Producenci
 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Mąka żytnia

Mąka żytnia jest powszechnie używana w Polsce do pieczenia chlebów i bułek. Od mąki pszennej różni się tym, że jest od niej ciemniejsza i mniej elastyczna. Posiada także charakterystyczny posmak, który wyróżnia się na tle prawie bezsmakowej pszenicy. Mąka żytnia jest jednak przede wszystkim bardzo zdrowa, dlatego warto mieć ją w swojej kuchni! Mąka żytnia - do czego ją wykorzystać?

Mąka żytnia razowa, chlebowa, typ 720 czy typ 1850 - czym się różnią i do czego je wykorzystać?

Mąka żytnia razowa jest zazwyczaj wykorzystywana do wypieku razowego pieczywa. Uważa się go za zdrowsze niż to powstałe z mąki pszennej. Nadaje się także do żurków, a nawet do pierników. Mąka żytnia chlebowa jest wytwarzana z ziaren żyta najlepszej jakości, bogatych zarówno w walory smakowe, jak i naturalne składniki. Chleb pieczony z mąki żytniej wciąż cieszy się popularnością, choć pewnie nie taką, jak jeszcze kilka lat temu. Wciąż nie brakuje jednak fanów mąki żytniej, którzy doceniają jej unikatowy smak i walory zdrowotne. Klasycznym przykładem chleba razowego jest pumpernikiel, który ma odrobinę słodkawy posmak oraz chleb żytni na zakwasie. Zakwaszona mąka żytnia do chleba to nie jej jedyne zastosowanie - wykorzystuje się ją także do przyrządzania wielkanocnego żuru.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy od home.pl