AGAR AGAR 100G Substancja żelująca żelatyna SWOJSKA PIWNICZKA
Agar Agar jest to środek żelujący otrzymywany z wodorostów morskich,
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY 220 g - POLSKA RÓŻA
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM Z ORZESZKÓW ZIEMNYCH Z KAWAŁKAMI ORZESZKÓW BIO 250 g - TERRASANA
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM Z PRAŻONYCH MIGDAŁÓW BIO 250 g - TERRASANA
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
KREM Z PRAŻONYCH ORZECHÓW NERKOWCA BIO 250 g - TERRASANA
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
MASŁO ORZECHOWE PASTA Z ORZECHA ZIEMNEGO CRUNCHY 900ml
Smak masła orzechowego jest obłędny a dodatkowo w połączeniu z plasterkiem gruszki na kromce razowego chleba będzie wyśmienitym i energetycznym posiłkiem na początek każdego wyjątkowego dnia.
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
MUS Z OWOCU CZARNEGO BZU 200G FUNGOPOL
Mus z owocu bzu czarnego, Czarny bez.
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
OKAZJA KONFITURA Z PŁATKÓW RÓŻY 220 g - POLSKA RÓŻA
Dostępność: brak
OKAZJA PŁATKI RÓŻY W CUKRZE 320 g - POLSKA RÓŻA
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
PASTA Z PRAŻONYCH ORZESZKÓW ZIEMNYCH ACTIVE BEZ DODATKU SOLI I CUKRU BEZGLUTENOWA 470 g - PRIMAVIKA
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
PASTA Z PRAŻONYCH ORZESZKÓW ZIEMNYCH ACTIVE BEZGLUTENOWA 470 g - PRIMAVIKA
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
PEKTYNA 100g Na 6 kg OWOCÓW amidowana
Pektyna Cytrusowo - jabłkowa - amidowana
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
PEKTYNA CYTRUSOWA 500G amidowana
Pektyna Cytrusowo - jabłkowa - amidowana
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 24 godziny
PIGWA DO HERBATY 200G FUNGOPOL
Pigwa – pyszna jako: pigwa do herbaty
Dostępność: dostępny
Wysyłka w: 3 dni
Dżemy, powidła, konfitury
Dżemy, powidła, konfitury, kremy czekoladowe, orzechowe to świetne dodatki do ciast, wypieków, naleśników, gofrów, kanapek, a także do owsianek, granoli i jogurtów. Nasza bogata oferta smarowideł na pewno przypadnie Wam do gustu i każdy znajdzie coś dla siebie.
Czym różni się dżem od konfitury?
Różnica między dżemem a konfiturą jest znacząca. Dżem od konfitury różni się przede wszystkim ilością cukru oraz ilością owoców, z których został wykonany.
Dżem może posiadać w swoim składzie środki zagęszczające - agar, żelatynę, pektynę. W dżemie na 100g produktu przypada około 20-25 g owoców, jest to stosunkowo niewiele, dlatego jest uważany za jakościowo gorszy produkt. W naszej ofercie jednak znajdziecie dżemy, które w swoim składzie posiadają większą ilość owoców (ok. 70 g na 100 g produktu), obniżoną zawartość cukru, a także dżemy, w których cukier został zastąpiony na przykład koncentratem jabłkowym lub syropem z agawy - to bardzo dobre i na pewno zdrowsze alternatywy dla tradycyjnych dżemów na bazie białego cukru. Dżemy bio Swojska Piwniczka to przede wszystkim jakość - oferujemy produkty najwyższej jakości wyprodukowane z owoców z certyfikowanych upraw ekologicznych.
Polecamy dżemy bio Batom bez dodatku cukru, w których cukier został zastąpiony koncentratem jabłkowym oraz dżemy bio Baule Volante, gdzie cukier zamieniony został syropem z agawy.
Konfitura zawiera ok. 50g owoców na 100g produktu. Jest przygotowywana z całych lub pokrojonych na kawałki bardzo słodkich owoców - śliwek, wiśni, truskawek itp. Tradycyjne konfitury przygotowuje się dodając cukier. Naszym klientom oferujemy natomiast konfitury o obniżonej zawartości cukru oraz konfitury bez dodatku cukru - dosładzane koncentratem soku jabłkowego (więc z definicji nie może być nazywane konfiturą, lecz posiada większa ilość owoców niż dżem). Jest to produkt najwyższej jakości z polskich owoców.
Ciekawą propozycją jest także dodawanie konfitury do herbaty - nadaje jej aromatu i słodyczy. W naszej ofercie znajdziecie konfitury do herbaty o smaku jarzębiny, czy też dzikiej róży. Zachęcamy do odkrycia nowych smaków. Dodatkowo, konfiturę z jarzębiny możemy wykorzystać do faszerowania mięsa.
Do czego wykorzystać powidła?
Powidła to tradycyjny sposób na przetwarzanie owoców. Najbardziej znanymi są powidła śliwkowe, najczęściej ze śliwek węgierek. Owoce praży się do momentu odparowania wody i uzyskania brązowo-fioletowego produktu. Proces ten trwa kilka dni. Jest to żmudny proces, ale walory smakowe rekompensują ten wysiłek.
Do czego zatem wykorzystać powidła? Powidła świetnie sprawdzą się do nadziewania pączków, naleśników, gofrów oraz różnego rodzaju ciast. Powidła śliwkowe będą idealnie komponować się z piernikiem, jako nadzienie do kruchych rogalików oraz tart, a także do ciasta francuskiego.
Czym zagęścić dżem?
Aby uzyskać konsystencję dżemu możemy wykorzystać naturalne środki żelujące. Zaliczamy do nich:
- Pektynę - pozyskiwana z jabłek i owoców cytrusowych,
- Agar Agar - pozyskiwany z Krasnorostów ( wodorosty morskie),
- Skrobia z Tapioki - skrobia z korzenia manioku,
- Inulina - pozyskiwana z Agawy lub z Korzenia Cykorii;
Wyżej wymienione substancje to alternatywa dla żelatyny. Dobre rozwiązanie dla wegan - pektyna, agar, skrobia z tapioki, inulina to produkty roślinne i wegańskie.