
Kategorie
Promocja
Co to jest melasa?
Melasa to ciemnobrązowy, gęsty syrop o odczynie słabo alkalicznym. Powstaje jako produkt uboczny przy produkcji cukru spożywczego. Z uwagi na jej ciemny (niekiedy wręcz czarny) kolor melasa nazywana jest czasem "czarnym złotem". Melasa jest dobrym źródłem żelaza, selenu i miedzi. Wszystkie te pierwiastki pomagają w zachowaniu prawidłowego zdrowia kości.
Którą melasę wybrać?
- Melasa trzcinowa (syrop trzcinowy) ma przyjemny smak i cenne właściwości. Można ją używać do słodzenia kawy, herbaty, deserów oraz wypieków, jest świetnym dodatkiem do pierników.
- Karob - melasa z chleba świętojańskiego - karob to substytut kakao; przez niektórych ceniony wyżej niż kakao. Dzięki swoim składnikom dedykowany jest dla każdego. Karob w przemyśle cukierniczym stosowany jest jako zamiennik kakao przy produkcji czekolady. Jednak z punktu widzenia zdrowotnego jest on bardziej wskazany niż kakao. Karob nie zawiera kofeiny oraz teobrominy a także kwasu szczawiowego.
- Syrop daktylowy - daktyle są bardzo popularne w krajach arabskich. Wykorzystuje się je tam do syropu zwanego "miodem daktylowym". Syrop daktylowy jest idealnym dodatkiem do słodzenia herbaty, kawy, jako dodatek do deserów.