Syrop imbirowy zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem. Jego zdrowotne i kulinarne zalety docenisz o każdej porze roku. Jeśli tylko poznasz smak i wszechstronne zastosowanie syropu imbirowego, na pewno na stałe zagości on w Twojej kuchni.
Imbir i jego cenne właściwości zdrowotne
Imbir w postaci syropu wykorzystasz jako aromatyczny, o wyjątkowym smaku składnik wielu potraw. Wiedz jednak, że ten o gęstej konsystencji roztwór pozytywnie wpływa także na Twoje zdrowie. Oto jedne z najważniejszych zdrowotnych właściwości imbiru, głównego składnika syropu imbirowego:
- Przede wszystkim imbir zawiera w sobie aktywne składniki, które działają przeciwzapalnie.
- Imbir łagodzi kwasy żołądkowe i nie podrażnia błony śluzowej. Znany jest także jako skuteczny lek na niestrawność. Zawarte w imbirze składniki wspierają prawidłowe trawienie, a także działają przeciwskurczowo.
- Kolejną zaletą imbiru są jego właściwości dezynfekujące, dlatego polecany jest do stosowania przy infekcji gardła.
- Imbir stosuje się również w takich dolegliwościach, jak: wymioty oraz choroba lokomocyjna.
- Ostre olejki imbiru korzystnie wpływają na krążenie krwi i wywołują z pewnością znane już Tobie przyjemne uczucie ciepła.
Syrop imbirowy i jego wszechstronne zastosowanie w kuchni
Syrop imbirowy daje możliwość stworzenia niepowtarzalnych kompozycji smakowych. Wykorzystasz go, przygotowując różnorodne dania charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej. Cudowny smak syropu imbirowego wzbogaca smakowo potrawy warzywne na patelni, mięsne i wegetariańskie potrawy z curry, zupy oraz sosy. Doskonale też się sprawdza jako dodatek do sushi. W imbirowym syropie mogą znaleźć się także inne przyprawy. Hurtownia ze zdrową żywnością oferuje ten produkt również z pieprzem czarnym, gałką muszkatołową i goździkami.
Syrop Imbirowy idealnie sprawdza się o każdej porze roku jako wyjątkowy dodatek smakowy w przygotowywaniu smacznych napojów:
- rozgrzewających herbat imbirowych
- orzeźwiających lemoniad
- gorącej czekolady
- piwa imbirowego
- likierów imbirowych
- owocowych kompotów
Syrop imbirowy to także niezastąpiona przyprawa, która urozmaica smak marynat, sałatek, dipów i sosów.
Chcesz zacząć zdrowo się odżywiać? Sprawdź nasz artykuł "Bogactwo kolorów na talerzu - dlaczego warto spożywać posiłki pełne barw?"
Zalety stosowania syropu imbirowego zamiast świeżego imbiru
Oprócz tego, że poprzez imbirowy syrop wydobywasz prawdziwy i z niczym nieporównywalny smak imbiru, to dzięki pysznej, gęstej konsystencji dodatkowo oszczędzasz własny czas na przygotowanie posiłków. Na krojenie i siekanie świeżego imbiru musisz poświęcić dłuższą chwilę. Kolejną zaletą jest to, że syrop imbirowy pozbawiony jest podłużnych włókien.