Pektyna amidowana to naturalny polisacharyd występującym w roślinach, szczególnie w owocach cytrusowych i jabłkach. Jest to substancja stosowana głównie jako zagęstnik, żelujący i stabilizator w przemyśle spożywczym. Amidowanie pektyny cytrusowej polega na zwiększeniu jej zdolności żelujących pod wpływem kwasu, czyli im owoc bardziej kwaśny tym pektyna powinna lepiej żelować - tworząc amidy.
Stosowanie pektyny amidowanej w przemyśle spożywczym obejmuje:
Żelowanie i zagęszczanie: Dodaje się ją do produktów spożywczych, takich jak dżemy, galaretki, musy owocowe, aby nadać im pożądaną konsystencję.
Stabilizacja: Pełni rolę stabilizatora w produktach, zapobiegając rozwarstwianiu się i separacji składników.
Poprawa tekstury: Może poprawić teksturę lodów, jogurtów i innych produktów mlecznych.
Kontrola wody: Pomaga w kontrolowaniu zawartości wody w żywności, co jest istotne dla produktów, takich jak dżemy i konfitury.
Redukcja splątywania się włókien: Jest używana w sokach owocowych, aby zapobiec powstawaniu osadu i splątywaniu się włókien.
W zależności od rodzaju produktu i pożądanej konsystencji, zalecane stężenie pektyny amidowanej cytrusowej może się różnić.
Jest to popularny składnik, który umożliwia kontrolę nad jakością i konsystencją swoich produktów spożywczych. Warto jednak stosować go z umiarem, aby zachować równowagę między teksturą a smakiem produktu.
Przepis na domowy dżem z 1kg Owoców z użyciem Pektyny:
Umyj i oczyść owoce z zanieczyszczeń szypułek i liści. Przygotuj 0,5kg cukru ( Cukier należy dobierać odpowidnio do różnego rodzaju owoców, miej na uwadze że różne owoce zawierają różną ilość i cukrów i naturalnych pektyn). Zawsze dobieraj ilość cukru i ilość pektyny do konkretnnych owoców oraz zawartości cukru i soku w owocach.
Owoce zawierające mało naturalnych pektyn: rabarbar, gruszki, borówka amerykańska, truskawki, wiśnie, czereśnie, dziki bez. (do tych owoców można smiało dołożyć 15-20g pektyny na 1kg owoców).
Owoce zawierające średnią ilość naturalnych pektyn: maliny, morele, jeżyny, wczesna borówka amerykańska (do tych owoców dokładamy średnio od 10-15g pektyny na 1kg Owoców)
Owoce zawierające dużą ilość pektyny naturlanej: czerwone porzeczki, czarne porzeczki, agrest, żurawina, śliwki, mirabelki, pigwa, jabłka - dodaje się do nich znikomą ilość pektyny lub powinny się przy odpowiednio długim gotowaniu same zagęścić.
Do oczyszczonych owoców należy wlać 1/4 szklanki wody i zagotować, nastepnie uwzględniając powyższe, około 15-20g pektyny rozmieszać z pół szklanki cukru. Wsypać do gotujących się owoców i mieszać. Gotować od 3-5 minut Następnie dosłodzić pozostałą ilością cukru lub do smaku. Gotwać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać pół łyżeczki kwasku cytrynowego rozpuszczonego w niewielkiej ilośći gorącej wody. Dokładnie wymieszać. Zebrać pianę i gorący dżem przelać do słoików. Następnie zapasteryzować przez około 20minut.
Uwagi!
Zawsze dodawaj pektynę do owoców rozmieszaną z cukrem, aby nie powstały grudki, tylko pektyna ładnie rozprowadziła się po owocach.
Kwasek cytrynowy potrzebny jest przy mało kwaśnuch owocach
w czasie gotowania warto niewielką ilość dżemu ( dosłwnie kroplę ) przełożyć na mały tależyk i włożyć na chwilkę do lodówki, jak dżem ostygnie bedzie wiadomo jaką bedzie miał konststencję po wystygniećiu - w razie potrzeby dodać jeszcze pektyny.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Home.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.