Co to jest krem orzechowy? - najprostszą odpowiedzią i w ogóle nie skomplikowaną jest to iż krem orzechowy jest to uprażony ( bywają również surowe) i przetarty orzech. W obiegowych nazwach występują trzy określenia nazwy przecieranych orzechów. Od zawsze przecierane orzechy nazywały się masłem orzechowym, niemniej jednak od kilku lat kiedy urzędnicy europejscy zajęli się normalizacją nazw produktów ustalono iż słowo "Masło" - zostało zarezerwowane dla produktu mleczarskiego jakim jest masło ze śmietany jako nabiał. Od tego momentu producenci ograniczeni przepisem zastosowali dwie różne nazwy dla przecieranego orzecha i funkcjonują one równolegle są to Kremy orzechowe lub Pasty Orzechowe. Nazwy te są zbieżne ze sobą i oznaczają dokładnie to samo czyli - odwieczne Masło orzechowe.
Zdrowe kremy orzechowe
kremy orzechowe - pod nazwę tego produktu można podciągnąć kremy orzechowe czyste czyli masła orzechowe, ale mogą to być również kremy które w swoim składzie mają również inne dodatki sprawiające że smak jest bardziej atrakcyjny. Przykładem może tutaj być krem orzechowy z oferty sklepu Swojska Piwniczka - krem orzechowy naturalny marki "Opowieści Zdrowej Treści". Produkt ten w swoim składzie oprócz mielonych orzechów posiada miąższ kokosowy, mleko kokosowe w proszku, mąkę z orzechów ziemnych, cukier kokosowy. Produkt ten jest słodki, przyjemny w smaku dla większego grona odbiorców w tym również dzieci. Produkt jest mniej wytrawny i bardziej smaczny niż czystej pasty orzechowej, a składniki jego są naturalne i zdrowe.
kremy czekoladowe bez oleju palmowego - wielu producentów popularnych kremów czekoladowych, ze względów ekonomicznych używa do produkcji swoich produktów okrzykniętego złą sławą oleju palmowego, który swoim składem przypomina skład olejów odzwierzęcych prze co przy nadmiernym spożywaniu przyczynia się do rozwoju chorób układu krążenia. My proponujemy państwu kremy czekoladowe bez dodatku oleju palmowego. W naszej ofercie znajdziecie państwo krem czekoladowy z dodatkiem pyłku pszczelego, bez dodatku niezdrowych tłuszczy. Proponujemy również krem czekoladowy oparty na ekologicznym oleju kokosowym, bez dodatku białego cukru, bez wspomnianego oleju palmowego, bez konserwantów.
Masło orzechowe - właściwości
Masło orzechowe to przetarte na pastę prażone orzechy, najbardziej popularnym masłem orzechowym jest masło z orzechów ziemnych, uprażone i przetarte orzechy ziemne - mają w swoim składzie składniki które korzystnie wpływają na poziom cukru we krwi, oraz chronią przed chorobami układu krążenia: zawierają one białka, węglowodany, kwasy tłuszczowe oraz wiele innych składników mineralnych takich jak sód, mangan, magnez, selen, miedź, żelazo cynk.
Przecierane orzechy arachidowe to nie tylko masło z orzechów ziemnych, większość orzechów dostępnych na rynku po wyprażeniu można przecierać na pasty orzechowe i dlatego w ofercie wielu producentów pojawiły się masła orzechowe:
z orzechów nerkowca
z orzeszków pinii
z orzechów laskowych
Wszystkie te masła przyjmują właściwości z orzechów z których są zrobione. Cała gama tych produktów tak jak ich składniki bogata jest w zdrowe tłuszcze i składniki mineralne oraz witaminy ma korzystny wpływ na organizm.
Masło orzechowe skutki uboczne.
Jak każdy produkt spożywczy tak i ten ma wpływ na nasze samopoczucie i organizm. Czy zatem spożywanie masła orzechowego może przynieść negatywne skutki? Do stwierdzenia czy przetarte orzechy mogą dawać negatywny wpływ należy podejść z rozsądkiem. Z pewnością przetarte orzechy mogą powodować reakcje alergiczne, więc osoby z alergiami na składniki maseł muszą z nich zrezygnować. Kolejnym ważnym aspektem i chyba najważniejszym jest umiar. Nie należy się przejadać masłami orzechowymi, może to doprowadzić do zaburzenia równowagi kwasów omega. Dodatkowo pasta orzechowa jest bardzo kaloryczna, dlatego zaleca się w codziennej diecie zjadać 1-2 łyżki orzechów. 1 łyżka masła orzechowego to również około 140kcal ( mowa tutaj o maśle z orzecha ziemnego)
Masło orzechowe skład
Skład masła orzechowego - naturalnego powinien być prosty, czyli zawierać w swoich składnikach tylko i wyłącznie przetarte uprażone orzechy. Należy unikać maseł z dodatkiem oleju palmowego, lub innego oleju. Niema żadnej potrzeby aby w paście z orzecha "jakiegokolwiek" pojawiały się inne dodatki. Można spotkać dobre masła orzechowe z dodatkiem soli czy cukru bądź syropu z agawy, ksylitolu, erytrolu ale są to dodatki typowo smakowe. Wszystkie inne dodatki jak olej palmowy, czy innego rodzaju oleje i tłuszcze dodawane są przez producentów aby obniżyć koszty produkcji. Masło orzechowe nie wymaga również konserwowania, ani pasteryzacji.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Home.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.