanty.
Nie należy zapominać, że kawa organiczna to także źródło wielu minerałów i witamin. W szklance gorącego napoju znajdziesz m.in. witaminę B2, B5 oraz mangan, potas i... magnez. Coraz to nowsze badania udowadniają bowiem, że kawy organiczne nie powodują wypłukiwania magnezu, pod warunkiem, że spożywa się nie więcej niż 400 mg kofeiny dziennie.
Kawa bezkofeinowa - właściwości
Zdarza się, że na skutek stanu zdrowia i diagnoz lekarskich, jesteśmy zmuszeni odstawić kofeinę. Dzieje się tak np. podczas ciąży, w okresie karmienia lub w przypadku dolegliwości ze strony układu sercowo- naczyniowego. Na szczęście w takiej sytuacji pojawia się kawa bio bezkofeinowa.
Kawa tego typu nadal zachowuje swój wyjątkowy smak, wzbogacona jest o witaminy (m.in. B3), ale pozbawiona jest kofeiny, która mogłaby być niebezpieczna (np. poprzez podnoszenie ciśnienia krwi). Ponadto ren rodzaj kawy hamuje rozwój wolnych rodników oraz spowalnia proces starzenia komórek. Co ważne - kawa bezkofeinowa zawiera mniej niż 0,1 % kofeiny, ale w smaku niczym nie różni się od popularnych, klasycznych kaw z domieszką substancji pobudzającej.
Kawa BIO mielona i ziarnista powinna wyróżniać się wyjątkową jakością. Tylko w ten sposób mamy gwarancję smakowitego naparu, który pobudzi nas do działania i zachwyci nasze kubki smakowe. Dlatego też w sklepie Swojska Piwniczka znajdują się wyłącznie sprawdzone, rekomendowane i ekologiczne kawy. Zachęcamy do zapoznania się z wszystkimi propozycjami.