Czym najlepiej słodzić kawę oraz herbatę?
Czym najlepiej słodzić kawę oraz herbatę?

Większość z nas nie wyobraża sobie poranka bez świeżo zaparzonej słodkiej kawy czy filiżanki ulubionej posłodzonej herbaty. Aby jednak zachować szczupłą sylwetkę oraz przez długi czas cieszyć się dobrym stanem zdrowia, warto zrezygnować z klasycznego białego cukru. Ma on bowiem niekorzystny wpływ na cały nasz organizm. Nie każdy da jednak radę wypić całkowicie gorzki gorący napój. Czym w takim razie zastąpić klasyczny cukier? Podpowiadamy!

Karmelowy cukier kokosowy

Do słodzenia kawy i herbaty wspaniale nadaje się cukier kokosowy. Sklep, w którym go zakupimy, powinien jednak zagwarantować nam naturalny produkt wysokiej jakości. Najlepiej, by był on sprowadzany z Indonezji, która słynie właśnie z tego wyrobu. Słodzik ten ma delikatnie karmelowy posmak, dlatego jest wspaniałym dodatkiem nie tylko do napojów, ale także i deserów oraz potraw. Bardzo często spotkamy go pod nazwą „cukier palmowy”. Posiada on zbliżoną ilość kalorii do swojego białego odpowiednika, jednak ma o wiele niższy indeks glikemiczny. Może więc być stosowany przez diabetyków oraz osoby będące na diecie. Znajdziemy w nim także nieco potasu, cynku, żelaza oraz wapnia.

Zdrowy fiński ksylitol

Osoby, które chcą znacznie ograniczyć ilość spożywanych przez siebie kalorii powinny natomiast zdecydować się na ksylitol. Danisco to firma, która produkuje prawdziwy finlandzki produkt. Wybierając jej wyroby, możemy więc być pewni, że używamy do słodzenia oryginalnego i w stu procentach naturalnego zamiennika cukru. Wytwarza się go z drewna brzozy. Jest słodki jak klasyczny biały odpowiednik, jednak ma nawet do 40% mniej kalorii. Dodatkowo jedynie w niewielkim stopniu podwyższa poziom glukozy we krwi. Ksylitol często spotkamy w preparatach do higieny jamy ustnej. Ten naturalny słodzik ma bowiem działanie przeciwpróchnicze oraz pomaga zachować odpowiednią mineralizację szkliwa.

Słodki miód pszczeli

Wiele osób używa miodu pszczelego jako zamiennika białego cukru. Jest on o wiele zdrowszy, jednak należy pamiętać, że posiada o wiele więcej kalorii. Mimo to, warto włączyć go do swojej codziennej diety. Ten naturalny wyrób jest bowiem źródłem wielu witamin oraz minerałów. Znajdziemy w nim m.in. fosfor, wapń, żelazo czy magnez. Dzięki temu nie zaburza równowagi mineralnej organizmu. Spożywając go, jesteśmy w stanie zwalczyć bakterie oraz zapobiec rozwojowi chorób czy przeziębień. Posiada także właściwości zmniejszające stany zapalne oraz ból gardła. Warto więc pamiętać o nim zarówno na co dzień, jak i odczuwając pierwsze symptomy grypy.

Popularna stewia

Ostatnio popularna stała się również stewia. Jest to bardzo słodki naturalny wyrób. Słodzik ten ma niemalże zerową ilość kalorii. Mimo to, warto używać go w małych ilościach, ponieważ określa się go mianem substancji nawet 300-krotnie słodszej niż cukier biały. Stewia jest bogata w magnez, chrom, żelazo czy selen oraz białko. W sklepach znajdziemy jednak kilka odmian stewii. Najlepiej wybierać tę, która charakteryzuje się zieloną bądź brązową barwą. Jasny, niemalże przeźroczysty proszek poddaje się bowiem licznym procesom oczyszczającym. Przez to traci swoje dobroczynne składniki odżywcze.

Wśród popularnych zamienników cukru znajdziemy także syrop klonowy, daktylowy bądź z agawy, a także lukrecję i melasę.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium