Menu

Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

Opcje przeglądania
Cena
  • od
    do
Promocja

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 25KG SWOJSKA PIWNICZKA

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 25KG SWOJSKA PIWNICZKA
MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 25KG SWOJSKA PIWNICZKA

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 165,84 zł
szt.

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1 kg - BIO LIFE (MĄKI PODLASKIE)

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1 kg - BIO LIFE (MĄKI PODLASKIE)
MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1 kg - BIO LIFE (MĄKI PODLASKIE)
SKŁADNIKI mąka ŻYTNIA chlebowa ekologiczna. OPIS „Podlaskie Mąki Ekologiczne” pochodzą z Zielonych płuc Polski.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 8,99 zł
szt

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1 kg - NATURAVENA

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1 kg - NATURAVENA
MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1 kg - NATURAVENA
SKŁADNIKI ekologiczna mąka ŻYTNIA jasna typ 720WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna 1428 KJ/337 kcal Tłuszcz 1,7 w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 Węglowodany 71 w tym cukry 2,5 Błonnik 6,4 Białko 6,3 Sól 0 INFORMACJA ALERGENNAProdukt może zawierać: ORZECHY, ORZESZKI ZIEMNE, NASIONA SEZAMU, SOJĘ. ZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIA Przechowywać w suchym i chłodnym miejscuBEZ CUKRU (w składnikach): BEZ CUKRU (w składnikach)Certyfikat bio: CERTYFIKAT BIOEAN: 5902367406653Gwarantowany termin przydatności (w dniach): 90Kraj pochodzenia składników: PolskaPRODUCENT / DYSTRYBUTOR – NAZWA I ADRES: BIO PLANET S.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 11,24 zł
szt

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO (POLSKA) 1 kg - BIO RAJ

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO (POLSKA) 1 kg - BIO RAJ
MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO (POLSKA) 1 kg - BIO RAJ
SKŁADNIKIekologiczna mąka ŻYTNIA razowa typ 2000. OPISEkologiczna mąka ŻYTNIA typ 2000 jest mąką pełnoziarnistą, tzn.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 7,49 zł
szt

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BIO LIFE (MĄKI PODLASKIE)

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BIO LIFE (MĄKI PODLASKIE)
MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BIO LIFE (MĄKI PODLASKIE)
SKŁADNIKI mąka ŻYTNIA razowa ekologiczna. OPIS „Podlaskie Mąki Ekologiczne” pochodzą z Zielonych płuc Polski.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 8,99 zł
szt

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BIO PLANET

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BIO PLANET
MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BIO PLANET
SKŁADNIKIekologiczna mąka ŻYTNIA razowa typ 2000OPISEkologiczna mąka ŻYTNIA typ 2000 jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna żyta.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 8,44 zł
szt

MĄKA ŻYTNIA TYP 1850 BIO 1 kg - NATURAVENA

MĄKA ŻYTNIA TYP 1850 BIO 1 kg - NATURAVENA
MĄKA ŻYTNIA TYP 1850 BIO 1 kg - NATURAVENA
SKŁADNIKI ekologiczna mąka ŻYTNIA typ 1850.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna 1415 kJ/336 kcalTłuszcz 2,2 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,4 gWęglowodany 62 gw tym cukry 2,5 gBłonnik 18 gBiałko 8,0 gSól < 0,01 gINFORMACJA ALERGENNAProdukt może zawierać: ORZECHY, ORZESZKI ZIEMNE, NASIONA SEZAMU, SOJĘ.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 10,73 zł
szt

MĄKA ŻYTNIA TYP 960 BIO 1 kg - BIO PLANET

MĄKA ŻYTNIA TYP 960 BIO 1 kg - BIO PLANET
MĄKA ŻYTNIA TYP 960 BIO 1 kg - BIO PLANET
SKŁADNIKIekologiczna mąka ŻYTNIA typ 960OPISEkologiczna mąka ŻYTNIA typ 960 powstała w wyniku przemiału oczyszczonego ziarna żyta. Mąkę żytnią typ 960 polecamy do wypieku ciemnego chleba żytniego, pieczywa mieszanego, ciast, ciasteczek, spodów do pizzy, ciasta makaronowego oraz do przyrządzania zakwasu na żur.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 48 godzin

Cena: 8,10 zł
szt

Mąka żytnia


Mąka żytnia jest powszechnie używana w Polsce do pieczenia chlebów i bułek. Od mąki pszennej różni się tym, że jest od niej ciemniejsza i mniej elastyczna. Posiada także charakterystyczny posmak, który wyróżnia się na tle prawie bezsmakowej pszenicy. Mąka żytnia jest jednak przede wszystkim bardzo zdrowa, dlatego warto mieć ją w swojej kuchni! Mąka żytnia - do czego ją wykorzystać?

Mąka żytnia razowa, chlebowa, mąka żytnia 720 czy typ 1850 - czym się różnią i do czego je wykorzystać?
Typy mąki żytniej określa pozostałość popiołu w procentach, pomnożona przez 1000. Uznaje się, że im ta wartość jest wyższa - tym większy jest procent okrywy owocowo-nasiennej.

Mąka żytnia razowa jest zazwyczaj wykorzystywana do wypieku razowego pieczywa. Uważa się go za zdrowsze niż to powstałe z mąki pszennej. Nadaje się także do żurków, a nawet do pierników. Mąka żytnia chlebowa jest wytwarzana z ziaren żyta najlepszej jakości, bogatych zarówno w walory smakowe, jak i naturalne składniki. Chleb pieczony z mąki żytniej wciąż cieszy się popularnością, choć pewnie nie taką, jak jeszcze kilka lat temu. Wciąż nie brakuje jednak fanów mąki żytniej, którzy doceniają jej unikatowy smak i walory zdrowotne. Klasycznym przykładem chleba razowego jest pumpernikiel, który ma odrobinę słodkawy posmak oraz chleb żytni na zakwasie. Zakwaszona mąka żytnia do chleba to nie jej jedyne zastosowanie - wykorzystuje się ją także do przyrządzania wielkanocnego żuru.

Mąka żytnia pełnoziarnista- właściwości


Charakterystyczną cechą mąki żytniej jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego. To ważny składnik codziennej diety, dzięki któremu szybciej odczuwa się sytość po posiłku, a także wpływający na prawidłową perystaltykę jelit. Mąkę z żyta, dzięki między innymi tej właściwości, poleca się chociażby cukrzykom – ma ona bowiem niski indeks glikemiczny, co oznacza stopniowy, powolny wpływ na wzrost poziomu cukru we krwi. To zasługa węglowodanów złożonych. Niski indeks ma również mąka migdałowa (15) i mąka kokosowa (35).

Mąka żytnia zawiera w składzie całe bogactwo składników odżywczych. Począwszy od witamin z grupy B, witaminę E, aż po takie minerały, jak potas, cynk, selen, a nawet żelazo. To sprawia, że wyroby z mąki żytniej polecane są także osobom walczącym z anemią. Taka mieszanina minerałów wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, a witamina E przyczyniać się może do wzmocnienia naturalnych procesów metabolicznych organizmu.

Poziom poszczególnych elementów tego rodzaju jest uzależniony od typu mąki – a tych, w przypadku materiału żytniego, jest kilka. Im wyższy znacznik dla danego typu, tym wyższa zawartość witamin i błonnika. Należy także pamiętać o tym, że w mące żytniej, podobnie jak w pszennej, występuje gluten. Jego działanie pozostaje jednak znacznie mniej drażniące, ponieważ białka roślinne, z których gluten się składa, ulegają naturalnemu rozpadowi. Oznacza to, że wykazują mniejszą aktywność i są łatwiej przyswajane. W przypadku potwierdzonej nietolerancji pokarmowej, w tym celiakii, mąka żytnia może wywoływać efekty drażniące układ pokarmowy.

Mąka razowa jest doskonałą, zdrową alternatywą dla mąki pszennej. Wykorzystuje się ją w kuchni od lat, dostarczając tym samym cennego błonnika i wartości mineralnych. Zaleca się ją osobom z zaparciami lub niedoborem błonnika w diecie

                       
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium