Menu
Producenci

 

Swojska Piwniczka Opinie z ekomi-pl.com

nerkowce połówki

Opcje przeglądania

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 1KG SWOJSKA PIWNICZKA

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 1KG SWOJSKA PIWNICZKA
MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 1KG SWOJSKA PIWNICZKA

Mąka Żytnia Chlebowa typ 720 - Jest wytwarzana z najlepszych ziaren żyta, bogatych w walory smakowe i naturalne składniki. idealnie nadaje się do żurków oraz wypieku pełnoziarnistego chleba żytniego. Wykorzystuje się ją do wypieku  pieczywa, wyrobu płatków oraz do przyrządzania tradycyjnego żurku.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 8,53 zł
szt.

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1KG SYMBIO

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1KG SYMBIO
MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1KG SYMBIO

Mąka Żytnia Chlebowa typ 720 - Jest wytwarzana z najlepszych ziaren żyta, bogatych w walory smakowe i naturalne składniki. idealnie nadaje się do żurków oraz wypieku pełnoziarnistego chleba żytniego. Wykorzystuje się ją do wypieku  pieczywa, wyrobu płatków oraz do przyrządzania tradycyjnego żurku.

Dostępność: brak

Cena: 8,80 zł

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BABALSCY

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BABALSCY
MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BABALSCY
SKŁADNIKImąka ŻYTNIA razowa* typ 2000 (*certyfikowany składnik ekologiczny)WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna: 1479 kJ/350 kcal Tłuszcz: 1,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g Węglowodany: 73 g w tym cukry: 2,0 g Błonnik: 10 g Białko: 5,7 g Sól: 0,025 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym i zacienionym miejscu. BEZ CUKRU (w składnikach): BEZ CUKRU (w składnikach)Certyfikat bio: CERTYFIKAT BIOEAN: 5905198000557Gwarantowany termin przydatności (w dniach): 60Kraj pochodzenia składników: PolskaProducent - nazwa i adres: WYTWÓRNIA MAKARONU BIO ALEKSANDRA BABALSKA, POKRZYDOWO 139, 87-312 POKRZYDOWOWegański: TAKWegetariański: TAK.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 9,52 zł
szt

OKAZJA MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BABALSCY

OKAZJA MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BABALSCY
OKAZJA MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BABALSCY
SKŁADNIKImąka ŻYTNIA razowa* typ 2000 (*certyfikowany składnik ekologiczny)WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna: 1479 kJ/350 kcal Tłuszcz: 1,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2 g Węglowodany: 73 g w tym cukry: 2,0 g Błonnik: 10 g Białko: 5,7 g Sól: 0,025 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym i zacienionym miejscu. BEZ CUKRU (w składnikach): BEZ CUKRU (w składnikach)Certyfikat bio: CERTYFIKAT BIOEAN: 5905198000557Gwarantowany termin przydatności (w dniach): 60Kraj pochodzenia składników: PolskaProducent - nazwa i adres: WYTWÓRNIA MAKARONU BIO ALEKSANDRA BABALSKA, POKRZYDOWO 139, 87-312 POKRZYDOWOWegański: TAKWegetariański: TAK.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 6,99 zł 8,74 zł
szt
  • promocja - %

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA (PYTLOWA) NADBUŻAŃSKA TYP 720 BIO 1 kg - MŁYNY WODNE (EKO OAZA)

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA (PYTLOWA) NADBUŻAŃSKA TYP 720 BIO 1 kg - MŁYNY WODNE (EKO OAZA)
MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA (PYTLOWA) NADBUŻAŃSKA TYP 720 BIO 1 kg - MŁYNY WODNE (EKO OAZA)
SKŁADNIKImąka ŻYTNIA chlebowa* typ 720 pytlowa (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISMąka o niskim stopniu przemiału, ze 100 % ziaren ŻYTA dawnych odmian uprawianych w polskich gospodarstwach ekologicznych.Mielona w młynie wodnym, pradawnym sposobem, przesiewana przez pytel (sita), w ten sposób jest oczyszczona z części łuski ziarna.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 9,70 zł
szt

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 25KG SWOJSKA PIWNICZKA

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 25KG SWOJSKA PIWNICZKA
MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 25KG SWOJSKA PIWNICZKA

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 207,58 zł
szt.

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 5KG SWOJSKA PIWNICZKA

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 5KG SWOJSKA PIWNICZKA
MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 5KG SWOJSKA PIWNICZKA

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 42,72 zł
szt.

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1 kg - BATOM

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1 kg - BATOM
MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1 kg - BATOM
SKŁADNIKImąka ŻYTNIA* 100 %. (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISMąka ŻYTNIA typ 720 (pytlowa) to zmielone kilka razy ziarna ŻYTA, które następnie zostały przesiane przez pytel.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 8,80 zł
szt

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1 kg - BIO LIFE (MĄKI PODLASKIE)

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1 kg - BIO LIFE (MĄKI PODLASKIE)
MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1 kg - BIO LIFE (MĄKI PODLASKIE)
SKŁADNIKI mąka ŻYTNIA chlebowa ekologiczna. OPIS „Podlaskie Mąki Ekologiczne” pochodzą z Zielonych płuc Polski.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 7,53 zł
szt

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1 kg - PROBIO (BIOHARMONIE)

MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1 kg - PROBIO (BIOHARMONIE)
MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA TYP 720 BIO 1 kg - PROBIO (BIOHARMONIE)
SKŁADNIKImąka ŻYTNIA* (*certyfikowany składnik ekologiczny)OPISMąka ŻYTNIA typ 720 Chlebowa znakomicie nadaje się do przygotowania tradycyjnego zakwasu i domowego wypieku chleba na zakwasie.WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 gWartość energetyczna: 1432 kJ / 338 kcalTłuszcz: 1,1 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,1 gWęglowodany: 70 gw tym cukry: 0,5 gBłonnik: 10 gBiałko: 6,7 gSól: 0 gZALECANE WARUNKI PRZECHOWYWANIAPrzechowywać w suchym miejscu w temperaturze do 25˚CBEZ CUKRU (w składnikach): BEZ CUKRU (w składnikach)Certyfikat bio: CERTYFIKAT BIOEAN: 8595582406019Gwarantowany termin przydatności (w dniach): 90Producent - nazwa i adres: PRO-BIO, SPOL.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 7,18 zł
szt

MĄKA ŻYTNIA JASNA TYP 720 BIO 1 kg - NATURAVENA

MĄKA ŻYTNIA JASNA TYP 720 BIO 1 kg - NATURAVENA
MĄKA ŻYTNIA JASNA TYP 720 BIO 1 kg - NATURAVENA
SKŁADNIKI ekologiczna mąka ŻYTNIA jasna typ 720OPISEkologiczna Mąka ŻYTNIA typ 720 jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z ziarna pozyskanego z gospodarstw rolnych z ekologicznym certyfikatem. Mąka jasna idealna do wypieku chleba żytniego, mieszanego, do zakwasu na żur.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 10,86 zł
szt

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 1KG SWOJSKA PIWNICZKA

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 1KG SWOJSKA PIWNICZKA
MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 1KG SWOJSKA PIWNICZKA

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 5,73 zł
szt.

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BIO LIFE (MĄKI PODLASKIE)

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BIO LIFE (MĄKI PODLASKIE)
MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BIO LIFE (MĄKI PODLASKIE)
SKŁADNIKI mąka ŻYTNIA razowa ekologiczna. OPIS „Podlaskie Mąki Ekologiczne” pochodzą z Zielonych płuc Polski.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 8,62 zł
szt

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BIO PLANET

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BIO PLANET
MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BIO PLANET
SKŁADNIKIekologiczna mąka ŻYTNIA razowa typ 2000OPISEkologiczna mąka ŻYTNIA typ 2000 jest mąką pełnoziarnistą, tzn. pochodzi z pełnego przemiału całego ziarna żyta.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 8,15 zł
szt

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BIO RAJ

MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BIO RAJ
MĄKA ŻYTNIA RAZOWA TYP 2000 BIO 1 kg - BIO RAJ
SKŁADNIKImąka ŻYTNIA razowa typ 2000* 100 % (*certyfikowany składnik ekologiczny).OPISEkologiczna mąka ŻYTNIA typ 2000 jest mąką pełnoziarnistą, tzn.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 8,00 zł
szt

MĄKA ŻYTNIA TYP 1850 BIO 1 kg - NATURAVENA

MĄKA ŻYTNIA TYP 1850 BIO 1 kg - NATURAVENA
MĄKA ŻYTNIA TYP 1850 BIO 1 kg - NATURAVENA
SKŁADNIKI ekologiczna mąka ŻYTNIA typ 1850.OPISEkologiczną mąkę żytnią typ 1850 polecamy do wypieku pieczywa mieszanego, ciasta makaronowego, do przyrządzania zakwasu na żur oraz do zagęszczania pasztetów warzywnych.

Dostępność: dostępny

Wysyłka w: 3 dni

Cena: 10,36 zł
szt

Mąka żytnia


Mąka żytnia jest powszechnie używana w Polsce do pieczenia chlebów i bułek. Od mąki pszennej różni się tym, że jest od niej ciemniejsza i mniej elastyczna. Posiada także charakterystyczny posmak, który wyróżnia się na tle prawie bezsmakowej pszenicy. Mąka żytnia jest jednak przede wszystkim bardzo zdrowa, dlatego warto mieć ją w swojej kuchni! Mąka żytnia - do czego ją wykorzystać?

Mąka żytnia razowa, chlebowa, mąka żytnia 720 czy typ 1850 - czym się różnią i do czego je wykorzystać?
Typy mąki żytniej określa pozostałość popiołu w procentach, pomnożona przez 1000. Uznaje się, że im ta wartość jest wyższa - tym większy jest procent okrywy owocowo-nasiennej.

Mąka żytnia razowa jest zazwyczaj wykorzystywana do wypieku razowego pieczywa. Uważa się go za zdrowsze niż to powstałe z mąki pszennej. Nadaje się także do żurków, a nawet do pierników. Mąka żytnia chlebowa jest wytwarzana z ziaren żyta najlepszej jakości, bogatych zarówno w walory smakowe, jak i naturalne składniki. Chleb pieczony z mąki żytniej wciąż cieszy się popularnością, choć pewnie nie taką, jak jeszcze kilka lat temu. Wciąż nie brakuje jednak fanów mąki żytniej, którzy doceniają jej unikatowy smak i walory zdrowotne. Klasycznym przykładem chleba razowego jest pumpernikiel, który ma odrobinę słodkawy posmak oraz chleb żytni na zakwasie. Zakwaszona mąka żytnia do chleba to nie jej jedyne zastosowanie - wykorzystuje się ją także do przyrządzania wielkanocnego żuru.

Mąka żytnia pełnoziarnista- właściwości


Charakterystyczną cechą mąki żytniej jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego. To ważny składnik codziennej diety, dzięki któremu szybciej odczuwa się sytość po posiłku, a także wpływający na prawidłową perystaltykę jelit. Mąkę z żyta, dzięki między innymi tej właściwości, poleca się chociażby cukrzykom – ma ona bowiem niski indeks glikemiczny, co oznacza stopniowy, powolny wpływ na wzrost poziomu cukru we krwi. To zasługa węglowodanów złożonych. Niski indeks ma również mąka migdałowa (15) i mąka kokosowa (35).

Mąka żytnia zawiera w składzie całe bogactwo składników odżywczych. Począwszy od witamin z grupy B, witaminę E, aż po takie minerały, jak potas, cynk, selen, a nawet żelazo. To sprawia, że wyroby z mąki żytniej polecane są także osobom walczącym z anemią. Taka mieszanina minerałów wpływa korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci, a witamina E przyczyniać się może do wzmocnienia naturalnych procesów metabolicznych organizmu.

Poziom poszczególnych elementów tego rodzaju jest uzależniony od typu mąki – a tych, w przypadku materiału żytniego, jest kilka. Im wyższy znacznik dla danego typu, tym wyższa zawartość witamin i błonnika. Należy także pamiętać o tym, że w mące żytniej, podobnie jak w pszennej, występuje gluten. Jego działanie pozostaje jednak znacznie mniej drażniące, ponieważ białka roślinne, z których gluten się składa, ulegają naturalnemu rozpadowi. Oznacza to, że wykazują mniejszą aktywność i są łatwiej przyswajane. W przypadku potwierdzonej nietolerancji pokarmowej, w tym celiakii, mąka żytnia może wywoływać efekty drażniące układ pokarmowy.

Mąka razowa jest doskonałą, zdrową alternatywą dla mąki pszennej. Wykorzystuje się ją w kuchni od lat, dostarczając tym samym cennego błonnika i wartości mineralnych. Zaleca się ją osobom z zaparciami lub niedoborem błonnika w diecie

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium