Migdały Płatki Migdał PŁATKI MIGDAŁOWE 1Kg SWOJSKA PIWNICZKA
Opis
Migdały
– orzechy migdałowca zwyczajnego, generalnie występują dwa rodzaje migdałów
: migdały słodkie spożywcze najbardziej popularne oraz migdały gorzkie, które są
trujące ale nie do końca bezużyteczne. Migdały gorzkie zawierają amigdalinę i
wydzielają kwas pruski, który jest trujący niemniej jednak z gorzkich migdałów
produkuje się olejki kosmetyczne oraz likiery alkoholowe, po odpowiednim
przetworzeniu związki trujące są całkowicie eliminowane lub znacznie obniża się
ich zawartość. Migdały słodkie, najbardziej popularne używane szeroko w
przemyśle spożywczym i kosmetycznym oraz w lecznictwie.
Jak
produkowane są płatki z migdałów?
Płatki migdałowe produkowane są z
obranych ( blanszowanych) migdałów. Największym producentem europejskim płatków
migdałowych jest Hiszpania oraz Włochy, większość migdałów trafia do tych krajów
z USA, migdały są myte czyszczone i obierane ze skórki następnie orzechy migdała
zostają pocięte w plasterki ( płatki). Produkowane są różne grubości płatków
migdałowych od 0,25mm poprzez najbardziej popularne 0,5mm aż do 0,7mm i 1,2mm.
Do czego wykorzystać płatki
migdałowe?
Płatki
migdałowe wykorzystujemy najczęściej w nieprzetworzonej formie jako dekoracja do
ciast, placków i tortów. Z płatków Migdałowych produkuje się również marcepan,
słodka masa cukiernicza zrobiona głównie z cukru i migdałów. Wykorzystywany
głównie jak plastelina do ozdabiania, wykonywania ozdób i figurek w wypiekach i
dekoracjach cukierniczych. Płatki
migdałowe mogą służyć również do produkcji mleka migdałowego, są też świetnym
surowcem do wyciskania olejku migdałowego.
Dane techniczne
MASA NETTO: | Masa Netto: 1Kg |
SKŁDNIKI: | Migdał balnszowany cięty w płatki |
KRAJ POCHODZENIA: | USA |
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM: | Najlepiej spożyć przed końcem: 09.2023 |
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA NA 100g: | Wartość Energetyczna: 2544 kJ / 616 kcal |
TŁUSZCZE: | Tłuszcze: 54 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 3,9 g |
WĘGLOWODANY: | Węglowodany: 5,4 g w tym cukry - 4,8 g |
BIAŁKO: | Białko: 22g |
SÓL: | Sól: 0,00g |
ALERGENY: | Produkt może zawierać alergeny w tym gluten. |
KONSERWANTY: | Produkt Bez Konserwantów |
Katarzyna Cedro
Super produkt, serdecznie polecam ! :)
Jola
Super!
Jacek Starzynski
Po raz kolejny kupiłem i wracam po następne. Zakupy warte ceny a jakość obsługi do nagrodzenia. Teraz już zakupy dla sąsiadów i znajomych. Duża przesyłka - to się opłaca
Katarzyna Juszczyk
Kupiłam po raz pierwszy, uprażone idealnie nadają się do zupy-krem.
Jolanta Wirkowska
Polecam płatki migdałowe. ldealnie nadają się jako przekąska, można również nimi posypać deser, ciasto czy owsiankę.